Ce înseamnă un pacient asimptomatic. Termenul, explicat pe înțelesul tuturor

asimptomatic
Imagine de Gerd Altmann via Pixabay

Asimptomatic este un termen din ce în ce mai des auzit în ultimele săptămâni, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Este extrem de important ca toată lumea să înțeleagă cât mai bine ce înseamnă acest termen.

Doctorul Mihnea Ioan Nicolescu a publicat pe pagina sa de Facebook o explicaţie simplă şi foarte uşor de înţeles de către oricine a termenului „asimptomatic”. Indiferent de părerea fiecăruia despre acest virus, despre cât este de periculos este, sau dacă există ori nu, considerăm că este de datoria noastră să prezentăm cât mai detaliat toate informațiile, astfel încât oamenii să știe cât mai pe larg și cât mai detaliat toate aspectele acestei situații cu care se confruntă întreaga omenire.

Iată postarea integrală a medicului Nicolescu.

Asimptomatic = fără simptom CLINIC, adică fără o manifestare vizibilă/perceptibilă a prezenţei unei boli. NU ÎNSEAMNĂ SĂNĂTOS, întrucât prezenţa virusului (SARS-CoV-2 în speţa de faţă) deja a stabilit statutul de purtător, de pozitiv. Deci vorbim de o persoană BOLNAVĂ, confirmată şi cu o evoluţie imprevizibilă, fiind vorba de o boală nouă, incomplet studiată.

Analogie (comparaţie):

Un şofer cu maşina cu frânele defecte ştie că nu-i merg frânele (pentru că la service i s-a făcut diagnoza şi s-a confirmat obiectiv acest lucru). Ceilalţi participanţi la trafic nu ştiu acest lucru pentru că văd doar o altă maşină în trafic.

Dacă stă cu maşina în garaj (izolare), sigur nu face accident (nu infectează pe nimeni).

Dacă iese, dar merge încet (poartă mască), poate face accident sau nu, că poate nu e trafic.

Dacă merge normal (libertatea lui de a conduce, întrucât are permis de conducere), sunt şanse foarte mari să facă un accident cu pagube materiale (alţi şoferi care trebuie să ajungă în service/spital) sau umane (sare un copil în faţa maşinii fără frâne/categoriile la risc)…

Asta apropo de drepturile unei persoane confirmate pozitiv cu o boală transmisibilă de a nu fi internată şi de a i se respecta libertatea de mişcare.

Libertatea ta se termină unde începe libertatea altora. Punct. Nenegociabil.”

Este extrem de important ca toți oamenii să înțeleagă că nu este vorba numai despre ei. Fiecare este liber să creadă ce vrea, dar când vine vorba despre sănătatea celor din jur este obligat să-și îndeplinească datoria de cetățean.

Pentru a depăși această perioadă dificilă, trebuie ca fiecare dintre noi să înțeleagă importanţa purtării măştii de protecţie în spaţiile închise (masca să acopere gura şi nasul), spălatului frecvent pe mâini, evitării mulţimilor şi a distanţei fizice!

Interventii si terapii

Liftingul sânilor după perioada maternității. Dr. Hussein Shamieh explică ce presupune această operație

Operația de lifting mamar este una dintre cele mai căutate intervenții chirurgicale estetice, multe femei optând pentru ea mai ales [...]

Alimente

ulei samburi struguri

Uleiul din sâmburi de struguri. Ce beneficii are?

Uleiul din sâmburi de struguri este considerat de mulți medici un superaliment. Extras în urma presării strugurilor, uleiul este un [...]

Afectiuni

Dr. Marina Dumitraș

Varicele. Dr. Marina Dumitraș ne ajută să înțelegem simptomele

Dacă ai avut vreodată senzația de picioare grele, dureri, crampe musculare sau amorțeli la nivelul membrelor inferioare, cu siguranță te-ai [...]