Alergia alimentară vs. intolerența alimentară. Cum facem diferența?

alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt mult mai rare decât intolerențele alimentare, cu toate acestea reacțiile în cazul alergiilor sunt mult mai agresive. Află mai multe despre intolerența alimentară vs. alergia alimentară.

Alergiile alimentare afectează 1% dintre adulți și 7% dintre copii. Acestea pot fi declanșate de o cantitate mică din respectivul aliment și reacțiile corpului au loc chiar în timp ce îl consumi. Intoleranțele alimentare sunt mult mai frecvente. Acestea sunt răspunsul organismului în urma ingerării unei cantități mai mari sau mai frecvent. De exemplu, o persoană cu intoleranță la lapte poate să bea o cafea cu lapte sau un pahar cu lapte.

Reacții diferite ale organismului

Alergiile declanșează un răspuns al sistemului imunitar, intoleranțele sunt un răspuns al sistemului digestiv.

În cazul alergiei alimentare, corpul consideră că acel aliment, adesea, o proteină, cu o substanță care îi face rău și de aceea reacția este de creare de anticorpi pentru a se lupta cu aceasta.

În mod frecvent, oamenii fac alergie la: fructele de mare, la nuci, la pește, la ouă, la alune și lapte.

Când apare o intoleranță, alimentele irită sistemul digestiv sau acesta nu le poate procesa complet. Cea mai frecventă intoleranță este la lapte și produsele lactate.

Simptomele în cazul alergiilor alimentare și al intoleranțelor

În cazul alergiilor, reacțiile organismului, de la medii la foarte puternice, se pot manifesta ca: mâncărimi ale pielii, durere în piept, inflamare a căilor respiratorii, greață, crampe stomacale, diaree, respirație precipitată. Cea mai agresivă formă duce la pierderea conștiinței, scăderea bruscă a tensiunii.

În cazul intoleranței alimentare, reacțiile sunt mai puțin grave: greață, durere de stomac, gaze, crampe și senzația de balonare, vomă, arsuri în piept, durere de cap, diaree, iritabilitate.

Diagnosticul pentru intoleranța alimentară

Anumite șabloane îl ajută pe nutriționist sau pe medicul enterolog să facă diferența între cele două afecțiuni. Majoritatea intoleranțelor sunt identificate prin încercări repatate.

Poți să încerci să faci asta și acasă, ținând un jurnal al alimentelor consumate, timp de o lună. Trebuie să notezi tot, chiar dacă iei o gură, de poftă, dintr-un aliment. În paralel, îți notezi zilele în care te-ai simțit rău și alimentele care ți-au dat reacții neobișnuite sau neplăcute. Nu uita că unele alimente se digeră ușor, altele mai greu. Ca perioadă, ai nevoie de 1-2 luni.

În afară de intoleranța la lactoză și intoleranța la gluten (boala celiacă) nu există un test care să indice un rezultat clar.

Cum pot fi tratate intoleranțele alimentare?

Tratamentul constă în reducerea sau eliminarea din dietă a alimentelor care dau reacții. Simptomele pot fi ameliorate cu medicamente pentru arsuri sau dureri de stomac. Uneori, după o perioadă mai lungă de pauză, alimentul reintrodus nu mai dă reacții de intoleranță.

Testele pentru depistarea alergiilor alimentare

Pentru că alergiile înseamnă reacții ale sistemului imunitar, se pot efectua:

– teste de piele: o cantitate mică din alimentul suspectat este pusă pe braț sau de pe spate. Pielea este înțepată cu un ac pentru a permite ingredientelor să intre sub piele. Persoanele alergice vor reacționa imediat: pe piele apare o umflătură.

– testele de sânge au o precizie mai mare: se măsoară nivelurile de anticorpi IgE (imunoglobulina E). Dacă ai intoleranțe alimentare sau alergii alimentare, este important atunci când mănânci în oraș să ceri detalii despre alimente și modul în care sunt preparate. În plus, atunci când mergi la cumpărături, trebuie să înveți să identifici ingredientele care îți fac rău pe de etichetele produselor alimentare. Uneori, poate fi chiar și un conservant.

Foto: pexels.com

Noutati

Dr. Laura Girbea

(P) Dr. Laura Gîrbea: ‘’De ce sa alegi aparatul dentar Damon Clear in tratamentul ortodontic?’’

Scopul unui aparat dentar este acela de a trata diverse afectiuni de aliniere, inghesuire sau proeminenta a dintilor. Tratamentul ortodontic [...]

Lifestyle

Sailor Moon: Un simbol al puterii fetelor și al speranței în anii ’90

Sailor Moon, cunoscută și sub numele de Bishoujo Senshi Sailor Moon în Japonia, a fost un fenomen cultural global în [...]

Lifestyle

zodiac

Zodiile care nu pot păstra un secret

Toți avem prin preajmă pe cineva care dacă află un lucru, pur și simplu nu se poate abține și va [...]