5 afecțiuni care duc la infertilitate

femeie
Imagine de Heri Santoso via Pixabay

Infertilitatea este definită ca încercarea de a rămâne gravidă (cu relații sexuale frecvente) timp de cel puțin un an, fără a avea, însă, succes. Infertilitatea feminină, infertilitatea masculină sau o combinație a celor două afectează milioane de cupluri din întreaga lume. Se estimează că între 10 și 18% dintre cupluri au probleme în a concepe cu ușurință un copil.

Infertilitatea rezultată că urmare a factorilor feminini este prezentă n aproximativ o treime din cazuri, iar din factori masculini, tot o treime din cazuri. Cauza este fie necunoscută, fie o combinație de factori masculini și feminini în celelalte cazuri.

1. Tulburările ovulației. „Ovulația rară sau deloc este cauza infertilității la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de către hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburări de ovulație”, explică dr. Silviu Istoc.

a. Sindromul ovarului polichistic provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația. Acesta este asociat cu rezistență la insulină și obezitate, creșterea anormală a părului pe față sau corp și acnee. Este, totodată, cea mai frecvența cauza a infertilității feminine. Totuși, sunt variante de sindrom al ovarului polichistic la care pacienta este de greutate normală și nu are probleme de ten, singurele manifestări ale sindromului fiind dereglarea hormonala și lipsa ovulației.

b. Insuficiența ovariană prematură – de asemenea, numită insuficiență ovariană primară, această tulburare este, de obicei, cauzată de o reacție autoimună sau de pierderea prematură a ovulelor din ovar (posibil din cauza genetică). Ovarul nu mai produce ovule și reduce producția de estrogen. Uneori această insuficiență ovariană apare în urma unui tratament de chimioterapie (citostatice), alteori în urma unor operații la nivelul ovarelor.

2. Probleme ale trompelor uterine. Trompele uterine anormale sau blocate împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul sau blochează trecerea oului fertilizat către uter.

„Boală inflamatorie pelvină, o infecție a uterului și a trompelor uterine cauzată de chlamydia, gonoree sau alte infecții cu transmitere sexuală este o cauza binecunoscută a infertilității feminine; chirurgia anterioară în abdomen sau pelvis, incluzând aici operația de sarcina ectopică, în care un ovul fertilizat se implantează și se dezvoltă într-o trompa uterină în loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilității. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de către medicul care urmărește pacienta”, precizează Dr. Silviu Istoc.

3. Endometrioza apare atunci când țesutul care crește normal în uter, crește în alte locuri. Această creștere anormală a țesutului endometrial – și îndepărtarea chirurgicală a acestuia – poate provoca cicatrizari, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizația și implicit funcția normală a ovarului. Endometrioză poate afecta, de asemenea, peretele uterului, perturbând implantarea ovulului fertilizat. Afecțiunea pare să afecteze fertilitatea și în moduri mai puțîn directe, încă incomplet elucidate, fiind una dintre cele mai importante cauze de sterilitate.

4. Afecțiuni uterine sau de col uterin. Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin împiedicarea implantării sau creșterea probabilității unui avort spontan:

  • Polipi sau tumori benigne (fibroame) sunt frecvente în uter. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea, afectând fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi rămân însărcinate.
  • Adenomioza, cicatrici sau inflamații în uter pot întrerupe implantarea.
  • Anomaliile prezente de la naștere, cum ar fi un uter septat, bicorn, pot determina apariția unor probleme în încercarea de a rămâne gravidă.
  • Stenoza cervicală, o îngustare a colului uterin, poate fi cauzată de o malformație moștenită sau de o deteriorare a colului uterin.
  • Uneori, colul uterin nu produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermei să pătrundă către uter.

5. Infecțiile aparatului genital precum boala inflamatorie pelvină sau endocervicitele pot afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Boala inflamatorie pelvină cronică poate fi complet asimptomatică, dar se poate manifestă și prin dureri în zona pelviană ori în timpul contactelor sexuale. Netratată, această afectează uterul, trompele (obstrucție tubară), ovarele, făcând imposibilă apariția unei sarcini.

Endocervicetele sunt acele infecții ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea duc mai târziu la o inflamație a trompelor, din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de aceste boli la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine. Infertilitatea este determinată de faptul că, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate cobor către uter și nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru a realiza fecundația. Infecțiile sexuale care duc la boală inflamatorie pelviană pot fi identificate, în cazul femeilor, prin examen ginecologic de rutină, dar și prin prelevarea de secreție cervicală.

Când trebuie să consulți un doctor

  • Până la vârstă de 30 de ani, este bine să încerci să rămâi însărcinată timp de cel puțîn un an înainte de testare sau tratament.
  • • Dacă ai între 30 și 40 de ani, discuta cu medicul după șase luni de încercare.
  • Dacă ai peste 40 de ani, medicul poate dori să înceapă imediat testarea sau tratamentul.

Interventii si terapii

Cât durează un implant dentar

Implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Dacă ai auzit despre această procedură și te-ai [...]

Noutati

laborator

Studiu: „Virusul COVID-19 nu a fost creat în laborator!”

În ultimele zile, în mediul online, a circulat foarte mult informația că noul COVID-19, virusul care a dat peste cap [...]

Familie

bebelus

Știai că bebelușii au mai multe oase la naștere decât adulții? Află alte 6 lucruri interesante despre micuți

Da, bebelușii sunt adevărate miracole. Când se nasc, micuții cunosc deja ce este dulcele, au mai multe oase decât noi, [...]