Cum să-ți pregătești corpul pentru sarcină

O femeie însărcinată, care stă culcată pe spate și ține pe burtă o perecge de încălțări albe pentru bebeluși
Există o mulțime de sfaturi despre lucrurile pe care trebuie și nu ar trebui să le facă o femeie însărcinată / Pixabay

Un specialist în fertilitate vorbește despre cronologia, dieta și alți pași de pregătire din viața unei femei care vrea să devină mamă. Dacă te afli în această etapă a vieții tale, află cum să-ți pregătești corpul pentru sarcină.

Există o mulțime de sfaturi despre lucrurile pe care trebuie și nu ar trebui să le facă o femeie însărcinată. De la reducerea aportului de cofeină la evitarea brânzeturilor moi până la a nu schimba așternutul pentru pisici, toate acestea sunt situații de luat în calcul dacă vrei să devii mămică. Cu toate acestea, ce ar trebui să faci sau să nu faci dacă încerci să rămâi însărcinată?

Dr. Stephen B. Mooney, medic endocrinolog în reproducere, vorbește despre modalitățile prin care îți poți pregăti cel mai bine corpul și mintea atunci când încerci să concepi un copil alături de partenerul de cuplu.

Cum să-ți pregătești corpul pentru sarcină

Dacă știi că vrei să încerci să concepi, nu există un moment potrivit pentru a începe să-ți pregătești corpul și mintea. Într-o lume perfectă, toți am acorda prioritate sănătății fizice și emoționale tot timpul, dar într-o lume aglomerată, uneori stresantă, nu este neobișnuit să pui sănătatea individuală pe plan secundar.

„Dacă cineva este într-adevăr conștient de pregătirea corpului și a minții pentru sarcină, în mod ideal, ar trebui să înceapă cu un an sau șase luni înainte”, spune dr. Mooney. „Dar, în realitate, chiar și trei luni sau 90 de zile de pregătire te pot ajuta să dai naștere unui copil sănătos.”

De unde să începi dacă vrei să rămâi însărcinată

Dacă a face un copil se află în fruntea listei tale de lucruri pe care ți le dorești, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea cea mai bună formă fizică atunci când vei rămâne însărcinată. Dr. Mooney a împărtășit câțiva dintre pașii de luat în considerare.

Ai în vedere istoricul familiei

Problemele de sănătate ale familiei pot deveni problemele tale de sănătate sau cel puțin pot juca un rol în modul în care medicul îți adresează întrebările despre fertilitate.

Anumite tipuri de cancer ereditare, cum ar fi cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de col uterin și cancerul uterin, pot afecta fertilitatea. „Dacă știi că ai o istorie familială la mama, sora, mătușa sau bunica, aceste informații sunt esențiale pentru a le împărtăși medicului”, spune dr. Mooney.

Alte probleme de sănătate pot avea un impact și asupra îngrijirii fertilității, așa că spune medicului dacă ai antecedente familiale de afecțiuni ereditare, cum ar fi:

  • Diabet.
  • Hipertensiune.
  • Tulburări de coagulare a sângelui.

„Deținerea acestor informații îl va ajuta pe medic să ia decizii mai informate cu privire la anumite screening-uri, teste de diagnostic și alte proceduri pentru a ajuta la atenuarea sau reducerea la minimum a complicațiilor legate de concepere sau sarcină”, ne sfătuiește dr. Mooney.

Renunță la anticoncepționale

Atenție: În teorie, poți rămâne însărcinată în câteva zile de la oprirea anticoncepționalelor, așa că nu o face până când nu ești bine și nu ești pregătită pentru această nouă etapă din viața ta.

„Există o concepție greșită obișnuită că ar trebui să renunți la anticoncepționale cu mult timp înainte de a încerca să rămâi însărcinată”, spune dr. Mooney. „Dar, în realitate, cu excepția cazului în care anticoncepționalele maschează o tulburare de ovulație subiacentă, multe persoane pot ajunge la sarcină relativ repede după ce au renunțat la contraceptive.”

