De ce apare fibromul uterin și cum poate fi tratat?

fibrom uterin

Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă care apare frecvent la femeile care au peste 30 de ani. Afecțiunea poate provoca simptome foarte neplăcute, mai ales dacă fibromul este de mari dimensiuni sau dacă există mai multe fibroame. Descoperit din timp, fibromul poate fi îndepărtat prin diferite proceduri medicale moderne și sigure, care asigură o recuperare rapidă.

Iată de ce apare fibromul, cum recunoști simptomele și ce opțiuni de tratament există.

Cauzele și simptomele fibromului uterin

Specialiștii nu au descoperit deocamdată o cauză clară care determină apariția unui fibrom. Riscul formării unei tumori este pus însă pe seama unor cauze ereditare sau a unor tulburări hormonale (nivel ridicat de estrogen). De asemenea, un risc crescut apare în caz de obezitate sau de hipertensiune arterială. 

De obicei, fibromul crește lent, iar o consultație anuală la medicul ginecolog va ajuta la descoperirea din timp a tumorii, chiar înainte de apariția unor simptome. Înainte de menopauză, din cauza dereglărilor hormonale, fibromul poate crește mai rapid, însă după instalarea menopauzei va regresa.

Simptomele unui fibrom uterim diferă de locul în care s-a format la nivelul uterului. Cele mai frecvente manifestări includ:

 • Sângerări în afara menstruației
 • Balonare, creșterea în volum a abdomenului
 • Durere în timpul menstruației
 • Menstruație abundentă și prelungită, cu cheaguri
 • Urinare în exces
 • Constipație.

Diagnostic și tratament

Un fibrom uterin este ușor de identificat, în urma unei ecografii vaginale sau abdominale sau chiar printr-un simplu control ginecologic. Dacă fibromul descoperit este mic și nu provoacă simptome, atunci medicul poate recomanda monitorizarea evoluției lui, fără să fie necesar un tratament.

În cazul în care este nevoie de un tratament, acesta poate consta în:

 • Medicamente (contraceptive, tratament hormonal, steroizi etc.)
 • Miomectomie (eliminarea fibromului, fără afectarea uterului)
 • Histerectomie (extirparea uterului)
 • Ablație de endometru (recomandată în caz de sângerări abundente).
 • Mioliză (înghețarea sau coagularea termică a fibromului)
 • Embolizarea fibromului uterin (procedură minim invazivă care blochează vascularizarea fibromului, astfel încât acesta se va resorbi treptat).

Embolizarea fibromului uterin este, la ora actuală, una dintre cele mai eficiente metode de tratament. Este o procedură minim invazivă sigură, care presupune utilizarea unui cateter, pentru a injecta o soluție specială în arterele care alimentează cu sânge fibromul. Blocând alimentarea lui cu sânge, fibromul își va reduce, treptat, dimensiunile și nu va mai provoca neplăceri.

Procedura permite inclusiv ducerea la termen a unei sarcini, după ce fibromul embolizat își va reduce dimensiunile. Dacă, totuși, fibromul continuă să provoace dureri sau disconfort, deși a fost embolizat, atunci va fi necesară eliminarea lui pe cale chirurgicală.

Prin urmare, un control ginecologic anual, chiar în lipsa unor simptome, permite descoperirea din timp a unui fibrom uterin. În acest fel, tratamentul va fi mai eficient și nu vor apărea complicații.

Dieta si nutritie

nutritie

Specialiștii în nutriție atrag atenția: ”Trăim într-o eră plină de mâncare procesată, iar omul modern e bulversat”

În sezonul estival, fiecare își dorește să arate bine pentru zilele pe care și le va petrece la plajă. Am [...]

Psihologie

bullying

5 semne ale bullying-ului la școală

Un fenomen destul de periculos se răspândește în rândul elevilor din școli și licee din toată lumea, implicit din România: [...]

Sanatate

COVID

Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv pentru covid-19 sau bănuiești că te-ai infectat

Este vară, este cald, toți oamenii vor să iasă afară, să se plimbe. să se relaxeze, să maergă în vacanță, [...]