Tot ce trebuie să știi despre alunițe: de ce apar și de câte tipuri sunt

O femeie care are mai multe alunițe pe față
Majoritatea oamenilor au 10 până la 40 de alunițe care apar în timpul copilăriei și adolescenței / Pexels

Alunițele sunt un tip comun de creștere a pielii. Ele apar adesea ca pete mici, de culoare maro închis și sunt cauzate de grupuri de celule formatoare de pigment (melanocite). Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre alunițe.

Majoritatea oamenilor au 10 până la 40 de alunițe care apar în timpul copilăriei și adolescenței și se pot schimba în aspect sau se estompează în timp. Cele mai multe alunițe sunt inofensive, ele rareori devin canceroase. Este important să fii conștientă de modificările alunițelor și ale altor plasturi pigmentați pentru a detecta cancerul de piele, în special melanomul malign.

Simptome ale alunițelor

Alunița tipică este o mică pată maro. Dar alunițele vin în diferite culori, forme și dimensiuni:

 • Culoare și textura. Alunițele pot fi maro, cafeniu, negre, albastre, roșii sau roz. Ele pot fi netede, încrețite, plate sau înălțate. Este posibil să crească păr pe suprafața lor.
 • Formă. Majoritatea alunițelor sunt ovale sau rotunde.
 • Mărimea. Alunițele au de obicei aproximativ 6 milimetri în diametru. Cele cu care te naști (nevi congenitali) pot fi mai mari decât de obicei, acoperind o parte a feței, a trunchiului sau a unui membru.
 • Alunițele se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv scalp, axilele, sub unghii și între degetele de la mâini și de la picioare. Multe dintre acestea se dezvoltă până la vârsta de 50 de ani. Alunițele se pot schimba sau dispărea în timp. Odată cu modificările hormonale din adolescență și sarcină, acestea pot deveni mai întunecate și mai mari.

Grupurile de pete maro din jurul ochilor, obrajilor și nasului sunt uneori numite alunițe de carne, dar sunt de fapt dermatoze papulosa nigra – un tip de keratoză seboreică, nu grupuri de celule formatoare de pigment. Dermatozele papuloasei negre sunt mai frecvente în rândul femeilor de culoare. Alunițele de carne nu prezintă un risc de melanom, dar pot fi tratate dacă le consideri o problemă cosmetică.

Alunițe neobișnuite care pot indica melanom

O aluniță poate fi un semn de cancer de piele dacă are margini neregulate sau o formă asimetrică ori dacă își schimbă culoarea, forma, mărimea sau înălțimea. Ghidul de mai jos poate ajuta să știi ce să urmărești:

 • A este pentru forma asimetrică. O jumătate este diferită de cealaltă jumătate.
 • B este pentru graniță. Caută alunițe cu margini neregulate, crestate sau festonate.
 • C este pentru culoare. Caută creșteri care și-au schimbat culoarea, au multe culori sau au culoare neuniformă.
 • D este pentru diametru. Caută o nouă creștere într-o aluniță mai mare de aproximativ 6 milimetri.
 • E este pentru evoluție. Urmărește alunițele care se schimbă în dimensiune, formă, culoare sau înălțime. Alunițele pot evolua, de asemenea, pentru a dezvolta noi semne și simptome, cum ar fi mâncărime sau sângerare.
 • Alunițele canceroase (maligne) variază foarte mult ca aspect.

Diagnostic și teste

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman și unul dintre puținele organe pe care le poți vedea. A fi proactivă în prevenirea cancerului de piele este important pentru sănătatea ta. Acest lucru este valabil mai ales dacă:

 • Ai pielea deschisă.
 • Ai multe alunițe pe corp.
 • Membrii familiei apropiate au multe alunițe, alunițe atipice sau antecedente de cancer de piele.
 • Pe lângă limitarea expunerii la lumina soarelui și utilizarea de protecție solară în fiecare zi, examinarea alunițelor crește șansele de a detecta și trata precoce melanomul și alte tipuri de cancer de piele.

Dermatologii recomandă să îți examinezi pielea în fiecare lună. Majoritatea alunițelor sunt benigne (necanceroase). Dacă observi modificări în culoarea sau aspectul unei alunițe, solicită evaluarea aluniței de către un dermatolog. De asemenea, ar trebui să verifici alunițele dacă sângerează, supurează, dau mâncărime, par solzoase sau devin sensibile ori dureroase.

