Ferește-te de uscătoarele de mâini. Sunt sursă de răspândire a coronavirusului

uscator de maini
Photo by wikihow.com

Un studiu al Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase a dezvăluit că uscătoarele pentru mâini pot răspândi rapid coronavirusul.

În această perioadă este foarte important să te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia pentru a ține la distanță noul tip de virus, dar cum este cel mai bine să usuci mâinile pentru a nu te infecta? Cercetătorii care au lucrat la studiul menționat mai sus au dezvăluit că şeveţelele de hârtie sunt mult mai sigure decât uscătoarele de mâini care, de cele mai multe ori, nu fac altceva decât să fie adevărate focare de infecție și purtătoare de virusuri.

O practică bună a spălatului pe mâini ar trebui urmată de o uscare corespunzătoare a acestora. Şerveţelele de hârtie pot reduce răspândirea microbilor şi ar trebui să fie o metodă preferată în locul uscătoarelor de mâini, mai ales în această perioadă în care igiena mâinilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării cu COVID-19„, a explicat Ines Moura, autoarea studiului şi cercetător al Universităţii din Leeds.

Moura a mai spus că această practică trebuie pusă în aplicare mai ales în cazul celor care intră în spitale și folosesc toaletele de acolo. Se pare că șervețelele de hârtie sunt mult mai eficiente în reducerea contaminării.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au utilizat o bacterie nedăunătoare omului, au fost contaminaţi cu bacteriofag, pe care au pus-o pe mâinile unor voluntari care au folosit toaleta dintr-un spital. Rolul bacteriei a fost să stimuleze contaminarea. Voluntarilor li s-a cerut să se spele superficial pe mâini, apoi să se usuce fie cu uscătorul de mâini, fie cu un prosop de hârtie. Ulterior, voluntarii au atins mai multe suprafețe din spital precum clanțe, balustrade, telefoane sau mânere de scaune.

Cercetătorii au luat mostre de pe suprafeţele pe care aceștia le-au atins și s-a demonstrat că atât şerveţelele de hârtie, cât şi uscătoarele de mâini au redus semnificativ virusurile de pe mâinile contaminate, dar pe suprafeţele testate s-au regăsit mai multe bacterii după atingerea persoanelor care au optat pentru uscătoarele de mâini decât pentru şerveţelele de hârtie.

Media de contaminare a suprafeţelor era de 10 ori mai mare după folosirea uscătoarelor de mâini decât după folosirea şerveţelelor.

Citește și: Ai vacanța plătită? Ce trebuie să știi despre călătorii în plină pandemie de coronavirus

Timp liber

Uber Eats

Uber Eats își ia adio de la România. Ce spun reprezentanții companiei

Serviciul de food delivery Uber Eats nu o să mai fie disponibil în România. Reprezentanții companiei au anunțat astăzi că [...]

Afectiuni

lipom

Ce este lipomul? Simptome, diagnostic și cum se tratează.

Multă lume se confruntă cu apariția din senin a unor noduli sub piele. Și dacă descoperirea lor generează panică, ne-am [...]

Timp liber

marie kondo

Cine este Marie Kondo și ce metodă a facut-o celebră peste noapte

Marie Kondo este o femeie de origine japoneză care a scris o carte, are un show difuzat de Netflix și [...]