Hepatita A: cauze, simptome și măsuri de prevenire

plajă
Imagine de David Mark via Pixabay

Regulile de bază ale igienei sunt cele mai sigure măsuri de prevenire ale hepatitei de tip A. Spălarea corectă a mâinilor, curățarea fructelor și a legumelor, evitarea consumului de apă din surse nesigure sunt câteva dintre regulile elementare pe care le poate respecta oricine.

Ce este Hepatita A

Hepatita de tip A este o boală de natură infecțioasă a ficatului care este cauzată de un virus transmis de alimente sau apă din surse nesigure, contaminate, care spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului. Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile.

Este o boală contagioasă și din cauza modului de raspândire, hepatita A are tendința de a apărea sub formă de epidemii. 1 din 3 persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expusi la virus), dar majoritatea nu dezvoltă simptome.

Cum se transmite hepatita A

Virusul răspunzător de hepatita A se găsește în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală), de obicei în condiții de igienă inadecvată.
Persoanele infectate pot începe să transmită infecția după aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boală este asimptomatică.

Simptome

Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare, greu de sesizat.

Primele semne apar de obicei în săptămânile 2-6 după infectare și de regulă dispar de la sine. Cele mai frecvente simptome sunt: greață, vărsături, diaree, febra ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseală, icter, cu colorarea în roșu a urinei., durere în partea dreapta a abdomenului, sub coaste. Dacă vărsăturile sunt severe, poate apărea deshidratare. Simptomele durează de obicei mai puțin de 2 luni, dar pot ajunge și la 9 luni.

Medicul este cel care vă va pune diagnosticul de hepatită, după ce va face analize amănunțite.

Nu există tratament specific pentru hepatita de tip A. Cel mai adesea se apelează la medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Măsuri de prevenție

Așa cum am spus și mai sus, igiena personală strictă și spălatul mâinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum și înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor va ajuta la împiedicarea transmiterii infecției.

Temperaturile ridicate pentru preparea mâncării sau fieberea apei la peste 85 de grade, sunt doi factori de luat în calcul pentru că determină distrugerea virusului.

Evitați consumul de pește sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic.

Fructele și legumele consumate în stare crudă trebuie spălate cu apă din abundență. Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Evitati consumul de pește sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic.

Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul nu conține virusuri vii și este foarte sigur.

Noutati

Vorbit in public

Cum tratezi frica de a vorbi în public?

Frica de a vorbi în public se numește GLOSOFOBIE și este mai mare decât frica de moarte, arată studiile. Vestea bună [...]

Lifestyle

câine

Este imaginea zilei pe Facebook. Câinele poliţist Şuier arată cum se poartă corect masca de protecţie

Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe pagina de Facebook o imagine cu câinele polițist Șuier. De ce? În contextul pandemiei [...]

Sanatate

uleiuri esentiale

Ce sunt uleiurile esențiale, ce efecte au și care este adevărul despre ele

Chiar dacă de-a lungul timpului uleiurile esențiale au fost folosite ca adjuvante în prepararea diverselor parfumuri sau creme, în ultimul [...]