Vulvodinia, ce este și cum poți ameliora simptomele ei

durere
Imagine de Engin Akyurt via Pexels

„Vulvo” înseamnă vulvă, iar „dynie” înseamnă durere, ceea ce înseamnă că vulvodinia se manifestă printr-o durere a vulvei. Află din acest articol cum se manifestă și ce fel de schimbări poți face pentru a ameliora simptomle ei.

Vulvodinia mai este cunoscută și sub numele de depresie vaginală. Boala poate dura luni sau chiar ani.

Cauzele vulvodiniei

Medicii nu știu ce anume provoacă boală, dar posibilii factori care contribuie la durerea din zona vulvei includ:

  • vătămarea sau iritarea nervilor din jurul regiunii vulvare;
  • infecțiile vaginale din trecut;
  • alergiile sau pielea sensibilă din această zona;
  • modificările hormonale;
  • spasmele musculare sau slăbiciune în cazul mușchilor podelei pelvine, care susțin uteul, vezica urinară și intestinul.

Care sunt simptomele vulvodiniei

Vulva este denumirea pentru toate organele genitale externe ale femeii. Durerea de vulvă se poate localiza fie la interior, fie la exterior sau poate fi una generală. Aceasta se poate resimți ca o arsură sau mai degrabă ca o înțepătură și de obicei apare atunci când stai prea mult în șezut, când porţi pantaloni/blugi foarte strâmţi, în timpul actului sexual, în timpul consultaţiei ginecologice, după ce îţi faci nevoile şi te ştergi sau în perioada de menstruaţie, când trebuie să porţi/introduci tampoane interne sau nu.

Cauzele durerii la nivelul vulvei nu sunt cunocute cu exactitate, iar cei mai mulți specialiști spun că de cele mai multe ori sunt de origine pshihologică. Ceea ce trebuie menționat este faptul că dacă durerea este persistentă, aceasta îți poate afecta viața de cuplu, sau poate contribui în mod semnificativ la scăderea dorinței sexuale.

Trebuie însă să ai în vedere că nu mereu este vorba despre vulvodinie. Alte posibile cauze pot fi infecţiile vaginale, senzitivitate la produsele de igienă personală, uscăciunea mucoasei vaginale, toate aceste lucruri provocând stare de disconfort.

Pentru a reduce simptomele vulvodiniei, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cel mai bine este să renunți la blugii strâmți, dar și să uiți de epilarea totală în zona inghinală. Femeile care optează pentru îndepărtarea totală a părului pubian au un risc crescut de 74% să dezvolte dureri ale vulvei.

Cum poți trata vulvodinia

Este nevoie de mai multe investigații pentru a vedea ce fel de tratament ai nevoie. Fie medicul îți va prescrie un gel analgezic înainte de începerea actului sexual, fie antidepresive, fie te va îndruma către ședințe de psihoterapie.

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]

Sanatate

cupa menstruală

Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală

Deși sunt cunoscute încă de la începutul anilor 30′, cupele menstruale abia de curând au devenit cunoscute și la noi. [...]

Timp liber

covor

Ce covor alegi dacă ai parchet gri – 6 variante de modele şi culori

Podelele gri devin un element oarecum fierbinte în designurile moderne. Pardoselile gri și deschise emană eleganță și rafinament, destul de [...]