Roseola infantum, ce este, cum se manifestă și care este tratamentul

bebeluș
Imagine via Pixabay

Roseola infantum, a șasea boală a copilăriei sau exantemul subit, așa cum mai este ea denumită, este o infecție de natură virală, foarte contagioasă, care de regulă este întâlnită la sugari și copii mici. Este o boală cu prognostic bun, care în general nu dă complicații.

Cel mai adesea, roseola infantum apare la copiii cu vârsta până în 2 ani și este provocată de virusul herpetic de tip 6 și 7. Acești doi viruși sunt din aceeași familie cu virusul herpes simplex, care determină și infecțiile genitale. Transmiterea virusului se face pe cale orală, atunci când copilul inspiră picăturile de tuse, strănut, vorbit sau râs de la o persoană infectată deja, dar și prin intermediul unor obiecte contaminate de cineva care are virusul.

Simptomele bolii roseola infantum

Perioada de incubație pentru roseola infantum este de 5-15 zile, iar primele simptome sunt:

 • foarte foarte mare: poate ajunge și peste 40°C și poate dura între 3-5 zile;
 • roșeață oculară;
 • rinoree;
 • durere în gât;
 • durere de urechi;
 • apetit scăzut;
 • stare de iritabilitate.

După ce febra începe să scadă, apare erupția care debutează de regulă pe abdomen și mai apoi se extinde pe gât, față, brațe și picioare. Erupția este de culoare roz, arată ca niște bubițe și de obicei durează 2-3 zile, dar nu provoacă mâncărime.

De obicei situația unui copil cu roseola infantum se poate ține sub control acasă, de către părinți, dar dacă copilul are febră foarte mare care nu scade la antitermice sau la împachetări (se înfășoară toracele copilului cu un prosop ud cu apă călduță, prosop care se schimbă în momentul când s-a uscat), are o stare generală proastă sau este mereu somnolent, atunci trebuie sunat la 112 sau mers la cel mai apropiat spital dacă copil ajunge la convulsii.

Nu există un tratament specific pentru roseola infantum, cel mai adesea boala se vindecă de la sine, fără alte complicații. Tratamentul care se administrează este pentru ameliorarea simptomelor:

 • copilul trebuie să consume multe lichide pentru că febra mare poate duce la deshidratare;
 • paracetamol și ibuprofen ameliorează febra sau disconfortul;
 • copilul trebuie să stea îmbrăcat în haine cât mai subțiri sau chiar dezbrăcat atâta timp cât are stări febrile;
 • nu sunt indicate antibioticele;
 • izolare la domiciliu.

Copilul este cel mai contagios în timpul febrei înalte, înainte de declanșarea erupției.

Boala mână-gură-picior este o altă infecție virală ușoară, contagioasă, frecventă la copiii mici. Află de aici mai multe informații:

Pentru a preveni răspândirea virusului care provoacă roseola infantum este indicată o igienă cât mai corectă și spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun.

Când apetitul este scăzut, cu greu le vei intra în grații copiilor să mănânce ceva. Iată propunerea noastră, cu șanse mari de reușită:

Citește și: Bronșita astmatică. Ce simptome ne fac să mergem la doctor

Dieta si nutritie

Anca Alungulesei: ”O persoană obeză NU este vinovată pentru kilogramele în plus!”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea metodei integrative de slăbit denumite Psiho-Dieta, apasă butonul roșu de ”Panică!”, dar și [...]

Timp liber

asia

Ce inseamna Ichigo Ichie? 10 reguli japoneze pentru o stare de bine

Ichigo ichie poate fi tradus ca „O dată, o întâlnire” și, de asemenea, „În acest moment, o oportunitate”. Acest lucru [...]

Travel

Grecia

Cât costă și unde poți un test anti-COVID. Ai nevoie de rezultat la Vamă dacă vrei să-ți faci vacanța în Grecia

Tot mai mulți oameni își fac vacanța în Grecia în această vară, dar după ce numărul de infectări a crescut [...]