Obezitatea și excesul de greutate sunt probleme majore de sănătate și principalele cauze de deces care pot fi prevenite în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Obezitatea afectează în mod diferit bărbații și femeile, dar s-a demonstrat că obezitatea reprezintă principalul factor de risc pentru bolile fizice și tulburările de sănătate mintală la femei.
Obezitatea contribuie la riscul apariției anumitor tipuri de cancer, mai ales cancerul de sân, endometrial și cel al vezicii biliare iar în ceea ce privește sănătatea reproductivă, obezitatea afectează negativ atât fertilitatea, cât și contracepția.
În ceea ce privește sănătatea mintală, obezitatea este strâns legată de depresie, tulburări de anxietate, boli neurodegenerative și tulburări de somn.
O problemă puțin discutată în Europa, dar atent observată în SUA este că persoanele care suferă de obezitate au o productivitate mai scăzută în câmpul muncii față de persoanele normo-ponderale, întrucât au mult mai multe zile de concediu medical și raportează niveluri mai frecvente de burnout sau extenuare și au venituri salariale mai mici decât persoane normoponderale cu aceeași vechime și experiență în muncă. Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie care sunt costurile ascunse ale obezității și mai ales cum le putem trata.
„Obezitatea este o boală complexă, rezultatul multor părți diferite ale vieții unei persoane care se întâmplă pe o perioadă lungă de timp. Printre lucrurile care vă pot afecta greutatea se numără:
Mediul familial – în perioada copilăriei, părinții controlează controlează alimentația și activitatea fizică a copiilor. Acest context familial îi poate influența greutatea ca adult și există multe studii care leagă gradul de sedentarism al mamei de creșterea în greutate a copiilor;
Moștenirea genetică, întrucât copiii cu părinți cu obezitate au predispoziție către îngrășare;
Fluctuațiile metabolismului date de sarcină, alăptare, menopauză dar mai ales de dietele de slăbire repetate și sedentarism;
Vârsta (metabolismul încetinește pe măsură ce îmbătrânim, dar mai important este faptul că o dată cu vârsta devenim tot mai statici și mai sedentari, și din aceasta cauză, pe măsură ce îmbătrânim, pierdem mușchi) ;
Traume (femeile care se confruntă cu evenimente grave, negative în timpul copilăriei și adolescență, cum ar fi abuzul sau un părinte cu o problemă cu alcoolul ori hărțuirea sexuală, au mai multe șanse de suferi de obezitate în perioada adultă. De asemenea, femeile care experimentează un eveniment traumatic în orice moment și dezvoltă tulburare de stres posttraumatic pot avea mai multe șanse să se îngrașe rapid după evenimentul respectiv și de a dezvolta obezitate);
Medicamentele (multe dintre medicamentele pe care femeile le iau zilnic, inclusiv medicamentele pentru afecțiuni mintale, somn și hipertensiune arterială, pot cauza creșterea în greutate sau îngreunarea slăbirii. Dacă luați orice medicament eliberat pe bază de rețetă și vă confruntați cu kilograme în plus, discutați cu medicul despre medicamentul prescris și despre posibilele alternative);
Somnul ( lipsa somnului și calitatea acestuia pot duce la creșterea în greutate. Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora faptului că somnul de calitate scăzută vă poate afecta nivelul hormonilor, ceea ce vă poate afecta apetitul și alegerile alimentare).
Excesul de greutate și obezitatea cauzează indirect milioane de decese în fiecare an. S-a demonstrat că până și o scădere mică de în greutate (3% până la 5% din greutatea corporală sau mai puțin), poate ajuta la scăderea riscului de apariție a unor probleme grave de sănătate.
„Obezitatea este o realitate complexă care nu afectează doar aspectul fizic, ci și întregul organism și starea noastră de bine. Prin urmare, este important să avem un dialog deschis despre această problemă și să înțelegem cum afectează diverse aspecte ale vieții noastre, dar mai ales să înțelegem că există soluții la care putem apela pentru a ne elibera de această povară.
Obezitatea poate aduce cu sine provocări semnificative, mai ales pentru mamele ocupate cu copii mici, unde timpul și resursele sunt adesea limitate. Însă, chiar și în aceste circumstanțe, există soluții pragmatice pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Printre cele mai comune probleme cu care se confruntă femeie care au un număr semificativ de kilograme în plus, se numără:
1. Oboseala cronică – Una dintre consecințele majore ale obezității este oboseala cronică. Kilogramele în plus pun o presiune suplimentară asupra sistemului nostru cardiovascular, ducând la oboseală și dificultăți de respirație. În plus, datorită grăsimii depuse cu precădere în jurul feței și gâtului, precum și a presiunii crescute data de greutatea toracelui și a sânilor, multe femei cu obezitate suferă în mod frecvent de apnee de somn.
