Facebook, Snapchat, Instagram și TikTok au fost invadate în ultima perioadă de un challenge pe care mulți tineri îl urmează: Dalgona Coffee. Internauții se străduiesc din răsputeri să reproducă acasă la ei cel mai viralizat preparat al momentului – o cafea care-și are originea în Coreea de Sud și care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce un actor a arătat, în ianuarie, cum se prepară. Se pare că varianta pe care o găsim pe Internet nu este adevărata cafea Dalgona, cea pe care o pregăteau coreeni în anii 70.
Puțini oameni știu că Dalgona, sau ppopgi în coreeană, înseamnă ”cafea cu fagure”, iar pentru mulți dintre coreeni adulți, acest preparat le aduce aminte de copilărie și despre preparatele pe care le puteau consuma de la vânzătorii ambulanți. ”Îmi amintesc că în copilărie erau mulți bătrâni care vindeau aceste gustari pe stradă. Le-am mâncat aproape în fiecare zi după școală. Erau foarte ieftine, doar zahăr și apă și aveau un gust foarte dulce, urmat de un gust amar”, spune Kenny Hong Kyoung-soo, co-fondatorul Cafe Cha din Seul.
Preparatul era foarte popular în anii 70-80, înainte ca orice fast-food să apară în Coreea de Sud. Hong spune că Dalgona a fost creată după războiul din Coreea (1950-1953), atunci când armata americană le oferă copiilor dulciuri realizate în cofetării. Pentru că părinții lor nu puteau să dea prăjituri celor mici, din lipsa banilor, au încercat să facă ei singuri, acasă, alte variante de deserturi. Dalgona se făcea prin amestecarea zahărului cu apă și fierberea acestui amestec până ajungea să se îngălbenească ușor. Se adauga bicarbonat de sodiu, după care amestecul se descompunea și elibera dioxid de carbon. Zahărul astfel procesat se întărea și devenea ușor crocant. În acea perioadă, Dalgona vândută pe străzile din Coreea de Sud semăna mai mult cu niște acadele mari în diferite forme: stea, inima, etc.
„Fiecare coreean are aceeași amintire, așa că am vrut să introducem dalgona coreenilor și altora prin băuturi pe care le servim. Pe Internet găsiți rețeta cafelei Dalgona – făcută cu un amestec de cafea instant, apă și zahăr, până devine spumă. Ne bucurăm că oamenii au ajuns acum să cunoască Dalgona, dar străinii nu știu cum se face cu adevărat”, spune Hong.
Ingrediente: 2 linguri de cafea instant, 2 linguri de apă fierbinte, 2 linguri de zahăr, 250 ml de lapte fierbinte.
Mod de preparare: într-un vas se amestecă zahărul și cafeaua instant, apoi se adaugă apa fierbinte și se amestecă din nou până se omogenizează toate ingredientele. Se mixează mai apoi cu mixerul sau telul aproximativ 5 minute, până se obține spuma cremoasă care a făcut celebră acest tip de cafea. Pe măsură ce mixezi, spuma va crește în volum. Apoi se ia o cană sau un pahar, de preferat transparentă, se adaugă laptele, deasupra adaugi spuma obținută