În acest weekend vom trece la ora de iarnă, mai precis în weekend-ul 24-25 octombrie, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00, iar noi vom câștiga o oră în plus de somn.
România trece deci la ora oficială de iarnă, iar ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Ora de vară este în ultima duminică din martie, iar ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.
Specialiștii spun că această schimbare nu ar trebui să creeze probleme mari oamenilor, poate doar celor care se confruntă cu tulburări de somn. Dacă vom dormi cu o oră mai puțin, de exemplu, acest lucru poate crește nivelul de melatonină, iar oamenii sunt puțin mai letargici și mai lipsiți de energie decât de obicei.
Se pare că efectele acestei schimbări pot dura câteva săptămâni până când organismul se adaptează. Există și studii care spun că această schimbare poate duce la creșterea numărului de infarcturi, AVC sau stări de depresie, dar aici intervin cu siguranță și alți factori.
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei și permite fiecărui stat membru să decidă dacă vrea să aplice în mod permanent ora de vară sau cea de iarnă. Este posibil ca din 2021 să se renunțe deci la schimbarea orei sezoniere, pe teritoriul Uniunii Europene.
Specialiștii mai spun că bucuria unei ore în plus de somn nu durează prea mult și că aceasta va dispărea în numai câteva zile. Studiile spun că schimbarea orei în luna octombrei afectează calitatea somnului.
Medicii spun că schimbarea orei poate afecta organismul mai ales în cazul categoriilor de vârstă aflate la extreme: copiii și bătrânii. Aceștia se pot confrunta cu insomnii, obseală sau anxietate.
Cea mai bună soluție pentru a trece cu brio peste această schimbarea este organizarea corectă a timpului și a programului de lucru. Pentru a reintra în formă este recomandat să încerci să adormi până la ora 22:00 și să renunți pentru o perioadă la activitățile care te solicită prea tare. Un alt element important este ca dimineața să încerci să te trezești la aceeași oră, dar trebuie să ai grijă și la dietă și să adopți un stil de viață sănătos, bogat în fructe, legume și semințe.
Pe lângă perturbarea somnului, se pare că depresia este destul de frecventă în această perioadă din cauza expunerii reduse la lumina naturală a soarelui. Nivelul de serotonină scade, care mai este numit și hormonul fericirii, iar de aici și până la apariția depresiei nu mai este decât un pas.
Ai grijă deci la trecerea la ora de iarnă. Pe tine cum te afectează de obicei această schimbare?