Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

tapioca
Imagine de Ivabalk via Pixabay

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc.

Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, kappa, dar cea mai cunoscută denumire – „manioc”. Este un arbust tropical cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține această substanță făinoasă, numită „tapioca”.

Arbustul este cultivat în Africa, Asia și America de Sud. Datorită compoziției bogate în amidon, maniocul este numit și „cartoful continentului negru”, fiind considerat un aliment de bază, plasându-se pe locul al treilea că sursă de hrană și aport de calorii, după orez și porumb. Pastă care se obține din procesarea lui este denumită tapioca și o găsești în magazine sub formă de:

Tapioca păstrează aceleași proprietăți ca arbustul din care se cultivă. Ea a devenit cunoscută datorită faptului că nu conține gluten, dar și pentru că 100 de grame de tapioca oferă 9% din necesarul de fier pe care trebuie să îl consumăm zilnic.

Valoarea nutritivă a unei căni de perle tapioca (152g):

 • 554 calorii;
 • 135 g carbohidraţi;
 • Calciu 3% ;
 • Fier 13%;
 • Mangan 8%;
 • Fosfor 1%;
 • Proteine 1%;
 • Vitamina B6 1%;
 • 1,5 mg Omega-3;
 • 3,0 mg Omega-6;
 • Colesterol 0%.

Beneficiile consumului de tapioca

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de tapioca:

Tapioca are un conținut mare de carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumată fără griji atunci când ai nevoie de un boost de energie. Îți poate oferi în egală măsură și senzația de sațietate care te ajută să îți păstrezi greutatea în limitele pe care le dorești.

Este un aliment ușor de digerat, cea mai clară dovadă fiind faptul că se poate introduce în alimentația bebelușilor încă din primele luni de diversificare.

Nu conține colesterol și poate înlocui cu succes un mic-dejun sau un fel de mâncare mai puțin sănătos. De asemenea, tapioca este o variantă mult mai sănătoasă pentru persoanele care au un nivel crescut al colesterolului.

Tapioca reprezintă o sursă importantă de vitamina K, calciu și fier, toate contribuind semnificativ la protejarea și dezvoltarea oaselor.

Cum se prepară tapioca

Pentru că are un gust neutru, tapioca este un ingredient versatil și foarte util, care se poate integra foarte ușor în orice fel de mâncare, indiferent că este vorba despre ingrediente dulci sau sărate.

Tapioca se fierbe în apă, lapte sau orice alt lichid. Este nevoie de patru căni de lichid pentru o cană de tapioca. Trebuie respectată această proporție deoarece tapioca absoarbe o mare parte din lichid în timpul procesului de fierbere și ajunge chiar să-și tripleze volumul. Cum îți dai seama că este în regulă să o consumi? Amestecul se fierbe până când tapioca devine translucidă.

Atâta timp cât este cumpărată dintr-o sursă de încredere și este bine fiartă, nu există contraindicații în ceea ce privește consumarea ei.

Profită de reducerile de pe vegis.ro și cumpără o scorțișoară de calitate, din sursă sigură.

Timp liber

dating app

3 tips-uri fun pentru dating-ul online în vremea pandemiei

Criza coronavirsului nu a afectat deloc dating-ul online. În urma unui studiu publicat recent, aplicațiile de dating au înregistrat o [...]

Sanatate

ureche

Și ție îți țiuie urechile destul de des? Vezi ce înseamnă și când este cazul să te îngrijorezi

Dacă se întâmplă să auzi des sunete sau zgomote pe care nimeni din jurul tău nu le aude, atunci s-ar [...]

Noutati

CBD

(P) CBD – benefic în lupta cu Covid-19? ”S-a dovedit a fi remarcabil de eficient”

Noul coronavirus a dat omenirea peste cap, iar de la începutul acestui an, medici din toate colțurile lumii încearcă să [...]