Greutatea corporală nu reprezintă o simplă componentă a aspectului fizic. Ea este și o măsură a stării de sănătate a organismului. Expresiile populare precum „pocnește de sănătate” au fost demontate, în repetate rânduri, de oamenii de știință din domeniul nutriției, deoarece reflectă o falsă imagine conform căreia a fi supraponderal înseamnă a fi sănătos.
Haideți să aflăm, în continuare, ce înseamnă o greutate corporală sănătoasă și care este rolul metabolismului în menținerea greutății.
Greutatea corporală nu este o măsură suficientă pe baza căreia să putem cataloga o persoană drept subponderală sau obeză. De-a lungul timpului, au apărut diferite formule de calcul a greutății optime, cea utilizată în prezent fiind indicele de masă corporală (IMC). IMC-ul ține cont atât de greutate, cât și de înălțime și se calculează ca fiind raportul dintre greutatea exprimată în kg și pătratul înălțimii exprimate în metri. În funcție de valoarea IMC-ului individul, s-au stabilit 4 categorii:
Pe scurt, metabolismul se referă la totalitatea reacțiilor biochimice din organism. Uzual, atunci când vorbim despre greutatea corporală și procesul de slăbire, prin metabolism înțelegem, mai degrabă, procesul de transformare a macronutrienților în calorii pe care organismul le folosește pentru a-și desfășura menține funcțiile vitale și pentru a susține efortul de peste zi. Aceste calorii provin din cele trei grupe de macronutrienți: carbohidrați, lipide și proteine.
Metabolismul are trei componente:
Odată cu observarea unei creșteri semnificative în greutate, multe persoane consideră că principalul vinovat ar fi metabolismul lor lent. Doar că, încetinirea metabolismului poate apărea numai în situații precum:
Atunci când mâncăm prea puține calorii, organismul simte că este privat de nutrienți și încearcă să-și conserve energia prin încetinirea arderilor. Acest lucru a fost observat în cazul persoanelor care consumau mai puțin de 1000 kcal pe zi.
Dintre macronutrienți, proteinele au nevoie de cea mai multă energie pentru a putea fi digerate și transformate în aminoacizi, substanțe ce pot fi absorbite și utilizate ulterior.
Lipsa cronică a somnului poate favoriza apariția unor patologii precum diabetul, depresia sau sindromul coronarian, însă, este legată, de asemenea, și de încetinirea ratei metabolice. Studiile au arătat că persoanele care au dormit 4 ore pe noapte, timp de 5 nopți consecutive, au suferit o reducere a ratei metabolice bazale cu 2,6%. În plus, dormitul în timpul zilei cu scopul de a compensa durata scurtă de somn din timpul nopții conduce la perturbarea ritmului circadian și la scăderea suplimentară a metabolismului bazal.
Deși ne aflăm, deja, în anotimpul rece și te gândești la întărirea imunității la adulți, ai grijă și de greutatea ta corporală. Implementează un stil de viață sănătos, care să includă o dietă adecvată, activitate fizică și un somn corespunzător și odihnitor și vei vedea rezultatele.
Surse informative: