Somn odihnitor în nopți caniculare. 8 soluții testate

Somn odihnitor nopți caniculare

Când este prea cald, calitatea somnului scade. Vrei să ai parte de un somn odihnitor și în nopțile caniculare? Află care sunt cele 8 soluții testate.

Specialiștii spun că temperatura ideală pentru somn este de 18-20° Celsius. De o temperatură optimă pentru odihnă se pregătește, în mod natural, și organismul. Înainte de somn, corpul produce hormonul numit melatonină care provoacă o ușoară scădere a temperaturii interne a corpului.

Ce poți să faci atunci când în dormitor este prea cald iar somnul vine târziu și nu te ajută deloc să fii fresh a doua zi?

Ține aerul fierbinte afară

Rezistă tentației de a deschide ferestrele și de a ridica jaluzelele și draperiile, în timpul zilei. În caz contrar toată căldura de afară se va revărsa în casă. Seara, la o oră după apusul soarelui, deschide-le larg și lasă aerul să circule până dimineața. 

Menține rutina

Dacă obișnuiești să faci sport, nu te lăsa descurajată de temperaturile ridicate. Alege un antrenament potrivit, într-un loc cu temperatura controlată. Schimbarea rutinei din timpul zilei, în special când este vorba de mișcare, poate influența și perturba foarte mult odiha din timpul nopții.

Sari peste somnul de la prânz

Chiar dacă te simți fără energie în timpul zilei, evită să tragi un pui de somn pentru că vei decala și mai mult ora la care vei adormi, seara.

Alege patul potrivit

Dacă modelul tradițional de pat japonez nu e chiar pe placul tău, alege o ramă cât mai joasă. Eventual pune salteaua direct pe jos. Cu cât ești mai aproape de podea, cu atât e mai rece aerul. 

Dormi în pielea goală

Alege lenjerie intimă și lenjerie de pat din fibre naturale, pentru că acestea reglează temperatura corpului mai bine decât materialele sintetice. Sau dormi în pielea goală. Dacă nu te simți confortabil, alege o îmbrăcăminte largă pentru a lăsa pielea să respire.

Folosește un ventilator și gheață

Un ventilator oscilant poate mișca aerul mai eficient decât unul fix și ajută la menținerea temperaturii mai scăzute în cameră. Dacă vrei să scazi cu câteva grade temperatura, plasează un bol cu gheață în fața ventilatorului, astfel încât aerul împins să fie cât mai rece.

Alege poziția perfectă

Cel mai ușor adormi pe o parte, deoarece contactul dintre saltea și corpul tău este mai mic. Întinde brațele și picioarele cât mai ult întinse mărește suprafața, astfel încât transpirația pe o suprafață cât mai mare pentru a te răcori mai repede.

Pune la rece așternuturile

Dacă ai suficient loc în frigider, pune cearșafurile sau măcar fața de pernă la rece. Nu va ține până dimineața, dar măcar îți vei câștiga un pic de timp, suficient cât să adormi. Sau poți pune în congelator o compresă pe care, la culcare, o pui pe zonele de puls: pe încheieturile membrelor, pe ceafă sau pe frunte.

Cum este afectat corpul de temperaturile extreme

În afară de perturbarea somnului, efectele căldurii pot fi destul de dure asupra organismului. Un prim efect este deshidratarea. Pentru a preveni acest lucru, bea suficientă apă. Un al doilea efect este supraîncălzirea. Pentru persoanele cu probleme cardiace sau de respirație, supraîncălzirea poate da senzațiile de furnicături ale pielii, dureri de cap și greață. Cel mai grav efect al căldurii extreme este senzația de epuizare, când ai pierdut multă apă și minerale din organism. Apar și senzația de leșin, slăbiciune sau crampe musculare.

Foto: pexels.com

Alimente

migdale

Migdalele și beneficiile lor. Cum le poți folosi pentru o frumusețe de invidiat

Migdalele sunt recunoscute pentru că au o mulțime de beneficii asupra organismului. Este recomandat să consumi pentru o perioadă 6 [...]

Nutritie si sport

apă

Cum poți face la tine acasă apă alcalină. Află ce beneficii are

Chiar dacă beneficiile apei alcaline reprezintă un subiect controversat și intens discutat și este cunoscut faptul că nici măcar toți [...]

Afectiuni

alimente care reduc stresul

11 alimente care reduc stresul

Stresul cronic crește riscul apariției unor afecțiuni precum bolile de inimă și depresia. În timp ce mâncarea este pentru unii [...]