De ce ne doare spatele? Cauze, simptome și metode de tratament.

spate
Photo by Kindel Media from Pexels

Durerea de spate, medical vorbind – durerea lombară, este una dintre condițiile medicale care ne dă viața peste cap. Fie că trăim cu ea 24 de ore din 24, fie că se instalează brusc și ne limitează activitatea, durerea de spate nu e bună, trebuie investigată, găsită cauza și tratată.

În general, durerile lombare, denumite și dureri de mijloc, sunt cauzate de leziuni. Deși extrem de supărătoare și vocale, trebuie știut că durerile de spate tratate în mod corespunzător într-un stadiu incipient poate ajuta la limitarea simptomelor atât în durată, cât și în severitate. Simptomele variază de la o durere slabă până la o senzație de ‘înjunghiere’. Durerea poate face dificilă mișcarea sau păstrarea unei poziții drepte a spatelui. Durerea acută a spatelui apare brusc, adesea după o vătămare din cauza sportului sau a ridicării grele. Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică.„, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Durerea de spate: tipuri

Cu siguranță ai experimentat de mai multe ori durerea de spate de-a lungul existenței tale. Dacă ai observat cu atenție situația, cu siguranță ți-ai dat seama că de mute ori durerea a diferit ca și tipologie. „Este adevărat, durerea de spate poate fi diferită, ba chiar există tot soiul de clasificări în acest sens.”, explică specialistul.

Durerea mecanică (durerea axială) este durerea care apare în primul rând din partea mușchilor, a ligamentelor, a articulațiilor (fațete articulare, a articulațiilor sacroiliace) sau a oaselor din coloana vertebrală și din jurul acesteia. Acest tip de durere tinde să fie localizată în partea inferioară a spatelui, feselor și, uneori, partea superioară a picioarelor.

Durere radiculară. Acest tip de durere poate apărea dacă o rădăcina a nervilor spinali devine afectată sau inflamată. Durerea radiculară poate urma un model de radacină nervoasă sau dermatom în jos în fesă și/sau picior. Senzația sa specifică este durere ascuțită, electrică, de arsură, și poate fi asociată cu amorțeala sau slăbiciune (sciatică). Este de obicei simțită pe o singură parte a corpului.

Durerile organice pot fi cauzate de boli, cum ar fi cancerul spinal sau anevrismul aortic.

De obicei, durerea lombară își are debutul după o activitate intensă sau un traumatism, însă există și situații în care apare din senin, aparent fără o cauză serioasă. Durerea poate începe brusc sau se poate dezvolta treptat.”, continuă chirurgul ortoped.

Durerea de spate: factori de risc

  • Istoric familial de dureri de spate
  • Un traumatism la nivelul spatelui în trecut
  • Fracturi de compresie ale coloanei vertebrale
  • Probleme la nivelul coloanei vertebrale de la naștere
  • Lipsa exercițiilor regulate
  • Fumatul
  • Utilizarea medicamentelor pe termen lung care slăbesc oasele, cum ar fi corticosteroizii
  • Supraponderabilitatea
  • Factori psihologici

Determinarea cauzei care a generat apariția durerii de spate este primul pas pe care trebuie să-l facem în această călătorie a vindecării durerii de spate.


Atunci când îmi ajunge în cabinet un pacient care se plânge de durere lombară primul lucru pe care îl fac este să-i recomand teste imagistice. Razele X, scanările TC, ultrasunete și RMN îmi sunt necesare pentru a verifica problemele osoase, problemele legate de disc sau probleme cu ligamentele și tendoanele din spate. Dacă suspectez o problema cu oasele din spate, recomand o scanare osoasă sau test de densitate osoasă. Electromiografia (EMG) sau testele de conducere a nervilor pot ajuta la identificarea unei probleme cu nervii.„, continuă medicul ortoped.

Kinetoterapia și fizioterapia, terapii care te ajută să elimini durerea de spate

Cu siguranță, constante în protocolul de tratament al durerilor lombare sunt programele de kinetoterapie și fizioterapie. Împreună cu echipa de terapeuți în recuperare medicală elaborez un protocol de tratament personalizat.”, conchide medicul Tarek Nazer.

Fizioterapia se bazează pe știința medicală care folosește factorii fizici precum curentul electric, căldura, aplicații reci, laserul, ultrasunetul, undele electrice, unde shock, câmpurile magnetice pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale organismului (ortopedice, reumatice, neurologice și în medicina sportivă).

Kinetoterapia se traduce printr-un tratament prin mișcare. Kinetoterapia este diferită de sportul sau mișcarea pe care o facem la o sală de sport sau fitness.

Kintoterapia presupune un complex de exerciții speciale indicate pentru fiecare afecțiune în parte recomandate de către medicul specialist și efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil.

Timp liber

Alpiniști pe munte

Cum să te ferești de entorse și fracturi în sezonul de iarnă

Iarna aduce cu sine peisaje feerice, dar și condiții care cresc riscul accidentărilor, precum entorsele și fracturile. Gheața, zăpada și [...]

Psihologie

cuplu coronavirus

Cum să-ți păstrezi mintea sănătoasă în timpul pandemiei! Ce trebuie să faci dacă suferi de anxietate

Dacă știrile actuale despre Coronavirus (Covid-19) îți provoacă neliniște sau stres, uite ce-ți recomandă specialiștii în sănătate mentală să faci. [...]

Alimente

Cartofi dulci la tigaie

De ce e recomandat să consumi cartofi dulci cât mai des

Cartofii dulci sunt considerați un superaliment datorită conținutului lor ridicat de nutrienți esențiali și beneficiilor impresionante pentru sănătate. În plus, [...]