Această oboseală poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. „Oboseala fizică și psihică sunt diferite, dar apar adesea împreună. Epuizarea fizică repetată poate duce, în timp, la oboseală mentală. Somnul insuficent, mai ales atunci când are loc pentru o perioadă lungă de timp, poate duce, de asemenea, la oboseală cronică, dar și la nevoia de a manca suplimentar, în special alimente dense caloric, care eliberează rapid energie. Specialiștii recomandă că adulții să aibă 7-8 ore de somn în fiecare noapte. Potrivit unor cercetări, totuși, aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite spun că nu dorm suficient.
Ca să poți gestiona un somn mai odihnitor când te confrunți cu obezitate, următoarele măsuri te pot ajuta semnificativ :
2. Balonarea și arsurile gastrice – Două probleme comune asociate cu obezitatea. Alimentația incorectă și presiunea exercitată asupra sistemului digestiv pot cauza disconfort și afecta modul în care ne simțim după masă. “În mod paradoxal, recomandările alimentare medicale în cazul gastritei reprezintă un plan alimentar foarte eficient în slăbire, câtă vreme este urmat sistematic :
3. Dificultăți de mișcare – Asociate adesea cu obezitatea, dureri la nivelul spatelui, genunchilor, tălpilor, pot face activitățile cotidiene, precum mersul sau chiar statul prelungit în picioare, o adevărata provocare. „Obezitatea și excesul de greutate pot provoca și modificări inflamatorii care afectează articulațiile. Pierderea în greutate poate atenua durerea de genunchi prin scăderea sarcinii asupra articulațiilor genunchiului și reducerea inflamației. Excesul de greutate este asociat cu osteoartrita genunchiului, care poate provoca durere și disconfort. Potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Ortopedici, articulațiile genunchiului și șoldului pot experimenta forțe mai mari de 7 ori decât greutatea corporală a unei persoane.
În managementul obezității este fundamental ca programul de exerciții să nu pună și mai multă presiune pe articulații, deci tot ce înseamnă alergare, antrenamente cardio de tip HIIT sau antrenamentele funcționale trebuie evitate în faza de început a programului. O soluție mai eficientă o reprezintă exercițiile statice care încep să stabilizeze coloana vertebrală, centura mediană a spatelui și centura abdominală. Bicicleta staționară este o soluție mai blândă cu spatele și genunchii decât mersul pe bandă, iar aparatul de vâslit este o soluție excepțională de a lucra toți mușchii corpului fără impact asupra articulațiilor.
Schema uzuală de intervenție în obezitate se referă la fixarea obiceiului de a face sport. Chiar și exerciții cu gantere care sunt efectuate de pe scaun sunt un început foarte bun pentru cei care au dificultăți în a se mișca. Eu le recomand clientelor cu obezitate să urmeze un program special gândit pentru limitările fizice ale persoanelor cu o dimensiune corporală crescută – focus pe exerciții pentru spate, statice, lucrăm mult cu ajutorul aparatelor de fitness care ne ajută să sustinem coloana și în primă etapă să facă multe exerciții care cresc capacitatea cardiovasculară, cu greutăți care permit în primul rând o formă corectă de execuție.
Este nevoie de antrenamente care să corecteze dezechilibrele posturale asociate cu obezitatea, respectiv un tren inferior puternic dezvoltat și trunchiul cu prea puțină masă musculară și adipozitate abdominală. De asemenea, exercițiile de mobilitate care să reducă tensiunea din zona lombară și pe cea acumulată la nivelul șoldurilor vor crea fundamentul pentru slăbire sănătoasă. Le recomand doamnelor cu obezitate care încep un program de sport să acorde atenție sporită încălzirii și refacerii după efort și să își dea credit pentru fiecare sesiune de sport. Chiar și 15 minute de antrenament pe zi pot susține inițial procesul de slăbire sănătoasă, nu e nevoie de ore întregi petrecute în sala pentru slăbire.”, explică, Cori Grămescu.