Începe să îți urmărești ovulația

S-ar putea să nu știi încă prea multe despre perioada ta fertilă, perioada lunii în care poți rămâne însărcinată. Începe să-ți urmărești ovulația, care se poate face prin diverse metode.

  • Aplicații pentru telefon: unele aplicații prezic când vei ovula pe baza datelor pe care le furnizezi despre ciclul menstrual.
  • Benzi de predicție a ovulației: Aceste benzi fără prescripție medicală testează urina pentru a spune dacă ești la ovulație. Sunt una dintre cele mai fiabile modalități la domiciliu pentru a identifica perioada fertilă.
  • Graficul temperaturii bazale a corpului: folosind un termometru specializat în fiecare dimineață, poți monitoriza temperatura corpului pentru a identifica când ai ovulat.

Începe să iei vitamine prenatale

Cel mai bun moment pentru a începe să iei vitamine prenatale este înainte de a fi însărcinată. Unul dintre cele mai importante ingrediente ale acestora este acidul folic, care ajută la închiderea corectă a coloanei vertebrale a fătului și previne spina bifida.

Celelalte vitamine și nutrienți din prenatale ajută la susținerea și la hrănirea atât a ta, cât și a micii vieți care crește în interiorul tău. „Când ești însărcinată, nutrienții sunt transferați de la tine la făt, așa că este important să ai un aport continuu de nutrienți importanți pentru creșterea lui”, spune dr. Mooney.

Controlează-ți stresul

Reducerea stresului nu este direct corelată cu ratele îmbunătățite ale sarcinii, dar acesta îți poate afecta bunăstarea generală, lucru care poate afecta fertilitatea.

„Reducerea stresului te poate ajuta să gândești mai clar, să iei decizii de viață cu încredere, să poți cântări opțiunile în mod rațional și să îți îmbunătățești relațiile la serviciu, acasă și nu numai”, spune dr. Mooney.

Nivelurile ridicate de stres pot avea, de asemenea, un impact direct asupra ciclului menstrual. Ele te pot face să nu mai ai menstruație sau chiar să ai menstruația prea des. Acest lucru îți poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată.

Fă sport în mod regulat

Dr. Mooney recomandă 30 de minute de mișcare pe zi, de cel puțin cinci ori pe săptămână.

„Mișcarea îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, ajută la gestionarea greutății și ameliorează stresul”, spune el. Toate acestea sunt pozitive în general, dar mai ales atunci când încerci să rămâi însărcinată.

Ai grijă de greutatea corpului

Greutatea poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Așa că discută cu medicul sau cu dieteticianul pentru a afla despre aportul adecvat de calorii, exercițiile fizice și alte obiceiuri sănătoase pe măsură ce încerci să concepi un bebeluș.

Unele persoane subponderale, în special cele cu tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia, pot să nu ovuleze sau să aibă menstruații neregulate.

Obezitatea, de asemenea, poate afecta ciclul menstrual, inclusiv calitatea ovulelor. Persoanele care sunt supraponderale prezintă un risc mai mare de:

  • Avort.
  • Hipertensiune arterială cronică.
  • Diabet gestațional.
  • Preeclampsie.

Optimizează-ți dieta

Dacă vrei să-ți îmbunătățești obiceiurile alimentare, acum este momentul să te ocupi de ele. Încearcă să adopți o dietă care tind spre:

  • Aport redus de carbohidrați.
  • Aport crescut de proteine și grăsimi sănătoase.
  • O mulțime de fructe și legume.

„În mod obișnuit, recomandăm o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, în stil mediteranean. Cu multe legume cu frunze verzi”, spune dr. Mooney. „În esență, orice aliment viu colorat este probabil să aibă o mulțime de nutrienți buni.”

