Cum poti scăpa de varice? Dr. Marina Dumitraș ne explică cum se tratează boala varicoasă

Dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, competență în ultrasonografie generală și flebologie, doctor în științe medicale, ne explică astăzi cum se tratează boala varicoasă și ce metode de tratament au la dispoziție pacienții.

Cum se tratează boala varicoasă?

Metodele de tratament sunt adaptate tipurilor de leziuni vasculare. În cazul telangiectaziilor metoda de tratament eficientă este reprezentată de utilizarea laserului vascular transdermic. Acesta este bazat pe efectul de fototermocoagulare, hemoglobina din acea telangiectazie absoarbe lungimea de undă emisă de laser producând închiderea acelei telangiectazii.

Venectaziile beneficiază de altă metodă de tratament – scleroterapia- injectarea unor substanțe care produc iritarea acestei dilatații, inițierea unui proces inflamator care determină sclerozarea sau închiderea acestei dilatații injectate. După aceasta procedură până la un nou retuș se așteaptă circa o lună, deoarece zonele injectate sunt roșii, edematiate (umflate), cu echimoze (vânătăi) chiar și cu apariția unor cordoane venoase atunci când vorbim de venectazii mai măricele.

Tratamentele chirurgicale sunt recomandate în stadii avansate de boală cronică venoasă, începând cu stadiul III, atunci când avem dilatații varicoase, voluminoase, sinuoae, tortuoase, care și-au pierdut elasticitatea, aderența la piele cu risc de complicații de tipul: ulcer varicos și tromboză venoasă superficială și profundă.

Dr. Marina Dumitraș

Care sunt principalele metode terapeutice?

Principalele metode terapeutice sunt reprezentate de tratamente medicamentoase (profilactice), proceduri minim invazive:

  • laser vascular transdermic
  • scleroterapie
  • tratamente chirurgicale

Tratamentele medicamentoase sunt reprezentate de administrarea orală sub formă de capsule sau picături, cu efect tonic venos, a unor extracte de castan, vitamina C și aplicarea unor topice locale pe bază de extracte de castan, diclofenac și heparină, purtarea ciorapilor compresivi, cu diferite nivele de compresie care nu au efecte miraculoase, ci doar mențin boala cronică venoasă în acel stadiu.

Procedurile minim invazive și tratamentul chirurgical au fost descrise anterior.

Care sunt tratamentele chirurgicale?

Crosectomia și strippingul safenian intern: indicată când avem o insuficiență valvulară confirmată prin ecografie Doppler și presupune ablația chirurgicală a venei safene interne, după deconectarea ei din sistemul venos superficial.

O altă metodă de tratament chirurgical indicată când nu avem o insuficiență valvulară, dar avem pachete varicoase aderente la tegument (risc crescut de ulcer varicos) și vene varicoase, sinuoase, tortuoase, cu lacuri venoase în vecinătate (cu risc de apariție a  trombozei = cheagurilor), este reprezentată de flebectomii etajate (incizii minime, punctiforme, axate strict pe aceste dilatații varicoase).

Aceste metode chirurgicale sunt minim invazive (adaptate) și lasă în urmă cicatrici estetice lineare, plate.

Dr. Marina Dumitraș: ”Sunt pacienți foarte tineri la care apar dilatații varicoase venoase!”

Într-un interviu oferit pentru emisiunea Apel Medical cu Simona Muscă de la Canal 33, doctorul Dumitraș spune că nu doar femeile sunt expuse la boli varicoase, ci și domnii.

Sunt pacienți foarte tineri la care apar aceste dilatații varicoase venoase. Cel mai tânăr pacient este un băiat de 18 ani.

Dr. Marina Dumitraș

Sanatate

dracaena

Plante care purifică aerul din casă și te ajută să te relaxezi

Plantele de interior sunt mereu o idee de luat în seamă atunci când vrei să redecorezi sau simți nevoia de [...]

Sanatate

coronavirus copii

Avertismentul medicilor este clar. Copiii se pot îmbolnăvi cu COVID-19 contrar zvonurilor

Deși până acum existau zvonuri că micuții nu se pot infecta cu Covid-19, realitatea ne demonstrează cu totul altceva. Chiar [...]

Sanatate

somn

De ce vorbești în somn și care este explicația specialiștilor

Fiecare dintre noi a vorbit de-a lungul vieții cel puțin o dată în somn. Sunt unele persoane de la care [...]