Persoanele cu prediabet sau diabet trebuie să consume o dietă sănătoasă și echilibrată. Ea le ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge pentru a evita efectele adverse asupra sănătății. Ai mai jos o listă cu cele mai bune 5 alimente care te ajută să controlezi glicemia.
Există și alți factori precum greutatea, activitatea, stresul și antecedentele familiale care joacă un rol în gestionarea zahărului din sânge, dar respectarea unei diete echilibrate este necesară pentru reglarea glicemiei.
Unele alimente care sunt bogate în zahăr adăugat și carbohidrați rafinați pot contribui la creșterea zahărului din sânge. Pe de altă parte, altele pot scădea nivelul zahărului din sânge și pot promova o sănătate generală mai bună.
Alimente precum afinele sunt bogate în fibre și antioxidanți. Acest lucru va ajuta la scăderea zahărului din sânge și a inflamației în organism. Un studiu a constatat că căpșunile au ajutat la reducerea complicațiilor diabetului. Printre acestea se numără bolile de rinichi și afectarea nervilor.
Nucile precum migdalele, caju și fisticul pot fi o modalitate eficientă de a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu pe 25 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat alune și migdale în timpul zilei, ca parte a dietei lor sărace în carbohidrați, a observat niveluri mai scăzute de zahăr din sânge după masă.
Fructele de mare, cum ar fi peștele și crustaceele, oferă proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Proteinele sunt importante pentru controlul zahărului din sânge, deoarece ajută la încetinirea digestiei, ceea ce previne creșterea glicemiei după masă. De asemenea, ele pot ajuta la eliminarea supraalimentației și la promovarea pierderii în exces de grăsime corporală. Sunt două aspecte esențiale pentru un nivel sănătos al zahărului din sânge.
Acestea sunt bogate în magneziu, fibre și proteine, toate contribuind la scăderea zahărului din sânge. Fasolea și lintea sunt, de asemenea, bogate în fibre solubile și amidon rezistent. Acestea încetinesc digestia și ajută la creșterea glicemiei după masă. Consumul de fasole și linte nu numai că poate ajuta la reglarea zahărului din sânge, dar poate ajuta și împotriva dezvoltării diabetului.
Varza kale este cunoscuta ca un „super-aliment”. Este plină de substanțe care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, cum ar fi fibrele și flavonoidele antioxidante. Un studiu care a inclus 42 de adulți japonezi a arătat că consumul a 7 până la 14 grame de kale, combinat cu o masă bogată în carbohidrați, poate scădea vârfurile de zahăr din sânge după masă.
Un plan de alimentație echilibrat și sănătos este important pentru controlul optim al zahărului din sânge. Indiferent dacă ai prediabet, diabet sau vrei să reduci nivelul de glucoză din sânge, alimentele de mai sus te pot ajuta să atingi obiectivele nutriționale. De asemenea, este important să discuți cu medicul de familie și cu un nutriționist. Doar așa poți începe să îți faci un plan personalizat de masă.