Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global de peste douăzeci de ani, iar numărul persoanelor care mor din cauza lor continuă să crească, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De aceea, sănătatea inimii ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți. Ai mai jos o listă cu ceaiuri care te ajută să susții sănătatea inimii.
Deși genetica poate juca un rol, boala cardiacă este cunoscută ca o boală a stilului de viață din motive întemeiate. Factorii de risc pentru dezvoltarea problemelor cardiace sunt strâns asociați cu alegerile noastre, în special cu dieta noastră, tensiunea arterială, regimul de exerciții fizice și cu fumatul.
Din fericire, stilul tău de viață este mai ușor de schimbat decât genetica. Adoptă o dietă echilibrată, cu multe legume, fructe și cereale integrale. Fă mișcare în mod regulat, renunță la fumat și caută modalități prin care poți gestiona stresul. Toate aceste schimbări pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta probleme cardiovasculare în viitor.
Când vine vorba de dietă, grăsimile saturate și colesterolul LDL sunt cele mai importante de urmărit. Ambele sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroză, o afecțiune în care se acumulează în depozite de grăsime în arterele noastre. Aceste depozite grase, cunoscute sub numele de placă, îngustează arterele și reduc fluxul de sânge către organele vitale. De asemenea, cresc șansele apariției unui cheag de sânge, care, la rândul său, ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Alegerea alimentelor care au un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol LDL poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Există, de asemenea, câteva ceaiuri din plante care ar putea fi de ajutor.
Unul dintre ceaiurile preferate din plante ale oamenilor din întreaga lume, ceaiul verde are atât de multe beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru inimă. Potrivit unui studiu, consumul a mai mult de cinci căni de ceai verde pe zi poate reduce riscul de a muri în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral cu până la 26%.
Există câteva motive pentru care ceaiul verde aduce beneficii sănătății inimii. În primul rând, consumul de ceai verde ajută la reducerea colesterolului LDL, reducând riscul de ateroscleroză. În al doilea rând, catechinele din ceaiul verde relaxează și vasele de sânge, scăzând tensiunea arterială.
Scorțișoara are proprietăți antioxidante și acționează ca un antiinflamator, astfel încât poate ajuta la reducerea simptomelor inflamației cronice scăzând riscul de boli cardiovasculare. Scorțișoara reduce, de asemenea, nivelul de colesterol LDL, în timp ce crește colesterolul HDL. Acest lucru reduce riscul formării plăcii în artere.
Arborele de păducel printre plantele medicinale preferate, deoarece are o mulțime de beneficii pentru sănătate. În mod tradițional, păducelul este deosebit de apreciat pentru capacitatea sa de a proteja sănătatea inimii, de a reduce tensiunea arterială și de a îmbunătăți circulația.
Flavonoidele din această plantă acționează pentru a relaxa arterele, crescând fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială. Această plantă este, de asemenea, asociată cu scăderea anxietății și a depresiei.
Semințele de schinduf au o aromă ușor dulce, de nucă, ceea ce le face un amestec minunat pentru un ceai de plante, în special pentru cele care vizează protejarea inimii.
La fel ca multe alte ierburi și condimente, schinduful are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ambele putând reduce riscul de a dezvolta probleme cardiace. De asemenea, ajută la controlul cantității de lipide, cum ar fi colesterolul și trigliceridele, din sânge.
Ceaiul care e făcut din combinarea diferitelor ierburi duce la o băutură cu un gust mai bun. Poți face un amestec de busuioc sfânt, usturoi și frunze de anghinare. Acestea susțin funcția inimii și ajută la menținerea sub control a nivelului lipidelor din sânge.