Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie: ”Femeile gravide nu sunt mai predispuse la infecția cu SARS-coV 2”

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Medicul primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu, este recunoscut atât în țară, cât și în străinătate pentru super specializarea sa în domeniul infertilității cuplului, histeroscopie, ecografie în obstetrică ginecologie, dar și competență în medicină materno fetală. Astăzi, vine cu detalii despre fertilitate, în vremea coronavirus.

Ce le sfătuiți pe femeile care vor să rămână însărcinate în această perioadă, predominată de efectele Covid-19?

Noi tratam femeile care vor să rămână însărcinate. Le testăm pentru Covid înainte de procedurile de înseminare sau fertilizare în vitro, iar ele stau mai mult izolate, lucrează de acasă în cele 14 zile până la testul de sarcină.

Este dovedit că femeile gravide nu sunt mai predispuse la infecția cu SARS-coV 2, deci putem rămâne gravide și în această perioadă.

Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile? Pot veni cu încredere pacientele la medicul ginecolog?

O femeie poate merge cu încredere la medicul ginecolog. Noi dezinfectăm complet și nebulizăm cabinetele, testăm tot personalul medical de două ori pe săptămână, deci riscul de infectare este cu mult mai mic într-o clinică medicală privată decât într-un supermarket.

Dr. Ruxandra Dumitrescu
Dr. Ruxandra Dumitrescu

Dr. Ruxandra Dumitrescu: ”Exista tratamente și rezolvări pentru toate cauzele infertilității”

Care sunt pașii pentru cei care nu au reușit pe cale naturală să facă un copil? La ce să se aștepte?

Pentru cuplurile cu infertilitate de 6-12 luni, este evident că, dacă sarcina nu a apărut în cele două luni de carantină, trebuie să meargă la o clinică specializată în fertilitate. Exista tratamente și rezolvări pentru toate cauzele infertilității.

Cât de importantă este alimentația, pentru a rămâne însărcinată, dar și pe perioada sarcinii?

Alimentația trebuie să fie echilibrată. Ideile esențiale pentru a obține o sarcină sunt două: să avem greutate optimă (să nu fim supraponderale sau prea slabe) și să ne hrănim așa cum ne simțim bine— mă refer la alimentația vegetariană sau vegană, care nu scad fertilitatea și se asociază cu nașterea de feți sănătoși .

Ce investigații sunt necesare pentru a depista din timp eventualele probleme?

Investigațiile pentru infertilitate se recomandă de către medicul specializat în reproducere umană și depind de istoricul cuplului etc. Noi purtăm discuții amănunțite cu cuplul infertil, astfel stabilim ce teste și analize sunt recomandate, individualizat pentru fiecare caz.

Dr. Ruxandra Dumitrescu: ”Femeile amână mult vârsta la care să devină mame din motive sociale sau personale”

gravida
Photo by pexels.com

Care a fost cel mai grav caz cu care v-ați confruntat în cariera de medic?

Cel mai greu caz de femeie infertilă a fost o doamnă de 36 de ani, operată în regiunea genitală de 3 ori, cu fibrom uterin de 8 cm, cu un singur ovar. Am făcut fertilizare în vitro, am obținut un băiat de 3700 grame, perfect sănătos, deși extracția lui din uter a fost foarte dificilă datorită fibromului. Toate au mers bine și copilul este acum la școală.

Vorbiți cu atâta patos despre meseria dvs. Ce v-a determinat să alegeți medicina?

Din copilărie mă jucam “de a doctorul“, colegele din clasa a I a povestesc că am spus încă de atunci că mi doresc să fiu medic când doamna învățătoare ne-a întrebat ce vrem să devenim când vom fi mari. Îmi place mult ce fac, nu simt că merg la servici. Am noroc să fac ceea ce mi place în timp ce muncesc.

Totul este nou, dinamic; zilnic învăț ceva nou despre tratamente sau tehnici chirurgicale, nu este niciodată anost sau plictisitor.

Dr. Ruxandra Dumitrescu: ”Ar trebui ca statul să testeze fertilitatea femeilor peste 30 ani pentru a le sfătui cât pot amâna această etapă a vieții lor”

În ultimii ani se observă o tendință a femeilor care rămân însărcinate după 35-40 de ani. Care sunt factorii care au condus la creșterea procentului?

Femeile amână mult vârsta la care să devină mame din motive sociale (cariera, dorința de statut social etc) sau personale (lipsa de partener stabil).

Ar trebui ca statul să testeze fertilitatea femeilor peste 30 ani pentru a le sfătui cât pot amâna această etapă a vieții lor: de sarcină și maternitate.

Care este cea mai mare satisfacție a dvs. ca medic? Dar ca femeie?

Ca medic, cea mai mare satisfacție a mea este când reușesc ceva complicat: obțin sarcina la o doamnă infertilă care a trecut prin multe tratamente ani de zile; când salvez uterul după ce elimin un fibrom complicat etc.

Ca femeie, sunt fericită pentru că am doi copii minunați, fată și băiat, care mă fac să mă simt nemuritoare.

Afectiuni

durere cervicala

Durerea cervicală: cum o tratezi

Durerea cervicală este o problemă frecventă, pe care a experimentat-o aproape oricine, cel puțin o dată în viață, și ale [...]

Noutati

teste rapide

A fost lansat primul kit românesc de testare Sars-Cov-2

Primul test rapid de depistare a virusului SARS COV 2 a fost lansat în România. Testul poate detecta anticorpii dați [...]

Afectiuni

durere abdominală

Te doare în partea dreaptă a abdomenului? Iată de ce afecțiune poți suferi

Durerile corporale. Indiferent că este o durere enervantă și persistentă sau bruscă și intensă, tot durere este și tot trebuie [...]