Paștele este o sărbătoare care se petrece în familie, între prieteni, acasă, înconjurați de liniște și iubire. Nimic nu este mai frumos decât să mănânci ceva alături de cei dragi, timp în care ciocniți un pahar de vin bun și povestiți despre ce a-ți mai făcut.
Da, trebuie să recunoaștem că adesea mâncarea bună este cea care ne unește. Pentru că la noi știm deja care sunt preparatele tradiționale de Paște, hai să vedem împreună și ce pun pe masă locuitorii din Grecia, Germania, SUA sau Olanda.
Torta Pascualina, Argentina. Arată ca un quiche și se face din aluat de foietaj, se pune umplutură de spanac și brânză și se consumă în timpul postului.
Hot Cross Buns, Regatul Unit. Aceste chifle sunt dulci, sunt umplute cu stafide și au desenat pe ele o cruce. Acestea sunt destul de populare și în Australia sau Noua Zeelandă.
Advocaat, Olanda. Este un lichior de ouă. Numele lui este de fapt o prescurtare de la „advocatenborrel”, băutură pentru avocați.
Capirotada, Mexic. Este un preparat care se consumă de obicei în Vinerea Mare și este de fapt o budincă din pâine. Mai conține nuci, fructe uscate și multe ornamente din zahăr.
Tsoureki, Grecia. Este tot o pâine, de această dată o pâine împletită, care se servește alături de ouă roșii. Tsoureki simbolizează Sfânta Treime, iar ouăle roșii sângele Domnului.
Ma’amoul, Liban. Este tot un fel de pâine, un aluat fraged cu mult unt, care se umple de obicei cu fistic, nuci sau prune.
Șunca afumată, SUA. Da, șunca afumată este cel mai popular preparat de Paște din Statele Unite ale Americii. Aceasta are un gust dulceag pentru că este glazurată cu un sos bun din miere și zahăr brun.
Rosquillas, Spania. Numele lor complet este Rosquillas de Semana Santa și sunt niște gogoși care se mănâncă în săptămâna Paștelui. Peste ele se adaugă zahăr pudră.
Simnel Cake, Regatul Unit. Este un tort cu multe fructe care se consumă în duminicile din postul Paștelui. Acesta este acoperit cu marțipan și decorat cu 12 bile de marțipan, număr ce simbolizează numărul Apostolilor.
Bacalhau, Brazilia. Este un pește sărat și uscat și este aproape obligatoriu să îl consume în Vinerea Mare. Tot în Brazilia se mai consumă Paçoca, un desert care se face din nuci fărâmițate, făină, zahăr și sare, amestecate toate ca o pastă, apoi întărită și tăiată în formă de prăjiturele. Acestea au gust mai degrabă asemănător cu al caramelelor. Acest desert este servit la toate ceremoniile și festivalurile religioase de la ei.
Dabo, Etiopia. Este o pâine de grâu îndulcită cu miere și se mănâncă uneori ca aperitiv, alteori ca desert. Unii o fac mai mare, dar uneori e și sub formă de chifle. Etiopienii o mănâncă pe toată durata sărbătorilor pascale.
Pashka, Rusia. Este un desert care se face din brânză de vaci și brânză cremă și care poate fi mâncat ca atare sau cu pâine. Este adesea decorat cu fructe uscate și literele XB, care înseamnă „Hristos a înviat”.
Mammi, Finlanda. Este un desert tradițional care trebuie preparat din timp pentru că trebuie păstrat la rece 3-4 zile înainte de a fi mâncat. Preparatul este făcut din apă, melasă, făină de secară și coajă de portocală. De obicei se mâncă rece, cu lapte sau smântână.
Fiecare țară are propriile tradiții, în funcție de religie și cultură, dar cel mai important lucru este ca oamenii să se respecte și să fie alături unii de alții în momente de cumpănă.