Intoxicația cu medicamente: cum îți dai seama că te confrunți cu ea

Mai multe pastile
Cu cât iei mai multe medicamente, cu atât ești mai expusă riscului de vătămare / Pixabay

Consumul exagerat dintr-un medicament este cunoscut ca supradoză. Un om poate ajunge la deces din cauza unei supradoze accidentale de medicamente. Excesul dintr-un medicament poate fi foarte periculos și chiar pune viața în pericol, dar supradozele accidentale pot fi prevenite. Află mai multe despre ce înseamnă intoxicația cu medicamente.

Majoritatea medicamentelor au atât riscuri, cât și beneficii. Medicamentele sunt toxice dacă doza recomandată nu este respectată. Unele medicamente pot fi, de asemenea, toxice dacă le iei în același timp cu alcoolul sau cu alte medicamente.

Intoxicația cu medicamente: cum îți dai seama că te confrunți cu ea

O supradoză accidentală se poate întâmpla dacă:

  • iei un medicament din greșeală
  • utilizezi din greșeală medicamentul greșit
  • iei prea mult medicament din greșeală
  • iei un medicament împreună cu un alt medicament sau alcool care provoacă o reacție dăunătoare.

Supradozajele accidentale pot apărea și în timpul procedurilor medicale sau chirurgicale.

Cum se poate întâmpla o supradoză accidentală

Cu cât iei mai multe medicamente, cu atât ești mai expusă riscului de vătămare. În ultimii ani, mai mult de 1 din 2 decese din cauza supradozajului accidental a implicat o persoană care a luat 3 sau mai multe substanțe.

Ești mai expus riscului de supradozaj accidental dacă:

  • iei o combinație de diferite medicamente
  • nu urmezi în mod corespunzător instrucțiunile medicului sau farmacistului
  • amesteci medicamente cu alcool.

Copilul prezintă un risc mai mare de supradozaj accidental dacă:

  • ai calculat incorect doza de medicament pentru copil în funcție de greutatea acestuia
  • nu depozitezi un medicament în siguranță, ceea ce înseamnă că copilul poate ajunge la medicament și îl poate înghiți accidental

Este întotdeauna important să citești cu atenție prospectul medicamentelor, chiar dacă ai mai luat medicamentul înainte.

Care sunt simptomele unei intoxixații cu medicamente

Simptomele supradozajului de medicament depind de tipul de medicament. Dacă cineva a supradozat un medicamente se poate confrunta cu următoarele simptome:

  • nu respiră sau respirația este superficială
  • pare a fi inconștient, nu poate fi trezit, pare a fi confuz
  • are buzele sau vârfurile degetelor albastre
  • are brațele și picioarele moi sau pielea rece și umedă
  • are pupile de dimensiuni precise

Care medicamente sunt cele mai periculoase

Este important să fii atent[ cu toate medicamentele, dar unele sunt mai periculoase în ceea ce privește supradozajul decât altele.

Opioide

Opioidele, cum ar fi medicamentele puternice pentru durere oxicodona și fentanilul, sunt cea mai frecventă cauză a supradozelor accidentale fatale. Riscul este mai mare dacă bei și alcool sau iei alte medicamente în același timp, în special benzodiazepine, antidepresive sau antipsihotice.

Paracetamol

Paracetamolul este cea mai frecventă cauză de internare a persoanelor în spital pentru supradozaj accidental. Paracetamolul este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze de supradozaj accidental la copii. Execsul poate duce la îngălbenirea ochilor și a pielii, pierderea coordonării, afectarea ficatului și chiar moartea.

Benzodiazepine

Benzodiazepinele, cum ar fi diazepamul și temazepamul, sunt a doua cea mai frecventă cauză a supradozelor accidentale care duc la deces, mai ales atunci când sunt combinate cu alte substanțe.

Medicamente pentru diabet

Dacă ai diabet, supradozarea insulinei sau a altor medicamente pentru diabet te poate duce la scăderea prea bruscă a glicemiei. Acest lucru se poate transforma într-o situație gravă. De asemenea, este periculos pentru persoanele care nu au diabet să ia aceste medicamente.

Alimente

copil

Alimente care stimulează creierul copiilor

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos, frumos, inteligent, care să se bucure de viață în cel mai [...]

Sanatate

zambet

Știai că albirea dentară efectuată acasă are riscuri ireversibile? Un stomatolog ne explică de ce.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție și fondator al unei clinici stomatologice de top, prezentă pe piața din [...]

Noutati

Eva Pavel aduce în România cel mai renumit medic oncolog turc! Bolnavii de cancer pot afla cele mai noi tratamente din domeniu

Eva Pavel, consilier medical internațional cu o experiență de peste 11 ani în domeniu, prezentatoarea și realizatoarea emisiunii ”Apel la [...]