La ce ar trebui să fii atentă când examinezi alunițele

Cele mai multe alunițe ale pielii sunt benigne (necanceroase). Alunițele care reprezintă semne de îngrijorare sunt cele care arată diferit față de alte alunițe existente pe corpul tău sau cele care apar pe piele după vârsta de 30 de ani. Dacă observi modificări ale culorii oricărei alunițe, grosime, dimensiune sau formă, ar trebui să consuli un dermatolog.

Examinează-ți pielea cu o oglindă sau cere cuiva să te ajute. Acordă o atenție deosebită zonelor pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, picioarele (în special la femei), brațele, pieptul și spatele (în special la bărbați).

ABCDE-urile sunt semne importante ale alunițelor care ar putea fi canceroase. Dacă o aluniță prezintă oricare dintre semnele enumerate mai sus, mergi în cabinetul unui dermatolog.

 • Asimetrie: Dacă o jumătate din alunița pielii tale nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
 • Chenar: dacă marginile sunt zdrențuite, neclare sau neregulate.
 • Culoare: dacă culoarea aluniței nu este aceeași peste tot sau are nuanțe de mai multe culori, cum ar fi cafeniu, maro, negru, albastru, alb sau roșu.
 • Diametru: Dacă diametrul aluniței este mai mare decât radiera unui creion.
 • Evoluție: dacă alunița ta crește sau se schimbă într-o perioadă scurtă de timp.
 • Cea mai frecventă localizare a melanomului la bărbați este spatele, iar la femei este piciorul inferior. Melanomul este cel mai frecvent cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani.

Cum stabilește un dermatolog dacă alunițele reprezintă o problemă

Alunițele normale (benigne) ale pielii nu trebuie îndepărtate.

Dacă dermatologul stabilește că alunița este un risc pentru sănătate, va efectua o biopsie a pielii, în care se prelevează o mică probă din aluniță pentru a fi examinată la microscop. De obicei, un diagnostic poate fi pus în mai puțin de o săptămână. Dacă se constată că alunița este canceroasă, trebuie îndepărtată complet.

Cum se elimină alunițele de piele

Nu încerca să îndepărtezi singură o aluniță, chiar dacă utilizezi un fel de produs fără prescripție medicală care arde, îngheață sau folosește lasere pentru a îndepărta excrescențe ale pielii, cum ar fi alunițele și pistruii. Nu numai că ai putea să faci o infecție, dar ai putea elimina melanomul (cancerul de piele) fără să știi. Cancerul de piele se poate răspândi la alte organe dacă nu este detectat devreme și o modalitate de a-l depista este identificarea unei alunițe anormale.

Medicii nu recomandă să utilizezi tratament la domiciliu pentru alunițe. Dacă ai o problemă, discută cu un dermatolog.

Cum poți preveni apariția alunițelor

Alunițele sunt creșteri naturale ale pielii care nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, poți fi proactivă în ceea ce privește prevenirea cancerului de piele sau combaterea lui prin:

 • Limitarea cantității de lumină solară.
 • Purtarea de protecție solară în fiecare zi.
 • Examinându-ți alunițele cel puțin o dată pe lună, căutând nereguli.

A fi proactivă în prevenirea cancerului de piele este important pentru sănătatea ta. Acest lucru este valabil mai ales dacă:

 • Ai pielea deschisă.
 • Ai multe alunițe pe corp.
 • Membrii familiei apropiate au multe alunițe, alunițe atipice sau antecedente de cancer de piele.
 • Pe lângă limitarea expunerii la lumina soarelui și utilizarea de protecție solară în fiecare zi, examinarea alunițelor crește șansele de a detecta și trata precoce melanomul și alte tipuri de cancer de piele.

Alunițele se pot dezvolta pe orice suprafață cutanată (piele) sau mucoase (gura, ochi, organe genitale). Dacă ai avut melanom (sau ai un istoric familial puternic de melanom), pe lângă examenele de rutină efectuate de un dermatolog, ar trebui să faci controale anuale la un stomatolog, oftalmolog și un ginecolog pentru a căuta alunițe în anumite zone ale corpului.

Timp liber

binge-watch

Te afectează la fel ca jocurile de noroc. Ce se poate întâmpla dacă te uiți foarte mult la seriale

Un nou obicei de consum a apărut în viața noastră odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât [...]

Noutati

Andrea Filip

Cum scapi de dependențe în câteva ore? Formula celor 10 pași

Andrea Filip, master trainer și terapeut spiritual, a creat ”Formula celor 10 pași” pentru eliberarea de dependențe în doar câteva [...]

Lifestyle

mască

Sfaturi de îngrijire a pielii de sub masca de protecție

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a [...]