Coronavirus este un virus nou care afectează atâția oamenii, au apărut o mulțime de informații despre ele, unele adevărate, alte mai puțin. Informațiile eronate circulă destul de repede mai ales în mediul online. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai frecvente mituri despre boala pe care o provoacă acest nou tip de virus. Din cauza faptului că oamenii s-au panicat foarte repede, specialiștii Organizației
Mondiale a Sănătății au alcătuit o listă cu mituri pe care le-au demontat unul câte unul pe baza unor argumente științifice:
Nu. Pentru a te proteja de noul Coronavirus este recomandat să te speli cu apă și săpun pe mâini timp de 20 de secunde, iar mai apoi să le usuci cu șervețele de hârtie sau uscător cu aer cald.
Nu. Specialiștii OMS spun că dacă primești un pachet din China nu te poți infecta cu COVID-19. Acest nou virus nu supraviețuiește mult timp pe obiecte.
Nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Trebuie însă să păstrezi o igienă corespunzătoare a mâinilor pentru a te proteja de bacterii comune precum E.coli și Salmonella.
Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi vă poate proteja de noul coronavirus.
Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul Coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea cu acest nou virus. OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus și să respecte în primul rând regulile de igienă.
Este o peste proastă, dar da, există posibilitatea să te contractezi din nou boala. Chiar dacă ai fost supus unui tratament și te-ai vindecat complet, te poți îmbolnăvi iar de COVID-19 dacă nu respecți normele de igienă. Ceea ce te poate proteja cu adevărat este un vaccin pentru coronavirus, dar în prezent nu există pe piață niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea COVID.
Nu. Un mare NU pentru acest mit. Nu vei face decât să te pui în pericol și mai mult pentru că poți afecta ochii sau gura, virusul deja intrat în corp te va afecta în continuare. Atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor de pe etichetă.