Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

tapioca
Imagine de Ivabalk via Pixabay

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc.

Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, kappa, dar cea mai cunoscută denumire – „manioc”. Este un arbust tropical cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține această substanță făinoasă, numită „tapioca”.

Arbustul este cultivat în Africa, Asia și America de Sud. Datorită compoziției bogate în amidon, maniocul este numit și „cartoful continentului negru”, fiind considerat un aliment de bază, plasându-se pe locul al treilea că sursă de hrană și aport de calorii, după orez și porumb. Pastă care se obține din procesarea lui este denumită tapioca și o găsești în magazine sub formă de:

Tapioca păstrează aceleași proprietăți ca arbustul din care se cultivă. Ea a devenit cunoscută datorită faptului că nu conține gluten, dar și pentru că 100 de grame de tapioca oferă 9% din necesarul de fier pe care trebuie să îl consumăm zilnic.

Valoarea nutritivă a unei căni de perle tapioca (152g):

  • 554 calorii;
  • 135 g carbohidraţi;
  • Calciu 3% ;
  • Fier 13%;
  • Mangan 8%;
  • Fosfor 1%;
  • Proteine 1%;
  • Vitamina B6 1%;
  • 1,5 mg Omega-3;
  • 3,0 mg Omega-6;
  • Colesterol 0%.

Beneficiile consumului de tapioca

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de tapioca:

Tapioca are un conținut mare de carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumată fără griji atunci când ai nevoie de un boost de energie. Îți poate oferi în egală măsură și senzația de sațietate care te ajută să îți păstrezi greutatea în limitele pe care le dorești.

Este un aliment ușor de digerat, cea mai clară dovadă fiind faptul că se poate introduce în alimentația bebelușilor încă din primele luni de diversificare.

Nu conține colesterol și poate înlocui cu succes un mic-dejun sau un fel de mâncare mai puțin sănătos. De asemenea, tapioca este o variantă mult mai sănătoasă pentru persoanele care au un nivel crescut al colesterolului.

Tapioca reprezintă o sursă importantă de vitamina K, calciu și fier, toate contribuind semnificativ la protejarea și dezvoltarea oaselor.

Cum se prepară tapioca

Pentru că are un gust neutru, tapioca este un ingredient versatil și foarte util, care se poate integra foarte ușor în orice fel de mâncare, indiferent că este vorba despre ingrediente dulci sau sărate.

Tapioca se fierbe în apă, lapte sau orice alt lichid. Este nevoie de patru căni de lichid pentru o cană de tapioca. Trebuie respectată această proporție deoarece tapioca absoarbe o mare parte din lichid în timpul procesului de fierbere și ajunge chiar să-și tripleze volumul. Cum îți dai seama că este în regulă să o consumi? Amestecul se fierbe până când tapioca devine translucidă.

Atâta timp cât este cumpărată dintr-o sursă de încredere și este bine fiartă, nu există contraindicații în ceea ce privește consumarea ei.

Profită de reducerile de pe vegis.ro și cumpără o scorțișoară de calitate, din sursă sigură.

Sanatate

vaccin

38% dintre români ar refuza să se vaccineze împotriva Covid 19

Românii sunt încă reticenți când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19. Deși toți specialiștii din lume spun că vaccinul care [...]

Noutati

hartie igienica

1 din 4 români nu au toaleta în casă. Studiu: România e pe ultimul loc în Europa

Nivelul de trai al românilor este în continuare un subiect sensibil pentru clasa politică. Deși mai toate țările europene se [...]

Sport

O femeie care aleargă

Cum poți arde grăsimea de pe coapse și posterior: sfaturile utile

Toate lucrurile bune se obțin în timp, iar pierderea în greutate se numără printre acestea. Probabil că a durat ceva [...]