Există, de asemenea, o varietate de alimente pe care nu ar trebui să le consumi atunci când ești însărcinată. Dacă în prezent consumi multe dintre ele, e indicat să le elimini înainte de a rămâne însărcinată. Doar pentru a ușura lucrurile când va veni momentul. Încearcă să reduci consumul de pești răpitori, cum ar fi tonul. Te pot expune la niveluri crescute de metale grele, inclusiv mercur și cadmiu.

Renunță la fumat

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru infertilitate.

„Celulele noastre pulmonare sunt separate de vasele de sânge din plămâni printr-un singur strat de celule. Așa că orice luăm, cum ar fi țigările sau marijuana, intră în fluxul sanguin și tranzitează prin corp”, explică dr. Mooney.

„Toți compușii din fumul de țigară ajung să se depună în tot corpul, inclusiv în ovarele. Așadar, fumatul poate avea un impact profund și dăunător asupra funcției ovariene, asupra calității ouălor și asupra numărului de ouă.”

Este mai bine să nu începi deloc să fumezi. Dar dacă în prezent ai obiceiul de a fuma, încearcă să renunți. Așa vei crește șansele de a avea o sarcină sănătoasă.

Redu consumul de cofeină

Nu trebuie să renunți la cafeaua de dimineață atunci când încerci să rămâi însărcinată. Dar dacă ai obiceiul să consumi câteva căni, poate că a venit momentul să reduci numărul lor.

„S-a demonstrat că consumul de 500 de miligrame sau mai mult de cofeină pe zi, echivalentul a cinci sau șase căni de cafea, are un impact asupra fertilității și a avortului spontan”, spune dr. Mooney.

Discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei

O serie de medicamente pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. El pot avea un impact asupra fătului odată ce rămâi gravidă.

„Dacă încerci să rămâi însărcinată, revizuiește-ți lista de medicamente pe bază de rețetă împreună cu medicul tău și întreabă: „Au acestea vreun impact asupra sarcinii?””, ne sfătuiește dr. Mooney.

Unele medicamente comune pot afecta dezvoltarea fetală:

  • Metotrexat, care este utilizat pentru a trata artrita.
  • Isotretinoin, care este utilizat pentru a trata acneea.
  • Acid valproic, care este utilizat pentru a trata convulsii.
  • Warfarină și alte medicamente pentru subțierea sângelui.
  • Inhibitori ECA, care sunt utilizați pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a trata alte afecțiuni cardiace.
  • Unele antibiotice, inclusiv doxiciclina și tetraciclina.
  • Unele antidepresive și medicamente anti-anxietate, inclusiv alprazolam, diazepam, litiu și paroxetină.

Dacă nu este disponibilă nicio alternativă sigură la cele de mai sus, medicul va lucra îndeaproape pentru a discuta despre riscurile unei sarcini în timpul tratamentului și pentru a determina cea mai bună și mai sigură cale de acțiune.

Când poți purta discuții despre infertilitate

Poate fi frustrant să încerci să concepi și să continui să vezi doar o singură linie la testele de sarcină repetate. Dacă ai încercat timp de șase luni până la un an fără succes, ar putea fi timpul să consultați un medic.

Infertilitatea este definită ca un an de act sexual neprotejat fără a ajunge la sarcină. Totuși, dacă ai 35 de ani sau mai mult, acest interval de timp este scurtat la șase luni.

Afectiuni

genunchi

Entorsa la genunchi. Ce e de făcut pentru a evita intervenția chirurgicală?

Pandemia a redus spre deloc activitatea fizică, mai ales în cazul sportivilor sau a celor care obișnuiau să meargă, periodic, [...]

Sanatate

coronavirus

S-au descoperit trei noi simptome ale infectării cu noul coronavirus

Trei noi simptome ale infectării cu noul coronavirus au fost recunoscute de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din [...]

Psihologie

carte de colorat

Cărțile de colorat pentru adulți și beneficiile lor. Creioanele colorate te pot scăpa de griji și stres

Cărțile de colorat sunt adesea asociate cu perioada copilăriei, dar în ultimii ani acestea sunt adresate și adulților pentru că [...]