Rămâi om în timpul carantinei. Protejează-ți mintea și totul va fi bine

coronavirus
Imagine de Gustavo Fring via Pexels

Chiar dacă în ultimul timp se vorbește foarte mult de distanțare socială, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te „dezumanizezi”. Încearcă te îți păstrezi mintea limpede, stai în casă pentru siguranța ta și a celor din jur, investește timp în dezvoltarea ta și rămâi uman în timpul pandemiei COVID-19.

Incertitudinea și frica sunt două sentimente care au pus stăpânire pe oameni în ultimul timp, iar faptul că aceștia sunt sfătuiți să practice distanțarea socială sunt factori care pot influența într-un fel sau altul omenirea. Aceste noi norme sociale te pot schimba fără să îți dai seama, dar pentru a avea un impact negativ cât mai mic asupra ta, ține cont de sfaturile de mai jos și încearcă să faci o diferență clară între a te simți în siguranță și a rămâne om.

  • În ciuda faptului că autoizolare este recomandată în această perioadă, rămâi în continuare o ființă socială pentru că ai nevoie de conexiuni. Nu încerca să îi eviți pe oamenii pe care îi cunoști dacă vă întâlniți din întâmplare la magazin, fă contact vizual cu ei și păstrează distanța, dar nu uita: salută-i. Un simplu salut le poate face ziua mai bună și lor, dar te poate ajuta și pe tine. Conexiunea umană este benefică chiar și în timpul pandemiei.
  • Fă duș chiar dacă stai acasă. Nu te neglija deși vei spune că nu trebuie neapărat să te speli pentru că nu te vezi cu nimeni, nu mergi la birou. De acord, dar trebuie în primul rând să ai grijă de tine și de trupul tău, nu te speli pentru cei din jur. Chiar dacă nu îți mai speli la fel de des părul, rutina dușului trebuie să rămână la fel.
  • În toată această perioadă plină de incertitudini este posibil să uiți complet de rutina de dinainte de pandemie. Poate acum cobori din pat cu câteva minute înainte să îți înceapă programul de lucru, îți faci repede ceaiul sau cafeaua și te apuci de treabă, dar timpul trece foarte repede și este posibil să îți dai seama seara că nici măcar nu ți-ai periat dinții. Specialiștii spun că este greșit să ne neglijăm în această perioadă. Este deosebit de important să menți obiceiurile de igienă, cum ar fi periajul dinților și utilizarea unei ape de gură. Pandemia a impus reguli mai stricte de igienă, deci este important să ții cont de ea pe toate planurile.
  • Distanțarea socială este o expresie pe care o auzim foarte des în ultimul timp, dar trebuie să îți spunem că este greșită. Distanțarea fizică este termenul care trebuie respectat în această perioadă. Oamenii au nevoie de conexiuni sociale pentru a-și păstra sănătatea mentală. Chiar și OMS a recunoscut că s-a folosit greșit acest termen și că este nevoie ca oamenii să fie conectați pentru a depăși mai ușor această perioadă grea.
  • Ești plictisit, simți că o iei razna, te simți debusolat? Dacă nu ai simptome de coronavirus și ai o stare de sănătate ok, atunci trebuie să iei puțin aer. Echipează-te corespunzător, păstrează distanțarea fizică și fă plimbări scurte în jurul blocului. Vei vedea imediat efectele surprizătoare!
  • Atunci când porți mască sau mănuși pentru siguranța ta, nu îi pune în pericol pe cei din jur. Nu arunca la întâmplare aceste echipamente de protecție pentru că cineva va fi nevoit să le curețe, iar dacă sunt infectate, vei îmbolnăvi oameni nevinovați.
  • Încearcă să îți faci o rutină deși poate părea dificil în aceste momente. Această nouă stare de ordine te va ajuta să te concentrezi mai ușor și să depășești mai repede situațiile. Te confrunți cu un inamic invizibil, deci ai nevoie de o rutină bine pusă la punct pentru a-i face față.
  • Încearcă să nu uiți nici de curățenia casei. Șterge și dezinfectează în mod constant suprafețele cele mai folosite precum clanțele, blatul de bucătărie, chiuvetele, întrerupătoarele, așternuturile.
  • Chiar dacă sălile de sport sunt închise, nu uita de exercițiile fizice care întotdeauna îți vor da o stare de bine și te vor ajuta să rămâi în formă. Dacă ești sedentar și dormi toată ziua, în situația actuală, cu tot stresul și presiunea la cote maxime, este posibil să cazi în depresie. Sălile de sport au pus la dispoziția clienților antrenamente online, deci nu ezita să le accesezi.
  • Rămâi calm și răbdător în ciuda situației cu care te confrunți. Nu uita că numai așa vei trece mai ușor peste teama de necunoscut și vei depăși cu brio această perioadă plină de incertitudini.

Citește și: Cum ajuți o persoană care suferă de depresie? Ce recomandă specialiștii

Noutati

Dr.Carmen Giuglea

Dr. Carmen Giuglea despre chirurgia estetică 2 în 1. Cum poți să-ți faci două intervenții în același timp?

În ultimii ani, din cauza lipsei de timp, a prins contur o nouă metodă în materie de intervenții estetice, aceea [...]

Timp liber

bani

Peste o treime dintre români ar păstra economiile într-un plic în șifonier!

Un nou studiu scoate la suprafață comportamentul românilor față de investiții și economii. E știut faptul că educația financiară lipsește [...]

Afectiuni

Dr. Gheorghe Niță

Cancerul de prostată – care sunt factorii de risc care pot declanșa apariția acestuia. Poate fi transmis ereditar?

Cancerul de prostată este al doilea cancer, după cancerul de plămân, întâlnit la bărbat la nivel mondial și ocupă locul [...]