Sunt multe persoane care nu pot face nimic dimineața dacă nu își beau mai întâi cafeaua. De cele mai multe ori, cafeaua este privită ca o băutură care îți dă energia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi. Cafeaua și sănătatea sunt 2 alăturări de cuvinte care uneori se potrivesc, alteori nu.
Nu este nimic în neregulă dacă consumi două sau chiar trei cești de cafea pe zi, dar sunt și persoane care o consumă în exces și oricâte beneficii ar avea pentru organism, dacă bei cafea în loc de apă trebuie să fii conștient de faptul că te poți confrunta cu probleme de sănătate.
Dacă așa cum am spus și mai sus bei mai mult de trei cești de cafea pe zi, o consumi inclusiv seara, te poți confrunta cu stări precum anxietatea, depresia, stări de neliniște. Cafeaua este un stimulent pentru nivelul de adrenalină din corp și acest lucru se întâmplă din cauza cafeinei pe care o conține.
Acidul gastric este cel mai comun vinovat pentru disconfortul abdominal, iar cele mai recente studii au demonstrat că acesta este produs în exces de cafea.
Cafeina este adesea remediul pentru o durere de cap sâcâitoare, dar dacă este în cantitate prea multe, se produce reversul: poate transforma o banală durere de cap într-o migrenă de-a dreptul enervantă.
Tot excesul de cafea este vinovat pentru creșterea nivelului de colesterol rău din sânge.
Ai dintr-o dată probleme cu vederea? Îți simți ochii obosiți și roșii? Cafeaua consumată în exces este vinovată și pentru destabilizarea tensiunii oculare.
Suntem din ce în ce mai preocupați de dantură și de aspectul ei, un lucru care nu poate decât să ne bucure. Trebuie să știi că atunci când faci exces de cafea, petele pe dinți nu vor întârzia să apară. Doar medicul stomatolog te mai poate scăpa de colorațiile din stratul protector al dinților.
Cafeaua consumată dimineața îți oferă un boost de energie, dar tot ea este cea care te poate ajuta să ai un tranzit intestinal bun. Consumată însă în exces are un puternic efect laxativ care poate duce la dereglări ale organismului.
Prea multă cafea poate duce la o senzație de gust amar în gură. Din cauza faptului că stimulează producerea de suc gastric, aceasta poate duce la agravarea simptomelor de reflux gastroesofagian în cazul persoanelor care se confruntă cu această afecțiune.
Tot cafeaua in exces este cea care te poate face să transpiri în exces deși poate părea că nu există niciun motiv să se întâmple acest lucru. Cafeaua acţionează direct asupra sistemului nervos şi poate accelera termogeneza, adică procesul responsabil de încălzirea temperaturii corporale.
Prepară-ți clasica apă cu lămâie, o băutură hidratantă, revigorantă, care vine la pachet cu un plus de beneficii pentru digestie. Apa cu lămâie este un tonic ce ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv, ameliorează arsurile stomacale și reduce senzația de balonare.
În funcție de metoda de preparare, ceaiul Matcha poate avea mai multă sau mai puțină cofeină decât o ceașcă obișnuită de cafea. Pe lângă cofeină, Matcha mai conține și L-teanină, un amino acid ce relaxează mintea, fără starea de somnolență matinală.
Chai este un tip de ceai negru mixat cu ierburi și condimente aromate. Are doar 47 mg cofeină, mult mai puțin decât o ceașcă de cafea, însă acest ceai negru poate îmbunătăți agilitatea minții.