Ce trebuie să mănânci pentru a avea plămâni sănătoși

plămâni
Imagine de Robina Weermeijer via Unsplash

Plămânii sunt printre cele mai importante organe ale corpului, fără de care nu ai putea trăi. Pentru că aceștia sunt cei mai afectați de infecția cu noul tip de coronavirus, am decis să îți oferim câteva informații despre ce fel de alimentație trebuie să ai astfel încât să ai plămâni sănătoși:

Proprietăţile antioxidante ale vitaminei C sunt esenţiale pentru a avea plămâni sănătoşi. Aceasta ajută la arderile obişnuite din celulele plămânilor, dar şi la regenerarea particulelor de vitamina E care se oxidează din diverse motive. Consumă multe citrice, căpșuni, pepene galben, papaya, kale, broccoli, conopidă, pătrunjel.

Vitamina C, care mai este cunoscută și sub numele de acid ascorbic, se numără printre cei mai renumiți antioxidanți, fiind unul dintre cei mai siguri și mai eficienți.

Ca şi vitamina C, vitamina E este foarte importantă pentru funcţionarea corectă a plămânilor. Este o vitamină solubilă în lipide și de aceea vitamina E protejează membranele plămânilor, prin care oxigenul şi dioxidul de carbon sunt schimbate, de stresul oxidativ al fumatului, prafului şi poluării mediului.

Dacă vrei să ai aduci organismului un aport de Vitamina E atunci trebuie să consumi multe legume verzi, ouă, ulei de porumb, ulei de floarea soarelui și ulei de soia.

Acizii graşi omega-3 se pare că ajută plămânii mai mult decât ai crede. Nu numai că sunt buni pentru sistemul circulator, dar acizii sănătoşi ajută foarte mult plămânii în special. Prezenţa acizilor graşi omega 3 se pare că ajută la reducerea unor molecule inflamatorii care acţionează astmul bronşic.

Atât flavonoidele cât și carotenoidele sunt substanțe antioxidante care reduc radicalii liberi. Acestea te pot proteja chiar de fumul de țigară, iar ele se găsesc cel mai des în uleiul de măsline, semințe, fructe și legume.

Plămâni sănătoși = stare de bine! Tu ce faci pentru a avea un trup armonis care funcționează impecabil?

Sanatate

igienă

Ce trebuie să faci atunci când ajungi acasă. Măsuri de protecție împotriva COVID-19

După ce s-a aflat că acest nou virus care afectează întreaga lume rezistă câteva ore bune atât pe haine, cât [...]

Noutati

psiholog

Consiliere psihologică gratuită pentru medici în timpul pandemiei

Medicii din România pot beneficia în timpul pandemiei de consiliere psihologică gratuită. Asociația ”Medici pentru România” recomandă o platformă online [...]

Sanatate

pastile

De ce nu se aruncă medicamentele la gunoi

De-a lungul timpului oamenii s-au familiarizat cu reciclarea selectivă a gunoiului, au ajuns să folosească veselă reutilizabilă, au dovedit că [...]