Prof. Victor Costache despre chirurgia cardiovasculară minim invazivă: ”Se evită tăierea sternului și recuperarea este mult mai rapidă”

Avem onoarea de a discuta cu Profesorul Victor Costache, medic primar de chirurgie cardiovasculară, cofondator al primului centru universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România despre viitorul chirurgiei cardiovasculare în România și inovațiile din domeniu. 

Când ați ales să deveniți medic și de ce?

Am trăit cu dorința de a fi medic, vin dintr-o familie cu foarte mulți medici. Am copilărit în prima parte a vieții într-un spital, bunicii mei având o reședință de serviciu acolo. A fost o alegere firească. Am cochetat la început cu chirurgia generală, în primii ani de facultate. Când eram pe băncile facultății din Iași, în toată zona Moldovei exista un deficit mare de experți în chirurgie cardiovasculară, așa că m-am îndreptat spre specialitatea aceasta fascinantă. Și acum există un mare deficit în această zonă, iar bolile cardiovasculare reprezintă cauza nr. 1 de mortalitate în România. Încă nu avem suficienți specialiști și suficiente centre în România.

Aveți numeroase cursuri și studii efectuate dincolo de graniță. Unde au fost acestea?

Aveam 16 ani în 1989. Toată generația mea și-a dorit să studieze înafară, în Occident. Pe atunci nu eram în Uniunea Europeană, nu era ușor să ajungi înafară. Astfel, în anul 3 de facultate am făcut mai multe stagii de pregătire. Primul stagiu l-am făcut în Danemarca cu profesorul Mulvany, în farmacologie clinică, experimentală. Apoi au urmat, în perioada facultății, totalizând cam 2 ani, de pregătire la Edinburgh, Sheffield și apoi 6 luni la Oxford, în centrul de chirurgie cardiovasculară, alături de profesorul Westaby, o somitate în domeniu.

Au fost niște ani dificili în timpuri dificile, am făcut niște sacrificii, dar acestea m-au ajutat apoi să dau încă o dată examenul de rezidențiat în Franța. M-am pregătit mai bine de un an pentru a reuși la acest concurs de rezidențiat francez și am reușit.

Când și de ce ați ales să reveniți în România? Nu a fost tentația să profesați după granițe?

Am profesat ca medic rezident, specialist, medic primar în Franța și am fost cofondatorul primului parteneriat public-privat din Franța, din domeniul chirurgiei cardiovasculare, se numește GCS – Groupement Cooperatif Sanitaire.

Am decis să revin în România în 2013, când am fost contactat de fostul Rector de la facultatea din Sibiu, Profesorul Bondrea, care, împreună cu un medic sibian, regretatul Doctor Ilie Vonica, au inaugurat un spital ultra-modern în Sibiu și l-au afiliat absolut gratuit universității publice din Sibiu. Cei doi au vrut să implementeze acest model public-privat în premieră în medicină în țara noastră. Atunci, centrul din Sibiu a devenit o franciză în domeniul chirurgiei cardiovasculare a grupului nostru din Lyon. Primele intervenții au fost făcute alături de colegii mei din Lyon, care au venit și au ajutat la demararea programului cardiovascular în România.

Prof. Victor Costache

Cum vi se pare climatul medical din România?

Problema sistemului sanitar nu este una de resurse umane sau aparatură. Problema sistemului medical în România este una de hiper reglementare, de creare a unui cadru legislativ artificial unic, după model URSS sau Coreea de Nord, care blochează accesul pacientului la servicii medicale. Aceasta este problema numărul 1 a sistemului sanitar din  România, și, deși suntem în UE și NATO, încă avem un sistem susținut din perioada comunistă. Orice schimbare se face cu foarte mari eforturi și trebuie să existe o sincronizare, o aliniere dintre un ministru care vrea să facă schimbarea, un prim-ministru care vrea să facă schimbarea și un președinte. Cei care au de suferit în momentul de față sunt în primul rând pacienții.

Ați ales specialitatea de chirurgie cardiovasculară și v-ați specializat într-un anumit tip de proceduri, care v-a făcut cunoscut. Există doar 2 medici în afară de dumneavoastră în  România care le efectuează, despre ce este vorba?

