Amenajarea camerei copilului pentru a fi un spațiu potrivit pentru joacă, dezvoltare și odihnă este o experiență plăcută, dar, poate pune și probleme. Copiii cresc repede și nevoile lor se schimbă, inclusiv, cele legate de accesul la anumite lucruri și de spațiul disponibil pentru anumite activități.
Echilibrul dintre ceea ce este plăcut pentru copil și ceea ce părinții consideră important nu este ușor de atins, mai ales, după o anumită vârstă, când cel mic își formează preferințe și devine conștient de relația sa cu spațiul.
Există, însă, trucuri care ajută la amenajarea încăperii juniorului într-un spațiu propice atât dezvoltării acestuia cât și satisfacerii nevoilor specifice vârstei. Citește, în continuare, ca să descoperă 10 trucuri de amenajare și decorare a camerei copilului!
Mai puțin înseamnă mai mult și în camera copilului. Un decor mai simplu și un minim de mobilier lasă mai mult loc pentru joacă și permite adaptarea facilă a spațiului, pe măsură ce puiul crește. În loc să folosești dulapuri, montează rafturi deschise care, umplute cu jucării, vor funcționa și ca element de decor. Vei obține, astfel, și atmosfera jucăușă potrivită acestei camere.
Deseori, atunci când alegi mobilier pentru o cameră sau montezi diferite accesorii, acționezi din perspectiva înălțimii unui adult. De aceea, când amenajezi și decorezi camera copilului ar trebui să ții cont tot timpul de mărimea și capacitățile sale. O masă mică, un raft cu jucării și cărți colorate, așezat la nivelul său, și un spațiu de depozitare la care să aibă acces ușor încurajează jocul independent și responsabilitatea.
Jocul este principala activitate a copilului, activitate care are un rol important în învățare și dezvoltarea psihică. Include în spațiul disponibil cât mai multe obiecte și decorații care încurajează joaca. Poți cumpăra covoare imprimate cu desenul unui oraș, pentru jocurile cu mașini, sau o casă de păpuși. Pentru a-l ajuta să-și consume energia, poți monta și un mic perete de cățărare.
Fie că juniorul are o cameră mică sau una încăpătoare, folosirea eficientă a spațiului este esențială. În acest fel, el își va organiza lucrurile bine, va avea mai mult loc de joacă și se va simți confortabil. Un pat suspendat, de exemplu, lasă loc dedesubt pentru joacă sau creativitate. Un scaun modular, care se desface în mai multe scaune, este ideal pentru momentele în care copilul are prieteni în vizită.
Copiii au o mulțime de lucruri și nu renunță, mereu, la cele pe care nu le mai folosesc. Opțiuni eficiente de depozitare sunt rafturile, cârligele montate pe pereți, mobila cu spațiu de depozitare inclus și cutiile care pot fi puse sub pat.
Copiii văd lumea diferit de adulți, așa că imaginația și magia se împletesc, deseori, cu realitatea. Este bine să le încurajezi imaginația, fie cu decoruri feerice, fie cu un sistem de iluminat cu steluțe sau cu alte obiecte fanteziste.
Nu te lăsa pradă monotoniei, când amenajezi camera copilului. Alege o paletă de culori vii, care să creeze o atmosferă energică în zona de joacă, liniștitoare în cea de odihnă și creativă, în zona de studiu.
Cei mai mulți oameni se concentrează asupra culorilor când amenajează o cameră, dar texturile și modelele contează la fel de mult. Bulinele, norișorii, pătrățelele sau orice alte modele înlătură plictiseala. În ce privește texturile, alternarea zonelor lemnoase, netede, cu obiecte pufoase sau cu irizații ajută copilul să descopere lumea cu ajutorul simțului tactil, lucru care îi accelerează dezvoltarea psihică.
O zonă de lucru este foarte importantă pentru dezvoltarea celui mic, dar îi ocupă și timpul. Un spațiu în care să decoreze sau să picteze și în care să creeze lucruri este și o sursă de relaxare și reflecție. În plus, îl va ajuta să se adapteze mai ușor la responsabilitățile școlare.
Aproape toți oamenii au nevoie de un spațiu numai al lor. Prin urmare, și copilul tău. De aceea, nu ar fi rău dacă i-ai amenaja un colț al camerei ca spațiu personal, mai puțin expus, în care să citească, să se joace și să viseze. Poți obține o astfel de zonă prin montarea unui cort micuț de indieni sau a unei căsuțe cu doi pereți.
Camera celui mic influențează personalitatea și dezvoltarea acestuia. Urmează sfaturile de mai sus despre cum să amenajezi camera copilului și creează un spațiu creativ, prietenos și confortabil.