Rețelele sociale te fac de cele mai multe ori să te gândești la detoxifiere, adică să îți cureți corpul de germeni și paraziți, cei care provoacă bolile?În timp ce această tendință de „curățare” a fost promovată de ani de zile ca o modalitate de a pierde rapid în greutate sau de a elimina paraziții nedoriți din corp, realitatea este, în cele mai multe cazuri, corpul uman poate face o treabă bună detoxifiindu-se în mod regulat. Nu este nevoie de un regim drastic. Află cum să îți ajuți corpul să se detoxifice în siguranță, conform experților.
„Ca oameni, avem un sistem de detoxifiere încorporat care funcționează fără probleme la nivel celular”, spune farmacistul Nayan Patel, profesor adjunct la Universitatea din California de Sud și autorul cărții The Glutation Revolution: Fight Disease. Dacă îți tratezi bine corpul, acesta se va detoxifia în mod natural, fără alte tratamente de detoxifiere.
Acestea fiind spuse, există lucruri pe care le poți face pentru a optimiza capacitățile naturale de detoxifiere ale corpului. Însă niciuna dintre ele nu necesită măsuri alimentare drastice, ceaiuri, pastile sau elixiruri. Iată cum să îți detoxifici organismul în mod corect.
Adesea folosite în mod interschimbabil, atât „detoxifiere” cât și „curățare”, aceștia sunt termeni care descriu fie un program, fie o varietate de abordări pentru a promova sănătatea. În timp ce un tip specific de detoxifiere numit terapie de chelare este o procedură aprobată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) pentru îndepărtarea metalelor toxice, aproape orice altă curățare sau detoxifiere este etichetată independent de centrele de sănătate.
Toxinele sunt definite tehnic ca substanțe care afectează negativ sănătatea. Acestea pot fi rezultatul expunerii la mediu, atât neintenționat (consumul de apă contaminată), cât și intenționat (fumatul). Ele pot fi, de asemenea, un produs secundar al proceselor biologice esențiale, cum ar fi respirarea aerului poluat.
Corpurile noastre sunt echipate pentru a face față acestor provocări prin propriul ficat, rinichi, sistemul digestiv, sistemul respirator și piele. Există, desigur, excepții. Cum ar fi persoanele care ar putea avea nevoie de terapie de chelare pentru a face față intoxicației cu mercur din cauza consumului excesiv de fructe de mare.
Există, totuși, situații care pot perturba sistemele naturale de detoxifiere ale organismului, așa cum este cazul persoanelor cu boli/leziuni hepatice sau renale. În aceste situații, persoanele afectate vor avea absolut nevoie de ajutor pentru eliminarea toxinelor din corpul lor. Totuși, ceea ce este necesar nu este o detoxifiere sau o curățare, ci mai degrabă un tratament medical sub îndrumarea unui specialist.
Răspunsul scurt este, depinde. Dacă te confrunți cu simptome supărătoare, discuția cu un medic care este instruit în medicină integrativă sau funcțională poate oferi claritate și metode pentru un protocol sigur și eficient.
Cu toate acestea, dacă nu te confrunți cu nimic ieșit din comun, chiar nu trebuie să faci nimic special pentru detoxifiere. Corpul uman încearcă mereu să găsească echilibrul și are nenumărate mecanisme încorporate pentru a neutraliza, procesa și elimina toxinele.
Deși există multe substanțe și activități naturale care pot ajuta organismul în eforturile sale de detoxifiere, cele mai multe pot fi obținute pur și simplu urmând o dietă/stil de viață sănătos. La unele persoane, totuși, se poate recomanda suplimentarea cu vitamine și minerale pentru a se asigura că organismul are elementele de bază necesare pentru a susține procesele sale naturale de detoxifiere.
Suplimentarea cu vitamina D din cauza unei deficiențe este un lucru, dar lucrurile pot deveni foarte complicate atunci când anumite combinații de vitamine, ierburi sau laxative sunt comercializate ca suplimente și nu se încadrează în recomandările medicilor.
Unele regimuri de detoxifiere pot necesita consumul de cantități excesive de sucuri sau ceaiuri care pot favoriza tulburări electrolitice și chiar afectarea rinichilor. Regimurile de detoxifiere care implică utilizarea laxativelor pot induce diaree severă, deshidratare și alte complicații medicale.
Dietele excesiv de restrictive pot duce, de asemenea, la o lipsă de nutrienți esențiali. Iar pentru cei care suferă deja de afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul de tip 2, anumite rutine de detoxifiere pot chiar să le exacerbeze boala de bază.