Am ales această specialitate pentru că vreau să ajut pacienții din țara noastră. În anii 90 a apărut chirurgia minim-invazivă, chirurgia endoscopică / laparoscopică, cu instrumente noi pentru a vizualiza și repara leziuni în interiorul organismului uman, minimizând inciziile și ajungând la o chirurgie mai blândă, în interesul pacienților.

Aceste inovații s-au implementat mai greu în chirurgia cardiovasculară. Când făceam stagiul la Oxford, am nimerit în mijlocul unei conferințe în cadrul căreia se discuta despre cum ar putea chirurgia cardiovasculară să demareze un program de intervenție minim invazivă. Atunci s-a demarat un program de pionierat în acest domeniu dar concluzia a fost că in chirurgia cardiovasculară, tehnologia încă nu este pusă la punct pentru acest lucru, așa că ideea a intrat în stagnare pentru o perioadă.

În anii 2000 s-au reluat aceste intervenții minim-invazive. În Franța exista o convenție, pentru a deveni cadru universitar, trebuie să faci un an de mobilitate în America de Nord. Noi aveam o colaborare cu un centru din Quebec, unde am plecat pentru un an de zile. În acest mare centru universitar se făceau în jur de 2000 de intervenții pe cord deschis pe an. Pentru comparație, în toată România se fac cam 5000- 6000 de intervenții pe an.

Acolo am avut șansa să fiu afiliat Profesorului Francois Dagenais, format la Stanford, unul din pionierii pe plan mondial ai chirurgiei minim-invazive. Practic se renunță la a aborda inima prin acea incizie clasică, sternotomia – o incizie mare, inestetică. Sigur, acea incizie permite să te expui foarte bine, dar pacienții se recuperează foarte greu după aceasta.

Atunci, aceeași procedură de reparație a inimii se face printr-o mică incizie prin spațiul inter-costal. Astfel, se evită tăierea sternului și recuperarea este mult mai rapidă, scade rata de transfuzii, ca să nu mai vorbim de durerile post-operatorii, care sunt minimale. Beneficiul estetic este de asemenea important pentru confortul pacientului.

Dar, această procedură vine cu un cost enorm pentru chirurg, care trebuie să fie foarte experimentat, foarte bine pregătit, pentru că trebuie să faci aceeași operație perfectă printr-o incizie pe 4-5 cm și nu de 30-40 cm. De asemenea, mai avem un dușman, TIMPUL.

Dacă în urologie operația poate dura mai multe ore, în chirurgie cardiovasculară noi oprim inima iar acest lucru nu poate dura la nesfârșit. Avem o fereastră de o oră, o oră și jumătate pentru a efectua această operație. De aceea suntem atât de puțini cei care facem această procedură, majoritatea suntem formați în străinătate și e nevoie de o perioadă lungă de formare și de multe sacrificii pentru a însuși aceste tehnici.

Unde vă pot găsi cei care au nevoie de expertiza Dumneavoastră?

De aproape 2 ani colaborez cu spitalul SANADOR, cel mai mare spital privat din România. La 1 august va demara un proiect foarte frumos la București, SANADOR va lansa cel mai modern centru de boli cardiovasculare din România, care va permite o dublare sau chiar o triplare a capacității acestui spital, cu tehnică de ultimă oră, toate acestea în folosul pacienților. Tot acest concept va fi în jurul chirurgiei cardiovasculare minim invazive.

Sanatate

(P) Examinarea ochilor plăcută ca o joacă, la Kidoptik

Daca esti parinte si ai avut de-a face cel putin o data cu incercarea de-ati duce copilul la oftalmolog, probabil [...]

Afectiuni

ambrozie

Alergia la ambrozie și simptomele ei. Ce spun medicii și care sunt recomandările

Mai mult de 2 milioane și jumătate de romîni sunt afectați de ambrozie, o plantă care crește peste tot și [...]

Sanatate

paracetamol

Decizia a fost luată. Câte cutii cu paracetamol avem voie să cumpărăm în plină pandemie de COVID-19

Paracetamolul se află potrivit digi24 pe schema de tratament pentru infecția cu noul coronavirus, așa că oamenii au luat cu [...]