(P) Care este efectul jocului și a jucăriilor pentru copii pentru o dezvoltare armonioasă

Jocul este distractiv pentru un copil mic, dar este, de asemenea, o modalitate prin care acesta învață! Copilul trebuie să se joace pentru a face descoperiri, pentru a înțelege lumea din jurul său și pentru a-și dezvolta abilitățile fizice și cognitive.

Efectele jocului asupra dezvoltării copiilor

De la o vârstă fragedă, prin intermediul jocurilor simple, un copil începe să învețe diverse concepte extrem de importante. Jocul are efecte pozitive asupra întregii sale dezvoltări. De exemplu, contribuie semnificativ la:

Dezvoltarea motorie și senzorială

Când un bebeluș se distrează manipulând obiecte, uitându-se la ele și punându-le în gură, descoperă culori, texturi, forme, sunete și gusturi. Crescând, jucăriile îi oferă ocazia să alerge, să sară, să cadă și să arunce o minge. Acest lucru îi întărește mușchii și ajută la dezvoltarea abilităților fizice și a echilibrului

Când copilul se joacă, toate simțurile lui sunt trezite și creierul lucrează din greu pentru a înregistra cunoștințe noi.

Dezvoltarea intelectuală

Jocul dezvoltă, de asemenea, gândirea și capacitatea de a rezolva probleme. De exemplu, atunci când un copil se distrează cu jucării copii zornăitoare sau aruncând cuburi în mod repetat, el înțelege treptat că gestul său dă rezultate, mai exact că există o legătură directă între acțiunea sa și efectul produs de aceasta. Jocul promovează, de asemenea, creativitatea și imaginația. Acesta este cazul, de exemplu, atunci când un copil inventează povești cu figurinele sale.

Dezvoltarea socială

Jocul îi permite copilului să învețe să coopereze cu ceilalți. Când se joacă cu alți copii, un copil mic învață să împărtășească, să-și aștepte rândul, să facă compromisuri și să rezolve mici dispute.

Dezvoltarea limbajului 

Când se joacă, copilul învață să spună cuvinte noi, să-și exprime ideile și să fie de înțeles.

Cum încurajezi jocul?

Jocul este o activitate naturală, spontană pentru orice copil. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un copil mic să nu aibă timp pentru a se distra, deoarece, adesea, programul foarte organizat al familiei lasă puțin loc de joacă. Iată câteva idei pentru a integra jocul în programul zilnic al copilului.

Oferă-i celui mic posibilitatea de a se juca cât mai des posibil și dă-i timp să o facă fără să-l întrerupi.

Oferă-i diferite jucării și accesorii cu care se poate distra. Așa cum lesne se poate deduce, este necesar să alegi acele jucării potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului tău.

Oferă-i copilului diferite activități în diferite locuri pentru a-i oferi șansa de a se juca în mai multe moduri (de exemplu, să se joace în nisip, în zăpadă, să se joace cu alți copii, să facă DIY, să facă muzică, să danseze, să se îmbrace, etc.).

Petreceți timp în aer liber. Când se joacă în aer liber, copiii se mișcă mai mult, își asumă riscuri și provocări și câștigă încredere în forțele proprii.

Dă-i voie celui mic să se joace singur sau cu alți copii. Când decide singur ce vrea să se joace și cum, își dezvoltă creativitatea și capacitatea de a rezolva problemele.

Evită să impui regulile atunci când te joci cu copilul tău. Când îl lași să conducă jocul, cel mic își dezvoltă autonomia și încrederea în sine.

De reținut….

  • Jocul este o activitate naturală și stimulatoare care îi permite copilului să acumuleze multe informații importante.
  • Este important să îi oferi copilului tău timp să se joace și să-l lași să se distreze fără să-i impui reguli stricte privind structurarea jocului.
  • Propune-i activitățile care îi permit să se miște, să gândească și să-și imagineze diferite situații.

La bekid.ro găsești jucării pentru copii de toate vârstele! Te așteptăm în magazinul online!

Dieta si nutritie

plămâni

Ce trebuie să mănânci pentru a avea plămâni sănătoși

Plămânii sunt printre cele mai importante organe ale corpului, fără de care nu ai putea trăi. Pentru că aceștia sunt [...]

Lifestyle

marmura

Marmura verde Guatemala: noua tendință în amenajările interioare

Marmura este o rocă obținută prin metamorfoza calcarului. Luându-și numele din greaca veche, de la a străluci/a luci, marmura este [...]

Noutati

zambet

Dr. Roxana Șerb: Zâmbetul de Hollywood se poate obține în stomatologia digitală

Îți dorești acel zâmbet impecabil, dar natural? În trecut, era imposibil, însă lucrurile s-au schimbat fundamental. Rezultatele în estetica dentară [...]