Autoexaminarea sânilor: cum se face și când e cazul să apelezi la medic

sani
Imagine de PublicDomainPictures via Pixabay

Autoexaminarea sânilor trebuie să fie un obicei contant în viața unei femei, mai ales în zilele noastre. Fiecare femeie trebuie să își palpeze singură sânii aproape la fel de des precum are grijă de tenul ei. Manevră de autoexaminare a sânilor este cea mai simplă și mai eficientă metodă prin care poți depista din timp cancerul de san, dar și leziuni benigne și infecțiile, boli care pot fi tratate și vindecate.

Ai nevoie doar de 5 minute în fiecare lună, iar aceste minute sunt de aur am putea spune pentru că ele pot face la un moment dat diferența între viață și moarte.

Reguli generale pentru autoexaminarea sânilor

Este foarte important ca autoexminarea sânilor să se facă în primele 5 zile de la terminarea menstruației. În cazul femeilor care nu mai au menstruație și se află la menopauză, palparea sânilor se face în aceeași a fiecărei luni. Totul se face la bustul gol, cu mâinile încălzite, de preferat este să se facă la duș.

Autoexaminarea constă în palparea bilaterală a sânilor, a mamelonului și a axilei. Metoda trebuie aplicată de orice femeie începând cu vârsta de 18 ani, pe parcursul întregii vieți.

Rolul examinării este ca fiecare femeie să își cunoască forma sânilor, iar cu timpul totul să se transforme în rutină, astfel încât atunci când intervin modificări, să observi totul rapid și să te adresezi medicului în așa fel ăncât dacă sunt probleme de natură medicală să fie rezolvate din timp.

Autoexaminarea sânilor se face așa cum am mai spus la bustul gol, în fața oglinzii, cu multă lumină și trebuie să ai în vedere aspectul sânilor în mai multe poziții: cu mâinile pe lângă corp, cu mâinile în șold, cu mâinile deasupra capului.

De fiecare dată trebuie să urmărești forma și mărimea sânilor, aspectul pielii de pe sâni, aspectul areolei și a mamelonului.

Palparea sânilor se face cu mâna dreaptă pentru sânul stâng și cu mâna stângă pentru sânul drept. Palparea se face treptat, mai întâi superficial, apoi cu o presiune medie și apoi mai ferm. Mișcările de palpare trebuie să fie blânde și fără grabă.

Medicii recomandă 2 modalități de palpare: prin mișcări circulare, care pleacă de la mamelon până la periferia sânului sau prin mișcări verticale de sus în jos, de la claviculă până la coaste, și care avansează de la stern la marginea laterală a sânului.

Palparea și examinarea axilei și a mamelonului necesită o atenție sporită pentru că la nivelul axilei există țesut mamar, loc unde se poate dezvolta o tumoră, axila este un loc care sete destul de traumatizat de leziuni cosmetice. Trebuie să mai ai de asemenea în vedere că prima manifestarea a cancerului de sân poate fi o scurgere mamelonară sau o eroziune a mamelonului.

Palparea axilei se face în aceeași manieră folosită la palparea sânului, iar palparea mamelonului se face cu mișcări delicate.

Este foarte important de reținut că autoexaminarea sânilor durează doar câteva minute, dar poate face diferența clară între viață și moarte.

Există semnale de alarmă pe care nu trebuie să le neglijezi pentru că pot semnala boli grave:

  • Scurgere mamelonară
  • Eroziunea mamelonului
  • Retracția sau tumefacția mamelonului
  • Formațiune tumorală în orice zonă de la nivelul sânului
  • Modificare de formă sau volum la nivelul sânilor
  • Modificarea pielii de pe sâni.

Dieta si nutritie

micul dejun

5 mâncăruri nesănătoase pe care ar trebui să le eviți la micul dejun

Micul dejun este prima masa a zilei, iar scopul său este de a oferi vitamine, minerale și fitonutrienți organismului. Dacă [...]

Alimente

ciocolata

Alimente care te pot ajuta în lupta cu astenia de primăvară

Astenia de primăvară ne poate afecta pe toți, indiferent de vârstă sau de sex. Ai nevoie de multe minerale și [...]

Sanatate

Cum scapi de celulită? X Magic – tratamentul benefic pentru slăbirea localizată

Primăvara se apropie cu pași rapizi, așa că din ce în ce mai multe doamne se apucă de diete, mișcare [...]