Ce se întâmplă dacă iei din greșeală vitamine sau suplimente expirate

vitamine
Imagine de Arek Socha via Pixabay

De cele mai multe ori, atunci când se confruntă cu perioade mai aglomorate în viață, cu zile mai stresante, oamenii apelează la vitamine și suplimente, fie sub formă de probiotice, uleiuri de pește sau multivitamine.

Există și situații când aceste vitamine și suplimente sunt ingerate după ce le-a trecut termenul de valabilitate. Află ce spun specialiștii despre termenul de valabilitate al acestora și dacă este sau nu sigur să le mai consumi după ce au expirat.

În cazul suplimentelor alimentare nu se întâmplă la fel ca la mâncare. Pentru că acestea nu conțin ingrediente perisabile, termenul de valabilitate al suplimentelor și vitaminelor este în general de aproximativ 2 ani, dacă nu sunt alte specificații legate de modul de păstrare sau administrare pe etichetă.

Ce se poate întâmpla dacă iei vitamine expirate

Acestea au termen de expirare pentru că se degradează și pot dezvolta bacterii dăunătoare, așa cum se întâmplă de fapt și în cazul unor alimente.

Singura problemă despre care specialiștii vorbesc este faptul că acestea nu vor mai fi la fel de eficiente dacă sunt consumate după ce le-a trecut data de expirare, deci nici rezultatelor nu vor mai fi cele așteptate: „Dată de expirare este dată până la care este garantat că produsul conține valorile enumerate pe eticheta cu datele suplimentului”, spune Erin Stokes, director al unei companii de vitamine.

Practic le iei degeaba dacă sunt expirate. Pentru a evita utilizarea vitaminelor vechi, achiziționează-le în cantități mai mici. În general, cel mai bine este să respecți o regulă simplă: dacă nu arată sau nu miros ok, aruncă-le.

Noutati

RMN

75% din pacientii cu cancer pulmonar ajung tarziu la medic. Ce este si cum ii ajuta screeningul pulmonar?

Cancerul pulmonar este una din cele mai raspandite si agresive forme de cancer, avand drept cauza principala fumatul. Anual, circa [...]

Sanatate

căști

Cum se curăță corect căștile

Căștile sunt des folosite de către cei care posedă telefoanele mobile și, hai să fim serioși, cine nu are un [...]

Familie

gravida

Vrei sa ramai insarcinata? Uite ce ar trebui sa mananci.

Daca vrei sa ramai insarcinata, specialistii iti recomanda sa-ti planifici un stil alimentar care sa te ajute sa fii mult [...]