De ce miros urât picioarele. Ce probleme medicale cauzează acest iz

încălțăminte
Imagine de Lisa Runnels via Pixabay

Fiecare picior al nostru are până la 250 000 de glande sudoripare, iar acestea pot produce multa transpirație în ficare zi, spun specialiștii. Așa cum era de așteptat, nici bacteriile nu lipsesc din acest mediu atât de iubit de către ele.

Acestea trăiesc pe transpirație și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii, iar din această combinație rezultă și mai multe bacterii. Deși toate aceste lucruri sunt influențate și de tipul de încălțăminte pe care îl alegi, există și probleme medicale care se ascund sub acest iz neplăcut.

De cele mai multe ori pentru mirosul neplăcut și transpirația urât mirositoare sunt răspunzătoare materialele sintetice al pantofilor pe care îi porți, același lucru fiind valabil și pentru materialul șosetelor. Un prim pas pentru a reduce mirosul neplăcut este deci să alegi corect și mereu numai materiale de calitate.

Și igiena contribuie la acest miros neplăcut. Pentru a scăpa de el, spală-te pe picioare ori de câte ori este nevoie, usucă-le bine și schimbă șosetele și încălțămintea în mod regulat. În cazul în care problema persistă și după aceste reguli, cel mai bine este să folosești dezodorizante pentru această problemă.

Foloseşte un exfoliant (de 2-3 ori pe săptămână), cum ar fi zaţul de cafea, mălaiul sau piatra ponce pentru a înlătura celulele moarte de pe tălpi şi degete care hrănesc bacteriile de pe suprafaţa pielii.

Fă băi călduţe cu sare Epsom – dizolvă o ceaşcă de sare într-un lighean umplut pe jumătate cu apă şi stai cu picioarele în ea timp de 10-20 de minute.

Îngrijeşte-ţi unghiile pentru a preveni acumularea bacteriilor sub unghii, taie-le cât mai scurt, în formă pătrată, dar ai grijă la cleştişor: acesta trebuie dezinfectat de fiecare dată, pentru a preveni eventuale infecţii.

Citește și care sunt riscurile la care te expui atunci când mergi desculță prin casă:

Cauzele medicale ale acestei probleme

Deși de cele mai multe ori nu este vorba despre o problemă medicală, există și cazuri rare când de acest miros neplăcut este vinovată o afecțiune.

Hiperhidroza este termenul medical care se folosește pentru transpirația excesivă. Aceasta poate afecta întreg corpul, dar de regulă apare la nivelul palmelor, al tălpilor, la axile sau în zona inghinală.

În mod similar, infecțiile fungice, pot usca pielea și provoca un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Cea mai des întâlnită infecție fungică este numită „piciorul atletului” sau tinea pedis. Aceasta este specifică persoanelor care fac regulat mişcare, deoarece le transpiră picioarele şi materialele din care sunt confecţionaţi pantofii sport reţin umezeala, favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor. Pentru a scăpa de micoza piciorului, este indicată pudra aplicată între degete, nu crema, deoarece aceasta reţine şi mai multă umezeală. Ca să previi apariţia micozei piciorului, optează pentru şosete din materiale de calitate şi pentru încălţări comode, care lasă piciorul să respire.

Modificările hormonale sunt și ele în anumite cazuri răspunzătoare de activitatea glandelor sudoripare.

newsletter

People

Dr Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer, dermatolog: ”Cea mai bună prevenție a cancerului de piele este controlul periodic al sănătății pielii și fotoprotecția”

Despre alergiile de sezon, dermatita de contact, cancerul de piele și cum ne putem proteja de razele nocive ale soarelui [...]

Interventii si terapii

Dr. Eyüp BOZKURT

Rinoplastia hibridă micro tehnică – ce este și cum se realizeză intervenția care nu învinețește și umflă fața

Rinoplastia este o operație de înfrumusețare facială care trebuie să ducă la un nas bine proporționat cu fața, despre care [...]

Sanatate

sani

Autoexaminarea sânilor: cum se face și când e cazul să apelezi la medic

Autoexaminarea sânilor trebuie să fie un obicei contant în viața unei femei, mai ales în zilele noastre. Fiecare femeie trebuie [...]