Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă care apare frecvent la femeile care au peste 30 de ani. Afecțiunea poate provoca simptome foarte neplăcute, mai ales dacă fibromul este de mari dimensiuni sau dacă există mai multe fibroame. Descoperit din timp, fibromul poate fi îndepărtat prin diferite proceduri medicale moderne și sigure, care asigură o recuperare rapidă.
Iată de ce apare fibromul, cum recunoști simptomele și ce opțiuni de tratament există.
Specialiștii nu au descoperit deocamdată o cauză clară care determină apariția unui fibrom. Riscul formării unei tumori este pus însă pe seama unor cauze ereditare sau a unor tulburări hormonale (nivel ridicat de estrogen). De asemenea, un risc crescut apare în caz de obezitate sau de hipertensiune arterială.
De obicei, fibromul crește lent, iar o consultație anuală la medicul ginecolog va ajuta la descoperirea din timp a tumorii, chiar înainte de apariția unor simptome. Înainte de menopauză, din cauza dereglărilor hormonale, fibromul poate crește mai rapid, însă după instalarea menopauzei va regresa.
Simptomele unui fibrom uterim diferă de locul în care s-a format la nivelul uterului. Cele mai frecvente manifestări includ:
Un fibrom uterin este ușor de identificat, în urma unei ecografii vaginale sau abdominale sau chiar printr-un simplu control ginecologic. Dacă fibromul descoperit este mic și nu provoacă simptome, atunci medicul poate recomanda monitorizarea evoluției lui, fără să fie necesar un tratament.
În cazul în care este nevoie de un tratament, acesta poate consta în:
Embolizarea fibromului uterin este, la ora actuală, una dintre cele mai eficiente metode de tratament. Este o procedură minim invazivă sigură, care presupune utilizarea unui cateter, pentru a injecta o soluție specială în arterele care alimentează cu sânge fibromul. Blocând alimentarea lui cu sânge, fibromul își va reduce, treptat, dimensiunile și nu va mai provoca neplăceri.
Procedura permite inclusiv ducerea la termen a unei sarcini, după ce fibromul embolizat își va reduce dimensiunile. Dacă, totuși, fibromul continuă să provoace dureri sau disconfort, deși a fost embolizat, atunci va fi necesară eliminarea lui pe cale chirurgicală.
Prin urmare, un control ginecologic anual, chiar în lipsa unor simptome, permite descoperirea din timp a unui fibrom uterin. În acest fel, tratamentul va fi mai eficient și nu vor apărea complicații.