Cum ajuți o persoană care suferă de depresie? Ce recomandă specialiștii

depresie
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Depresia este o tulburare istovitoare și periculoasă care poate diminua semnificativ calitatea vieții oamenilor. Cel mai chinuitor este că persoana deprimată simte că nimeni nu poate înțelege ce se întâmplă și tinde să devină izolată pentru a nu se simți judecată. Și chiar dacă s-a demonstrat că aceasta este o boală care necesită tratament, există și persoane care încă consideră că este doar un defect de caracter în anumite situații.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală (din S.U.A): pentru a fi diagnosticat cu depresie, simptomele trebuie să fie prezente cel puțin două săptămâni. Cert este că nu se poate trece ușor peste și este necesar sprijinul persoanelor dragi. Haideți să ne concentrăm asupra câtorva recomandări pentru a arăta dragoste și sprijin celor care suferă de această tulburare dureroasă.

  • Când o persoană este deprimată, putem spune, metaforic, că se simte ca într-un tunel întunecat și plin de obstacole. În calitate de persoane apropiate celor suferinde, este important să clarificați că nu sunt singuri și că pot conta pe o mână de ajutor pentru a trece peste fiecare dificultate. La început, poate părea inutil și descurajant, deoarece nimic din ceea ce facem nu îi determină să se simtă mai bine. Totuși, efortul și acțiunile constante îi vor convinge că nu sunt singuri în luptă.
  • Tristețea pentru care este cunoscută această boală vine de obicei cu o cantitate mare de gânduri distructive, dureroase. Acestea provoacă o serie de regrete pentru că trăiesc, îi fac să se simtă vinovați de sine și le aduc în minte toate defectele personale la care s-au gândit vreodată. O modalitate de a contesta acest lucru este de a evidenția calitățile și realizările care au condus persoana la cine este ea de fapt.
  • În timpul unei perioade depresive, sarcinile gospodărești, precum curățenia devin activităti aproape imposibile. Aceste lucruri, împreună cu tristețea și sentimentul de neajutorare, fac persoana suferindă să simtă că a ajuns la capătul puterilor. Așadar, o modalitate de a ajuta este și să mențineți haosul sub control, să ajutați la treburile casnice, contribuind la menținerea unui mediu curat și armonios.

Beneficiile îmbrățișărilor sunt dovedite științific, iar, de fapt, mulți doctori le recomandă ca terapie pentru creșterea energiei

  • Când treceți printr-un episod al acestei tulburări, se pot întâmpla două lucruri în ceea ce privește dieta: să nu mâncați suficient sau să mâncați în exces. Este periculos în ambele cazuri, deoarece, pe măsură ce trece timpul, există consecințe asupra sănătății fizice care nu fac decât să agraveze problema. Persoana care suferă de depresie poate descoperi că mâncarea de tip fast-food este o soluție simplă sau poate sări peste mese. Cu toate acestea, ambele acțiuni generează deficiențe nutriționale și consecințe negative atât pentru sănătate, cât și pentru starea sufletească. Asigurați-vă că oferiți sprijin prin gătirea unei mese sănătoase, de preferință cu ingrediente care stimulează producția de serotonină.
  • Beneficiile îmbrățișărilor sunt dovedite științific, iar, de fapt, mulți doctori le recomandă ca terapie pentru creșterea energiei, îmbunătățirea stării sufletești și a sănătății mintale. Chiar dacă persoanelor care sunt depresive nu le place să fie atinse (initial), o îmbrățișare sinceră îi poate alina și îi poate face să simtă că au sprijin.
  • Una dintre greșelile pe care oamenii le fac este să ceară explicații despre ce se întâmplă sau să-i preseze să vorbească despre problemele lor. Ceea ce nu își dau seama este că persoana nu vrea să explice și ar prefera să se distanțeze de interlocutor înainte de a întreba. Sprijinul și încurajarea necondiționate pot fi oferite fără să fie neapărat necesară cunoașterea tuturor detaliilor. Dacă persoana nu dorește să spună ceva, cel mai bine este să-i respectați tăcerea.

După cum am subliniat de la început, depresia este o boală gravă și, la un moment dat, poate necesita o intervenție specializată. Chiar dacă în unele cazuri sprijinul și sfaturile persoanelor dragi pot fi de ajutor, nu sunt întotdeauna suficiente pentru a trece peste afcețiune complet.

Așadar, o ultimă modalitate de a susține și demonstra dragostea este prin însoțirea persoanei dragi ori de câte ori este necesar la programările medicului.

Este bine să ne amintim că a ajuta pe cineva cu depresie nu este ușor și necesită foarte multă forță și implicare personală. Starea de spirit și stările sufletești pot fi contagioase și dificil de gestionat. Este important să vă pregătiți toată puterea pe care o aveți la dispoziție pentru a ajuta.

Citește și: Singurătatea: o resursă sau un obstacol?

Travel

cele mai populare paste

Cele mai populare 10 paste din lume

De câte ori spui Italia, te gândești, automat, la pizza și paste, pentru că gastronomia italiană este faimoasă în toată [...]

Afectiuni

genunchi

Artroza. Simptome, diagonstic și măsuri de prevenție

Artroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrită este cauzată de uzura cronică a cartilajului. Spre deosebire de durerea de artrită, [...]

Detox

pizza

Dieta fito-ketogenică. Cum poți slăbi mâncând pizza, ciocolată și biscuiți

După o perioadă lungă în care organismul a acumulat kilograme în plus, un regim alimentar care să ajute la scăderea [...]