Cistită. Care sunt simptomele, de ce apare și ce trebuie să faci dacă ai cistită?

cistită
Photo by canalgaztea.imq.es

Cistita este termenul medical pentru inflamația vezicii urinare. De cele mai multe ori, inflamația este cauzată de o infecție bacteriană și se numește infecție a tractului urinar (UTI). Infecția vezicii urinare poate fi dureroasă și enervantă și poate deveni o problemă serioasă de sănătate dacă infecția se răspândește la rinichi.

Mai puțin frecvent, cistita poate apărea ca reacție la anumite medicamente, radioterapie sau potențiali iritanți.

Simptomele cistitei

Semnele și simptomele cistitei includ adesea:

 • Senzația persistentă de a urina
 • Senzație de arsură la urinare
 • Urinare frecventă și în cantități mici
 • Sânge în urină
 • Urină tulbure sau cu miros puternic
 • Disconfort în zona pelvină
 • Senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului

Când ar trebui să apelezi la un medic?

Căutați ajutor medical imediat ce aveți semne și simptome comune unei infecții renale, inclusiv:

 • Dureri de spate sau laterale
 • Febra si frisoane
 • Greață și vărsături
 • Dacă urinezi frecvent și/sau dureros, sau dacă observi sânge în urină

De asemenea, sună-ți medicul dacă simptomele cistitei se întorc după ce ai terminat un tratament cu antibiotice. Este posibil să ai nevoie de un alt tip de medicamente.

Care sunt cauzele cistitei?

Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Toate joacă un rol în eliminarea deșeurilor din corpul tău. Rinichii tăi filtrează deșeurile din sângele tău și reglează concentrațiile multor substanțe. Tuburile numite uretere transportă urina de la rinichi la vezică, unde este păstrată până când o elimini prin uretră.

Citește și: Gingivita. Boala care poate duce la pierderea dinților. Cum apare și care sunt simptomele

1. Cistita bacteriană

Infecțiile tractului urniar apar de obicei atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească. Majoritatea cazurilor de cistită sunt cauzate de un tip de bacterii Escherichia coli (E. coli).

Infecțiile vezicii biliare pot apărea la femei ca urmare a actului sexual. Dar chiar și fetele și femeile inactive sexual sunt susceptibile la infecții ale tractului urinar, deoarece zona genitală feminină adăpostește adesea bacterii care pot provoca cistită.

2. Cistită neinfecțioasă

Deși infecțiile bacteriene sunt cauza cea mai frecventă a cistitei, o serie de factori neinfecțioși pot determina inflamarea vezicii urinare. Câteva exemple includ:

 • Cistită interstițială. Cauza acestei inflamații cronice a vezicii urinare, numită și sindrom dureros al vezicii urinare, nu este clară. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la femei. Starea poate fi dificil de diagnosticat și de tratat.
 • Cistita indusa de medicamente. Anumite medicamente, în special medicamentele chimioterapice ciclofosfamidă și ifosfamidă, pot provoca inflamații ale vezicii urinare, deoarece componentele descompuse ale medicamentelor ies din corp.
 • Cistita radiatiilor. Tratamentul cu radiații din zona pelvină poate provoca modificări inflamatorii la nivelul țesutului vezicii urinare.
 • Cistita corpului străin. Utilizarea pe termen lung a unui cateter vă poate predispune la infecții bacteriene și la deteriorarea țesuturilor, ambele putând provoca inflamații.
 • Cistita chimica. Unele persoane pot fi hipersensibile la substanțele chimice conținute în anumite produse și pot dezvolta o reacție de tip alergic în vezică, provocând inflamații.
 • Cistita asociată cu alte afectiuni. Cistita poate apărea uneori ca o complicație a altor tulburări, cum ar fi diabetul, pietrele la rinichi, o prostată mărită sau leziuni ale măduvei spinării.

Complicații

Când sunt tratate prompt și corect, infecțiile vezicii urinare duc rareori la complicații. Dar lăsate netratate, ele pot deveni adevărate probleme serioase. Complicațiile pot include:

 • Infectie la rinichi. O infecție vezicală netratată poate duce la infecții renale, numită și pielonefrită. Infecțiile renale vă pot deteriora definitiv rinichii.
 • Copiii mici și adulții mai mari prezintă cel mai mare risc de leziuni renale cauzate de infecțiile vezicii urinare, deoarece simptomele lor sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu alte condiții.
 • Sânge în urină. Cu cistita, este posibil să aveți celule din sânge în urină, care pot fi văzute doar cu un microscop (hematurie microscopică) și care se rezolvă de obicei cu tratament. Dacă celulele sanguine rămân după tratament, medicul dumneavoastră poate recomanda unui specialist să stabilească cauza.
 • Sângele în urină pe care îl puteți vedea (hematurie brută) este rar la cistită tipică, bacteriană, dar acest semn este mai frecvent la chistoterapia sau la cistita indusă de radiații.

Ce trebuie să faci dacă ai cistită?

Sucul de afine sau comprimatele care conțin proantocianidină sunt adesea recomandate pentru a ajuta la reducerea riscului de infecții ale vezicii urinare. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că sunt mai puțin eficiente decât s-a crezut anterior.

Ca remediu la domiciliu, evitați sucul de merișor dacă luați warfarina, medicamentului anticoagulant. Posibile interacțiuni între sucul de afine și warfarina pot duce la sângerare.

Deși aceste măsuri de îngrijire preventivă nu sunt bine studiate, medicii recomandă uneori următoarele pentru infecțiile vezicii urinare repetate:

 • Bea multe lichide, în special apă.
 • Urinează frecvent. Dacă simți nevoia să urinezi, nu întârzia să utilizezi toaleta.
 • Fă dușuri mai degrabă decât băi în cadă. Dacă ești predispus la infecții, dușul poate ajuta la prevenirea acestora.
 • Spală ușor pielea din jurul vaginului și anusului. Fă acest lucru zilnic, dar nu folosi săpunuri dure sau nu spăla prea puternic. Pielea delicată din jurul acestor zone poate deveni iritată.
 • Golește-ți vezica cât mai curând posibil după actul sexual. Bea un pahar complet de apă pentru a ajuta la spălarea bacteriilor.
 • Evită să folosești spray-uri deodorante sau produse cosmetice în zona genitală. Aceste produse pot irita uretra și vezica urinară.

Citește și: Incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm (tulburarea de orgasm) – ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Alimente

balonare

5 plante care previn și țin la distanță indigestia

Durerile abdominale și durerile de dinți sunt poate cele mai des întâlnite probleme ale oamenilor, alături desigur de durerile de [...]

Afectiuni

skin

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la temperaturi scăzute

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la temperaturi scăzute și modul în care le putem combate. Piele uscată Aerul de [...]

Sanatate

help

Cum poți elibera dorința de a-i salva pe ceilalti?

Să eliberezi dorința de a-i salva pe ceilalți? Ce simți când te gândești la această posibilitate de a renunța la [...]