„Nu este niciodată o alegere înțeleaptă să forțezi organismul să facă ceva, dar sprijinirea organismului în procesele naturale este foarte încurajată”, spune dr. Tabone.
În timp ce majoritatea medicilor sunt de acord că organismul își poate face propria detoxifiere atâta timp cât ai grijă de el, există câteva modalități de prin care îți poți oferi o mână de ajutor. Ia în considerare să încerci unele, sau toate, dintre următoarele metode pentru a stimula în mod natural abilitățile inerente de detoxifiere
Când vine vorba de detoxifiere naturală, consumul de alcool te va da înapoi. Alcoolul și produsele sale secundare sunt toxice pentru organism. Prin urmare, atunci când bei, ficatul este suprasolicitat, deoarece el este principalul organ responsabil de procesarea alcoolului.
Problema cu consumul obișnuit de alcool este că, dacă îți ții continuu ficatul ocupat încercând să elimine alcoolul și produsele secundare ale sistemului tău, este mai puțin disponibil pentru a elimina alte toxine. Ca să nu mai vorbim de faptul că consumul excesiv de alcool poate afecta funcția hepatică în timp, reducând astfel și mai mult capacitatea organismului de a elimina în mod natural toxinele.
„Din ce în ce mai mult, cantitatea de alimente ultra-procesate consumate se corelează direct cu riscul de dizabilități cronice și boli precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și, mai ales tulburătoare, un risc crescut de mortalitate timpurie”, spune dr. Fenster.
Alimentele ultraprocesate, prin design și definiție, conțin multe tipuri de conservanți și aditivi. Cu cât ai mai multe din aceste produse comestibile supraprocesate în dieta ta zilnică, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta o afecțiune care poate împiedica capacitatea organismului de a se detoxifia în mod natural. Cu alte cuvinte, eliminarea junk food-ului este un tip de „detoxifiere”.
Printre numeroasele motive de hidratare se numără și faptul că apa scoate toxinele din organism. Corpul uman este aproximativ 60% apă și este mediul în care există toate sistemele de transport ale corpului. A rămâne hidratat este vital, astfel încât toxinele din corpul tău să poată fi eliminate în mod regulat.
Deși în prezent nu există un consens strict în jurul acestui fapt, transpirația poate fi utilă pentru detoxifierea generală, deoarece sistemul tegumentar joacă un rol în eliminarea deșeurilor din organism. , spune dr. Tabone. În plus, mișcarea și exercițiile ușoare pot ajuta la promovarea funcției intestinale, care la rândul lor ajută la promovarea excreției de toxine.
Sistemul limfatic este, de asemenea, o parte integrantă a sistemului imunitar și este un factor major în eliminarea deșeurilor metabolice și a toxinelor. În timp ce unele activități, cum ar fi masajul, pot ajuta la drenajul limfatic, activitatea fizică este esențială pentru o funcție limfatică adecvată.
Somnul este extrem de important. Numărul necesar de ore de somn poate varia în funcție de individ. Cu toate acestea, consensul general este că cel puțin șapte până la nouă ore de somn pe noapte este cel mai bun pentru o sănătate optimă.
Studiile au sugerat că starea creierului suferă modificări fiziologice în timpul perioadelor de somn. Specific creierului, sistemul glimfatic este responsabil pentru eliminarea deșeurilor din sistemul nervos central. Somnul suficient este o necesitate pentru drenarea corectă a toxinelor din creier, deficiența fiind asociată cu multe afecțiuni neurologice debilitante, de la Alzheimer la boala Parkinson.
Corpul lucrează pe cicluri somn-veghe, iar diferite organe își vor îndeplini funcțiile într-o rutină obișnuită. Din acest motiv, dezvoltarea unei rutine regulate de somn/trezire este ideală.
Este vital să încerci să gestionezi stresul, atât cel care vine din interiorul corpului, cât și din exterior. Când stresul devine cronic, acolo pot apărea rezultate negative asupra sănătății, iar căile interne de detoxifiere sunt afectate.
Studiile au arătat că stresul poate devia energia de la procese importante, cum ar fi producția de hormoni și funcția imunitară, atunci când corpul tău este în modul „luptă sau fugă”. De asemenea, poate împiedica digestia corectă și este asociat cu modificări ale bacteriilor intestinale.
Pentru a ține sub control nivelul de stres, încearcă să meditezi timp de trei până la șapte minute, de două ori pe zi, pentru a elibera mintea sau fă o plimbare în natură.