Este sa nu periculos aerul expirat prin mască? Ce spun medicii

masca
Imagine de Gerd Altmann via Pixabay

Masca de protecție și chiar și cea din bumbac ajută nu doar la limitarea răspândirii noului coronavirus în comunitate, ci reduce şi riscul purtătorului de a contracta virusul SARS-CoV-2 cu până la 65%.

Dean Blumberg, medic infecţionist la UC Davis Children’s Hospital, afirmă aceste lucruri și ne ajută să întelegem ce avem mai departe de făcut pentru că bătălia cu acest virus pare doar la început, departe de a se termina curând.

Măștile normale, cele purtate de majoritatea oamenilor oferă o barieră protectoare în calea microbilor, a bacteriilor și a virusurilor, elemente care sunt de două ori mai mici decât firul de păr uman și care sunt principala cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Persoanele care spun că nu cred în eficienţa măştii de protecţie ignoră evidenţele ştiinţifice. E ca şi cum ar spune că nu cred în gravitaţie. Dacă eşti un membru responsabil al comunităţii în care trăieşti, trebuie să porţi masca de protecţie„, adaugă medicul menționat mai sus.

Este extrem de menționat însă că măsura purtării măștii de protecție este însă eficientă dacă este completată de distanțarea fizică și spălatul corect al mâinilor.

Potrivit CSID, cei care susţin că purtarea obligatorie a măştii de protecţie este un atac la drepturile fundamentale ale omului şi că inspirarea propriului dioxidului de carbon ar duce la probleme respiratorii.

Dovezile ştiinţifice arată însă că nu există niciun risc în ceea ce priveşte inhalarea de dioxid de carbon pentru persoanele care poartă mască de protecţie.

Nu există risc de hipercapnie (n.red. – acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge) în cazul purtării măştii chirurgicale sau din bumbac, nici în cazul măştii N95„, spune dr. Robert Glattner, medic urgentist la Spitalul Lenox Hill din New York.

Moleculele de dioxid de carbon expirate se disipă prin spaţiile libere dintre mască şi piele, iar cele care rămân totuşi prinse şi inspirate sunt într-o cantitate nesemnificativă şi nu pun în pericol sănătatea, deoarece sunt rapid metabolizate şi eliminate din organism. Mă tem de o mie de ori mai mult de transmiterea coronavirusului decât de aşa-zisele efecte negative ale purtării măştii de protecţie„, a mai adăugat acesta.

Sanatate

izolare

Izolarea nu este soluția pentru a scăpa de coronavirus. Ce recomandări face un expert OMS

Potrivit Reuters, un expert în situații de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății spune că izolarea oamenilor nu va [...]

Dieta si nutritie

Un bol cu afine și zmeură

Cele mai bune fructe pentru slăbit. Ce e recomandat să consumi

Fructele au cu siguranță un loc în diagrama alimentației sănătoase. Aceasta din urmă este un sprijin pe care nu îl [...]

Sanatate

CBD

(P) Principalele beneficii ale uleiului CBD

CBD-ul este cunoscut pentru potențialul său terapeutic în cazul diverselor maladii și nu este surprinzător faptul că acest compus extras [...]