Care este cea mai frecventă cauză pentru care ți se zbate ochiul

ochi
Imagine de LhcCoutinho via Pixabay

Superstițiile sunt de cele mai multe ori prima cauză la care se gândește majoritatea oamenilor atunci când se zbate un ochi. Acestea sunt de fapt spasme musculare, iar de regulă cauza lor principală este oboseala.

Zvâcnirile pleoapelor sunt la ordinea zilei, cu siguranță și tu te-ai confruntat cu ele de cel puțin câteva ori. Acest lucru se întâmplă pentru că mușchii din jurul ochiului se contractă spontan, dar este vorba despre mișcări care nu durează mult și care sunt involuntare.

Chiar dacă te confrunți cu această problemă zilnic, nu trebuie să te îngrijorezi. Nu înseamnă că ai o problemă de sănătate, ci doar niște deficiențe în organism.

Care sunt cauzele

Una dintre cauzele principale care declașează spasmele oculare sunt lipsa de magneziu și calciu, lucru care îți poate afecta întrega musculatură, nu numai pe cea de la ochi. Sunt și boli care pot duce la zbaterea ochilor, iar printre acestea se numără sinuzita, gripa, răceala, anemia sau diabetul, dar sunt cazuri rare.

Citește și care sunt cauzele medicale ale izului neplăcut al picioarelor în articolul de mai jos:

Ai sau nu o problemă oftalmologică?

Se poate întâmpla și acest lucru, dar așa cum am menționat mai sus, cazurile sunt extrem de rare.

Zvâcnirile pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice. Atunci contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da eroziuni și iritații pe cornee.

Foarte rar, spasmele oculare pot fi un semn al unei tulburări nervoase sau afecțiuni ale creierului: Distonie, Parkinson, Sindromul Tourette. De asemenea, ți se poate zbate ochiul ca efect secundar al unor medicamente utilizate în tratamentul psohozei și epilepsiei.

Aceste tresăriri ale ochiului nu dispar de la sine și este indicat să consulți un medic oftalmolog pentru a primi un diagnostic.

Lifestyle

ceas

Ora de iarnă 2020. Când se schimbă și cum îți poate afecta sănătatea

În acest weekend vom trece la ora de iarnă, mai precis în weekend-ul 24-25 octombrie, ora 4:00 urmând să devină [...]

Afectiuni

cântar

Bulimia, cauze, diagnostic și tratament

Bulimia este o afecțiune asemănătoare cu anorexia, ambele fiind considerate tulburări de comportament alimentar, potențial fatale. Ceea ce se întâmplă [...]

Psihologie

cuplu coronavirus

Cum să-ți păstrezi mintea sănătoasă în timpul pandemiei! Ce trebuie să faci dacă suferi de anxietate

Dacă știrile actuale despre Coronavirus (Covid-19) îți provoacă neliniște sau stres, uite ce-ți recomandă specialiștii în sănătate mentală să faci. [...]