Ferește-te de uscătoarele de mâini. Sunt sursă de răspândire a coronavirusului

uscator de maini
Photo by wikihow.com

Un studiu al Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase a dezvăluit că uscătoarele pentru mâini pot răspândi rapid coronavirusul.

În această perioadă este foarte important să te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia pentru a ține la distanță noul tip de virus, dar cum este cel mai bine să usuci mâinile pentru a nu te infecta? Cercetătorii care au lucrat la studiul menționat mai sus au dezvăluit că şeveţelele de hârtie sunt mult mai sigure decât uscătoarele de mâini care, de cele mai multe ori, nu fac altceva decât să fie adevărate focare de infecție și purtătoare de virusuri.

O practică bună a spălatului pe mâini ar trebui urmată de o uscare corespunzătoare a acestora. Şerveţelele de hârtie pot reduce răspândirea microbilor şi ar trebui să fie o metodă preferată în locul uscătoarelor de mâini, mai ales în această perioadă în care igiena mâinilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării cu COVID-19„, a explicat Ines Moura, autoarea studiului şi cercetător al Universităţii din Leeds.

Moura a mai spus că această practică trebuie pusă în aplicare mai ales în cazul celor care intră în spitale și folosesc toaletele de acolo. Se pare că șervețelele de hârtie sunt mult mai eficiente în reducerea contaminării.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au utilizat o bacterie nedăunătoare omului, au fost contaminaţi cu bacteriofag, pe care au pus-o pe mâinile unor voluntari care au folosit toaleta dintr-un spital. Rolul bacteriei a fost să stimuleze contaminarea. Voluntarilor li s-a cerut să se spele superficial pe mâini, apoi să se usuce fie cu uscătorul de mâini, fie cu un prosop de hârtie. Ulterior, voluntarii au atins mai multe suprafețe din spital precum clanțe, balustrade, telefoane sau mânere de scaune.

Cercetătorii au luat mostre de pe suprafeţele pe care aceștia le-au atins și s-a demonstrat că atât şerveţelele de hârtie, cât şi uscătoarele de mâini au redus semnificativ virusurile de pe mâinile contaminate, dar pe suprafeţele testate s-au regăsit mai multe bacterii după atingerea persoanelor care au optat pentru uscătoarele de mâini decât pentru şerveţelele de hârtie.

Media de contaminare a suprafeţelor era de 10 ori mai mare după folosirea uscătoarelor de mâini decât după folosirea şerveţelelor.

Citește și: Ai vacanța plătită? Ce trebuie să știi despre călătorii în plină pandemie de coronavirus

Noutati

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner mizează pe abordarea holistică de tratament, în Turcia

Medic hematolog, doctor Yesemin Torun Altuner folosește o abordare integrată, prin prescrierea unei terapii holistice, care să abordeze pacientul ca [...]

Sanatate

Suplimentele alimentare: supradozajul și efectele acestuia în timp

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, minerale și alte substanțe cu efect nutrițional, indicate atunci când aceste substanțe lipsesc [...]

Alimente

gianluca mech nutritionist

Ce pește sau fructe de mare recomandă nutriționistul. Care e mai sănătos?

Peștele și fructele de mare reprezintă opțiunea preferată a multor oameni, mai ales atunci când țin un regim de slăbire [...]