(P) Care este efectul jocului și a jucăriilor pentru copii pentru o dezvoltare armonioasă

Jocul este distractiv pentru un copil mic, dar este, de asemenea, o modalitate prin care acesta învață! Copilul trebuie să se joace pentru a face descoperiri, pentru a înțelege lumea din jurul său și pentru a-și dezvolta abilitățile fizice și cognitive.

Efectele jocului asupra dezvoltării copiilor

De la o vârstă fragedă, prin intermediul jocurilor simple, un copil începe să învețe diverse concepte extrem de importante. Jocul are efecte pozitive asupra întregii sale dezvoltări. De exemplu, contribuie semnificativ la:

Dezvoltarea motorie și senzorială

Când un bebeluș se distrează manipulând obiecte, uitându-se la ele și punându-le în gură, descoperă culori, texturi, forme, sunete și gusturi. Crescând, jucăriile îi oferă ocazia să alerge, să sară, să cadă și să arunce o minge. Acest lucru îi întărește mușchii și ajută la dezvoltarea abilităților fizice și a echilibrului

Când copilul se joacă, toate simțurile lui sunt trezite și creierul lucrează din greu pentru a înregistra cunoștințe noi.

Dezvoltarea intelectuală

Jocul dezvoltă, de asemenea, gândirea și capacitatea de a rezolva probleme. De exemplu, atunci când un copil se distrează cu jucării copii zornăitoare sau aruncând cuburi în mod repetat, el înțelege treptat că gestul său dă rezultate, mai exact că există o legătură directă între acțiunea sa și efectul produs de aceasta. Jocul promovează, de asemenea, creativitatea și imaginația. Acesta este cazul, de exemplu, atunci când un copil inventează povești cu figurinele sale.

Dezvoltarea socială

Jocul îi permite copilului să învețe să coopereze cu ceilalți. Când se joacă cu alți copii, un copil mic învață să împărtășească, să-și aștepte rândul, să facă compromisuri și să rezolve mici dispute.

Dezvoltarea limbajului 

Când se joacă, copilul învață să spună cuvinte noi, să-și exprime ideile și să fie de înțeles.

Cum încurajezi jocul?

Jocul este o activitate naturală, spontană pentru orice copil. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un copil mic să nu aibă timp pentru a se distra, deoarece, adesea, programul foarte organizat al familiei lasă puțin loc de joacă. Iată câteva idei pentru a integra jocul în programul zilnic al copilului.

Oferă-i celui mic posibilitatea de a se juca cât mai des posibil și dă-i timp să o facă fără să-l întrerupi.

Oferă-i diferite jucării și accesorii cu care se poate distra. Așa cum lesne se poate deduce, este necesar să alegi acele jucării potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului tău.

Oferă-i copilului diferite activități în diferite locuri pentru a-i oferi șansa de a se juca în mai multe moduri (de exemplu, să se joace în nisip, în zăpadă, să se joace cu alți copii, să facă DIY, să facă muzică, să danseze, să se îmbrace, etc.).

Petreceți timp în aer liber. Când se joacă în aer liber, copiii se mișcă mai mult, își asumă riscuri și provocări și câștigă încredere în forțele proprii.

Dă-i voie celui mic să se joace singur sau cu alți copii. Când decide singur ce vrea să se joace și cum, își dezvoltă creativitatea și capacitatea de a rezolva problemele.

Evită să impui regulile atunci când te joci cu copilul tău. Când îl lași să conducă jocul, cel mic își dezvoltă autonomia și încrederea în sine.

De reținut….

  • Jocul este o activitate naturală și stimulatoare care îi permite copilului să acumuleze multe informații importante.
  • Este important să îi oferi copilului tău timp să se joace și să-l lași să se distreze fără să-i impui reguli stricte privind structurarea jocului.
  • Propune-i activitățile care îi permit să se miște, să gândească și să-și imagineze diferite situații.

La bekid.ro găsești jucării pentru copii de toate vârstele! Te așteptăm în magazinul online!

Interventii si terapii

ct

Diferența dintre CT și RMN: avantaje și dezavantaje

De cele mai multe ori, diagnosticarea corectă a unei boli se face prin realizarea unor inevstigații suplimentare, altele decât se [...]

Timp liber

cafea Dalgona

Povestea din spatele cafelei Dalgona. Cum se prepară cea mai viralizată băutură a momentului?

Facebook, Snapchat, Instagram și TikTok au fost invadate în ultima perioadă de un challenge pe care mulți tineri îl urmează: [...]

Noutati

vaccin

Bolile dermatologice și vaccinul anti COVID-19: ce pacienții se pot vaccina?

Luni, 18 ianuarie, în România a ajuns cea de-a cincea tranșă de vaccin anti COVID-19, constând în 87.750 de doze [...]