Cum îți afectează greutatea un metabolism lent

cantar
Photo by Pexels

Greutatea corporală nu reprezintă o simplă componentă a aspectului fizic. Ea este și o măsură a stării de sănătate a organismului. Expresiile populare precum „pocnește de sănătate” au fost demontate, în repetate rânduri, de oamenii de știință din domeniul nutriției, deoarece reflectă o falsă imagine conform căreia a fi supraponderal înseamnă a fi sănătos.

Haideți să aflăm, în continuare, ce înseamnă o greutate corporală sănătoasă și care este rolul metabolismului în menținerea greutății.

Greutatea corporală și indicele de masă corporală

Greutatea corporală nu este o măsură suficientă pe baza căreia să putem cataloga o persoană drept subponderală sau obeză. De-a lungul timpului, au apărut diferite formule de calcul a greutății optime, cea utilizată în prezent fiind indicele de masă corporală (IMC). IMC-ul ține cont atât de greutate, cât și de înălțime și se calculează ca fiind raportul dintre greutatea exprimată în kg și pătratul înălțimii exprimate în metri. În funcție de valoarea IMC-ului individul,  s-au stabilit 4 categorii:

  • Subponderal: IMC sub 18,5 kg/m2;
  • Normoponderal: IMC între 18,5-24,9 kg/m2;
  • Supraponderal: IMC între 25-29,9 kg/m2;
  • Obez: IMC peste 30 kg/m2.

Cum funcționează metabolismul?

Pe scurt, metabolismul se referă la totalitatea reacțiilor biochimice din organism. Uzual, atunci când vorbim despre greutatea corporală și procesul de slăbire, prin metabolism înțelegem, mai degrabă, procesul de transformare a macronutrienților în calorii pe care organismul le folosește pentru a-și desfășura menține funcțiile vitale și pentru a susține efortul de peste zi. Aceste calorii provin din cele trei grupe de macronutrienți: carbohidrați, lipide și proteine.

Metabolismul are trei componente:

  • Rata metabolică de bază reprezintă energia de care corpul are nevoie pentru a-și menține funcțiile vitale și depinde de vârstă, sex, greutate, înălțime;
  • Rata metabolică activă reprezintă energia de care are nevoie corpul pentru a-și menține funcțiile și pentru a face față efortului fizic;
  • Termogeneza alimentelor reprezintă energia necesară pentru digestia alimentelor și extragerea macro- și micronutrienților.

Încetinirea metabolismului

Odată cu observarea unei creșteri semnificative în greutate, multe persoane consideră că principalul vinovat ar fi metabolismul lor lent. Doar că, încetinirea metabolismului poate apărea numai în situații precum:

Un aport caloric insuficient

Atunci când mâncăm prea puține calorii, organismul simte că este privat de nutrienți și încearcă să-și conserve energia prin încetinirea arderilor. Acest lucru a fost observat în cazul persoanelor care consumau mai puțin de 1000 kcal pe zi.

Aport insuficient de proteine

Dintre macronutrienți, proteinele au nevoie de cea mai multă energie pentru a putea fi digerate și transformate în aminoacizi, substanțe ce pot fi absorbite și utilizate ulterior.

Odihna insuficientă

Lipsa cronică a somnului poate favoriza apariția unor patologii precum diabetul, depresia sau sindromul coronarian, însă, este legată, de asemenea, și de încetinirea ratei metabolice. Studiile au arătat că persoanele care au dormit 4 ore pe noapte, timp de 5 nopți consecutive, au suferit o reducere a ratei metabolice bazale cu 2,6%. În plus, dormitul în timpul zilei cu scopul de a compensa durata scurtă de somn din timpul nopții conduce la perturbarea ritmului circadian și la scăderea suplimentară a metabolismului bazal.

Deși ne aflăm, deja, în anotimpul rece și te gândești la întărirea imunității la adulți, ai grijă și de greutatea ta corporală. Implementează un stil de viață sănătos, care să includă o dietă adecvată, activitate fizică și un somn corespunzător și odihnitor și vei vedea rezultatele.

Surse informative:

Psihologie

depresie

Cum ajuți o persoană care suferă de depresie? Ce recomandă specialiștii

Depresia este o tulburare istovitoare și periculoasă care poate diminua semnificativ calitatea vieții oamenilor. Cel mai chinuitor este că persoana [...]

Timp liber

Ambasada Spaniei, galerie virtuală dedicată luptei împotriva violenței de gen

Începând de săptămâna trecută, se poate vizita galeria virtuală a Ambasadei Spaniei, dedicată luptei împotriva violenței de gen. Inițiativa este [...]

Dieta si nutritie

cantar

Cum îți afectează greutatea un metabolism lent

Greutatea corporală nu reprezintă o simplă componentă a aspectului fizic. Ea este și o măsură a stării de sănătate a [...]