4. Incontinența urinară – O altă problemă sensibilă asociată cu obezitatea. Presiunea suplimentară asupra vezicii urinare poate duce la pierderea controlului asupra acesteia, afectând calitatea vieții și contribuind la stigmatizarea socială. „ Studiile au arătat că obezitatea este un factor de risc puternic pentru incontinența urinară, iar pierderea în greutate poate avea un efect benefic la pacienții obezi. În paralel cu pierderea în greutate, se recomandă practicarea constantă de exerciții kegel pentru întărirea planșeului pelvin. Acestea pot fi executate simplu, în timp ce călătorim în mașină sau stăm pe canapea sau, la indicațiile medicului specialist, pot fi executate cu ajutorul unor dispozitive speciale, de tip Epi-fit sau Kegel balls. Incontinența urinară și stigma asociată cu aceasta le face pe multe dintre femeile cu obezitate să se deshidrateze de frica de a nu urina, ceea ce are implicații negative majore asupra sănătății rinichilor, asupra digestiei și a inflamației crescute în corp.”
5. Probleme de organizare și reglare emoțională – Problemele de organizare și reglare emoțională pot fi, de asemenea, prezente în cazul persoanelor supraponderale și obeze. Stigmatizarea și judecățile sociale pot contribui la probleme de imagine de sine și la dificultăți în gestionarea stresului și a emoțiilor. „Deși mulți factori sociali, psihologici și culturali contribuie probabil la dezvoltarea depresiei la femeile cu kilograme în plus, o explicație susține că stigmatul față de indivizii obezi în societate duce la o stimă de sine scăzută. Astfel, în comunitățile în care o pondere mai mare este acceptabilă, se observă un impact psihologic mai mic. Este important să recunoaștem complexitatea acestei probleme și să promovăm compasiunea. Le recomand femeilor care doresc să scape de obezitate să se înscrie în comunități cu un mesaj pozitiv, care promovează schimbări mici dar constante în toate dimensiunile stilului de viață. Să caute sprijin și să învețe cum să își simplifice viața de zi cu zi în așa fel încât să poată acomoda și preocupările pentru dietă și slăbire. Gestionarea emoțiilor în mod eficient este, din fericire, o practică la care putem învăța să ne pricepem mai bine, dacă o prioritizam în activitățile noastre zilnice. Însă suportul, empatia și căldura unei comunitati cu obiective similare este fundamentală, căci de prea multe ori aceasta susținere necondiționată lipsește acasă sau în cercul de prieteni, din păcate.
Obezitatea este greu de soluționat pentru că neavand o singură cauză, nu poate avea o singură soluție. Este complet ineficient să încercam să rezolvăm obezitatea doar din dietă, când rădăcinile ei sunt în dezechilibre sistemice hormonale, oboseală cronică, sedentarism accentuat și dezechilibre emoționale. Ca să existe o șansă reală pentru a scăpa de obezitate, primul pas este să începem să ne odihnim corect, să începem să facem practici care ne ajută să ne gestionam emoțiile și să limitam stresul. Apoi e foarte important ca, împreună cu medicul curant, să avem o evaluare și o strategie medicală pentru eventualele probleme care sunt asociate obezității. Abia apoi mergem către dietă și programe adaptate de mișcare , pentru a putea slăbi eficient.
În cadrul programului Better Body am lansat această metodă de management al obezității prin intervenții naturale – dietă, sport, somn și practici somatice, care se îmbină cu o componentă de educație nutrițională menită să clarifice cele mai multe dintre alegerile alimentare pe care clientele programului le fac zi de zi.”
Better Body este un program de slăbire accelerată pentru femeile cu obezitate, care facilitează pierderea a 5% din greutatea corporală pe lună printr-o dietă personalizată, program de sport și printr-o metodă revoluționară de coaching pentru un lifestyle sănătos. Rezultatul unei cariere de 18 ani în sportul și nutriția pentru amatori, programul creat de Cori Gramescu le ajută pe femeile care doresc să scape de obezitate să reușească să facă o schimbare profundă și de durată în alegerile lor de zi cu zi. În paralel cu modulele de educație nutrițională, practici somatice și programul individual de sport, Better Body aduce în premieră sesiuni de mentorat împreună cu cliente care au parcurs cu succes slăbiri masive prin metode naturale și referat de către o echipă medicală multidisciplinară (endocrinologie, diabet, cardiologie, ginecologie) care să le asigure clientelor un parcurs lin și satisfăcător.
Despre Cori Grămescu
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates a reușit de-a lungul unei cariere de 18 ani să ajute peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare și fără înfometare. Anul acesta a lansat prima sa carte – “Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp”. O poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii.
Mai mult decât o carte despre nutriție, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele în plus și a câștigat, o invitație deschisă pe care Cori o lansează tuturor cititorilor care vor să descopere secretele pentru un trup sănătos și o inimă bucuroasă. În carte veți descoperi răspunsuri la întrebări despre cum și ce trebuie să mâncam, dacă vrem să fim în formă, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar și despre modul în care stresul ne afectează digestia sau despre cum putem pune capăt mâncatului emoțional.