Pitiriazis, boala care apare primăvara și care se vindecă de la sine

maini
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Pitiriazisul rozat, adică înrosirea difuză a pielii, este una dintre afecțiunile cu rată mare de apariție primăvară. Tratamentul vizează doar simptomele, și nu vindecarea bolii.

Pityriasis rosea (ptiriazis rozat) este o erupție cutanată care începe de obicei ca o pată mare circulară sau ovală pe piept, abdomen sau spate și poate avea dimensiuni de până la 10 centimetri.

Pitiriazisul poate afecta orice grup de vârstă, însă cel mai frecvent apare între vârstă de 10 și 35 de ani. De obicei, afecțiunea dispare de la sine în termen de 10 săptămâni.

Care sunt cauzele Pitiriazisului

De cele mai multe ori, pitiriazisul apare după ce organismul s-a luptat cu o infecție bacteriană, virală sau fungică. O altă cauză de luat în seamă este expunerea îndelungată la un mediu stresant. Alte cauze ale acestei afecțiuni pot fi un sistem imunitar slăbit, așa cum de obicei se întâmplă primăvara pentru că iarna consumăm toate stocurile de vitamine și minerale din organism, o infecție puternică sau expunerea la un mediu cu căldură excesivă.

De cele mai multe pentru diagnosticarea corectă a pitiriazisului este nevoie de o vizită la medicul dermatolog, care va evalua în mod direct pacientul. Pentru a exclude alte boli, uneori medicii apelează la analize suplimentare, mai ales că pitiriazisul este o afecțiune care poate fi des confundată cu psoriazis, eczemă, sifilis secundar, erupție a unui medicament.

Tratamentul nu este necesar în cele mai multe cazuri

Tratamentul nu este necesar în cele mai multe cazuri deoarece pitiriazis roz este autolimitant și nu lasă urme. În cazul pruritului sever se pot lua măsuri pentru ameliorare. Pacienții trebuie să evite săpunurile dure, hainele strînse și scărpinatul. Emolientele blînde sunt de ajutor. Preparatele topice cu calamină, mentol, pramoxine, amidonul coloidal și făînă de ovăz sunt benefice.

Steroizii topici pot ameliora pruritul. Efectul sedative al antihistaminicelor ajută pacientul să doarmă mai bine noaptea.

Pitiriazisul rozat se numeste GIBERT dupa numele dermatologului francez Camille-Melchior GIBERT (1797 – 1866) care a facut prima descriere exacta a acestei afectiuni dermatologice.

Citește și: Psoriazis, o afecțiune pe viață: tot ce trebuie să știi

Noutati

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner mizează pe abordarea holistică de tratament, în Turcia

Medic hematolog, doctor Yesemin Torun Altuner folosește o abordare integrată, prin prescrierea unei terapii holistice, care să abordeze pacientul ca [...]

Timp liber

filme

Seriale care te ajută să treci mai repede peste o despărțire

Sentimentele de după o despărțire sunt de-a dreptul amestecate. Fie te simți mai bine, fie nu ești deloc în apele [...]

Noutati

miere de albine

3 beneficii ale mierii de albine pentru starea de bine a întregii familii

Hipocrat, părintele medicinei, ne-a învățat că medicamentul trebuie să ne fie hrană și hrana medicament. Din păcate, acest concept s-a [...]