Boala celiacă, uneori numită sprue celiacă sau enteropatie sensibilă la gluten, este o reacție imună la consumul de gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară.
Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten declanșează un răspuns imun în intestinul subțire. În timp, această reacție dăunează mucoasei intestinului subțire și îl împiedică să absoarbă niște nutrienți (malabsorbție). Deteriorarea intestinală provoacă adesea diaree, oboseală, scădere în greutate, balonare și anemie și poate duce la complicații grave.
La copii, malabsorbția poate afecta creșterea și dezvoltarea, pe lângă provocarea simptomelor observate la adulți.
Nu există remediu pentru boala celiacă – dar pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete stricte fără gluten poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Semnele și simptomele bolii celiace pot varia foarte mult și diferă la copii și adulți. Semnele și simptomele digestive pentru adulți includ:Diaree
Cu toate acestea, mai mult de jumătate din adulții cu boală celiacă au semne și simptome fără legătură cu sistemul digestiv, inclusiv:
Copiii cu boală celiacă sunt mai predispuși decât adulții să aibă probleme digestive, inclusiv:
Genetica în combinație cu consumul de alimente cu gluten și alți factori pot contribui la boala celiacă, dar nu este cunoscută cauza precisă. De asemenea, pot contribui practicile de hrănire a sugarului, infecțiile gastro-intestinale și bacteriile intestinale. Uneori boala celiacă devine activă după o operație, sarcină, naștere, infecție virală sau stres emoțional sever.
Atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează în exces la gluten în alimente, reacția dăunează proiecțiilor minuscule (viloase) din intestinul subțire. Acestea absorb vitamine, minerale și alți nutrienți din alimentele pe care le consumi. Dacă ele sunt deteriorate, nu poți obține suficienți nutrienți, indiferent cât de mult mânânci.
O dietă strictă este singura cale prin care poți gestiona boala celiacă. Pe lângă grâu, alimentele care conțin gluten sunt:
Un dietetician care lucrează cu persoane cu boală celiacă vă poate ajuta să aveți o dietă sănătoasă fără gluten. Chiar și urmele de gluten din dieta dvs. pot fi dăunătoare, chiar dacă acestea nu provoacă semne sau simptome.
Îndepărtarea glutenului din dieta dvs. va reduce treptat inflamația din intestinul subțire, făcându-vă să vă simțiți mai bine și, în cele din urmă, să vă vindecați. Copiii tind să se vindece mai repede decât adulții.