10 lactate bune pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

Lactate bune pentru persoanele cu intoleranță la lactoză
Intoleranța la lactoză se poate depista foarte ușor pentru că dă reacții imediate și intense / Pexels

Regula generală pentru persoanele cu intoleranță la lactoză este că nu pot consuma lactate. Există și excepții, suficiente pentru a satisface chiar și nevoile unui gurmand. Este vorba despre câteva specialități de brânzeturi mai ușor tolerate de organismele sensibile, lactate bune pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Ai mai jos o listă cu 10 lactate bune pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Intoleranța la lactoză se poate depista foarte ușor pentru că dă reacții imediate și intense: de la balonare și gaze până la crampe și dureri grave de stomac. Asta înseamnă că preparatele ce conțin lactoză sunt eliminate sau limitate în meniul zilnic. Din fericire, nu este vorba despre toate lactatele: există și câteva specialități care pot fi consumate în siguranță.

10 lactate bune pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

Există mai multe brânzeturi care conțin mai puțin de 5 grame de zahăr per porție și au până la 3% lactoză, potrivit expertului în intoleranță la lactoză Steve Carper, autorul cărții Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance.

Muenster (Munster)

Cea mai slabă în concentrația de lactoză, brânza Muenster sau Munster, provine din SUA. Cu o concentrație de 0-1,1% lactoză, brânza semi-moale Muenster este bine tolerată de organism. Are o textură light și este, de obicei, făcută cu lapte de vacă.

Camembert

Una dintre cele mai cunoscute brânzeturi, acest preparat francez are între 0% și 1,8% lactoză. Camembert are o textură moale, cremoasă și un gust ierbos. Coaja albă a mucegaiului brânzei este comestibilă, așa că nu o îndepărta atunci când o mănânci.

Brie

Confundată adesea cu Camembert, brânza Brie poată să conțină mai multă lactoză, până la 2%. Făcută din lapte de vacă, cremoasă, Brie se poate consuma și în preparate de patiserie.

Cheddar

Britanica brânză Cheddar are un conținut de lactoză cuprins între 0% și 2,1%. Se asortează bine alături de un platou de nuci și fructe sau rasă peste paste.

Provolone

Originară din regiunea Campania, unde încă se mai produce sub formă de pere, cârnați sau conuri lungi de 10 până la 15 cm, provolone este o bază excelentă pentru sandvișuri sau ca topping pentru pizza de casă. Concentrația maximă de lactoză este de 2,1%.

Gouda

Originară din Țările de Jos, gouda este una dintre cele mai populare brânzeturi la nivel mondial. Se vinde adesea afumată și are maxim 2,2% lactoză.

Brânza cu mucegai albastru

Concentrația poate să crească până la 2,5%, chiar și așa este la jumătate față de laptele de consum. Gustul ei înțepător și sărat se potrivește într-o salată cu verdețuri sau ca bază pentru un sos de brânză.

Parmezan

Una dintre brânzeturile mai uscate și care se potrivesc cu pastele sau alte preparate calde (chiar și rasă într-o supă cremă de legume), parmezanul are până la 3,2% de lactoză.

Dacă nu îți sunt foarte cunoscute denumirile de mai sus, încearcă să ții cont de o regulă foarte importantă: cu cât brânza este mai proaspătă, cu atât conține mai multă lactoză. Asta înseamnă că trebuie să eviți brânzeturile cremoase (ricotta sau brânza proaspătă de vaci) și să le alegi pe cele învechite, uscate, care au și un conținut mai scăzut de zahăr, fiind mai ușor de digerat, acestea fiind lactatele bune pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Chiar dacă această listă de lactate bune pentru persoanele care au intoleranță la lactoză este validată de specialiști, dacă te numeri printre persoanele care au de suferit în urma consumului oricărui tip de lactate, atunci vorbește cu un specialist în boli interne și nutriție și caută alte produse ce pot substitui cu succes aporturile de vitamine și minerale din aceste preparate.

Afectiuni

mâini

Lupusul, simptomele bolii cu o mie de fețe

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își distruge propriile țesuturi. Este supranumită boala celor o [...]

Afectiuni

O femeie care își suflă nasul cu putere

Ce este tusea convulsivă și cum o poți trata. Cauze și metode de prevenție

Tusea convulsivă este o infecție bacteriană care afectează tractul respirator, în special nasul și gâtul. Provoacă episoade de tuse severă [...]

Afectiuni

masca

Tot ce trebuie să știi despre noul coronavirus

Teama în rândul oamenilor este din ce în ce mai mare de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat [...]