Cum îi explici copilului ce înseamnă de fapt sărbătoarea Paștelui

copil
Imagine de Mila Novikova via Pixabay

Fiecare sărbătoare este un bun prilej pentru a te afla în preajma familiei, pentru a te bucura de liniște, iubire și fericire. A sta în sânul familiei și numai câteva ore este de cele mai multe ori un boost de energie.

Paștele, Învierea Domnului, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor și reprezintă o ocazie numai bună să stai cât mai mult cu ai tăi. Cu toate acestea, această sărbătoare este destul de greu de explicat și de înțeles pentru copii, pe lângă faptul că ei se bucură de cadourile de la iepuraș și de alte daruri din partea bunicilor sau a celor mai apropiați.

Dacă de cele mai multe ori micuții asociază această sărbătoare cu venirea iepurașului și cu ciocnitul ouălor, tu ca adult ești dator să îi faci să înțeleagă semnificația sărbătorii dacă te întreabă. Cum faci acest lucru, mai ales că ai de explicat niște scene care nu sunt tocmai ușor de înțeles pentru ei?

Apelează la textele din Biblia pentru copii

  • Dacă te va vedea pe tine preocupat de sărbătoarea Paștelui, atunci va vrea și el să se implice și să ajute. Nu îl împiedica să facă acest lucru, mai ales că pentru copii, puterea exemplului este adesea regula de aur.
  • Nu știi cum să formulezi exact pentru a explica mai ușor situația prin care a trecut Iisus Hristos? Apelează la textele din Biblia pentru copii. În speranța că limbajul este unul adecvat și prietenos, încearcă să alegi textele cele mai potrivite și pe înțelesul celui mic.
  • Pentru ca copilul să perceapă totul ca pe o poveste, încearcă să îi explici semnificația Paștelui în locul poveștii de noapte bună. Recomandarea noastră este să treci peste scene precum biciuirea pentru că s-ar putea să fie dsetul de traumatizante pentru un copil, indiferent de vârstă. Axează-te mai mult pe momentul Învierii, acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe și să îl înțeleagă.

Nu îl lăsa pe cei mici să rămână cu întrebări fără răspuns

  • Copiii trebuie să știe că înroșirea ouălor nu reprezintă numai o activitate distractivă, ci are și o semnificație spirituală.
  • Nici lumina din noaptea de Înviere nu este un simbol de ignorat. Pentru că este posibil ca la un moment dat să te însoțească la biserică la slujba de Înviere, trebuie să-i explici că lumânările aprinse și îndemnul „veniți de luați lumină” reprezintă simbolul Învierii, un moment în care binele învinge răul.
  • Nu îl lăsa să rămână cu întrebări fără răspuns. Dacă vezi că este curios să afle cât mai multe lucruri despre sărbătoarea Paștelui, atunci răspunde-i la ele cât poți tu de sincer.

Încearcă să faci o poveste interesantă, dar nu îl minți cu nimic pe cel mic. Trebuie să fii deschis și să alegi cele mai potrivite cuvinte astfel încât să nu rămână în minte cu imagini care îl pot afecta emoțional. Dacă tu cunoști foarte bine datele istorice și faptele, atunci te poți folosi de detalii precum iubire, trădare, durere ca să asocieze mai ușor întâmplările.

Citește și: Cum arată masa de Paște în lume. Mâncăruri tradiționale de pe Glob

Afectiuni

Boala Addison, o boala autoimună

Boala Addison, cunoscută și sub numele de insuficiență suprarenală primară sau hipocorticism, este o afecțiune rară în care glandele suprarenale [...]

Noutati

”Nu mai ascundeți infecțiile intraspitalicești!”. Acțiune Declic la Ministerul Sănătății

Comunitatea Declic a organizat, vineri, 27 noiembrie, o acțiune de tip flashmob la Ministerul Sănătății, pentru a atrage atenția asupra [...]

Dieta si nutritie

Foccacia art, noul trend culinar de pe Instagram

Foccacia art s-a născut ca o provocare pe Instagram, iar la scut timp de la primele postări de acest fel [...]