Dr. Gabriel Mazilu: „Doar acidul hialuronic este cea mai sigură și eficientă substanță, în procedurile estetice. Uleiul de silicon poate distruge buzele!”

buze
Material realizat de Simona Muscă. Photo by Freepik

Mărirea buzelor este cea mai cerută procedură estetică, de la ora actuală, iar medicii au variante pentru o schimbare de look. Dintre soluţiile existente pe piață, se află şi mărirea volumului cu ulei de silicon, o substanţă despre care Gabriel Mazilu, medic specialist Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, avertizează că folosirea acesteia poate duce la probleme grave. 

Uleiul de silicon a fost introdus in medicină iniţial pentru tratamentul dezlipirii de retină. Cu timpul, a fost utilizat şi pentru augumentarea sânilor sau chiar a feţei. El se foloseşte de aproape 50 de ani, nu este ceva care a apărut acum. În ultimii 20 de ani a fost preferat pentru operaţiile de mărire a buzelor. Este o substanţă lichidă, vâscoasă cu efect permanent, dar care dă şi multe complicaţii.” 

Uleiul de silicon este un produs care nu are culoare, nici miros, nu este volatil şi nici cancerigen. Este stabil termic şi chimic şi este ieftin în raport cu alte substanţe folosite în augumentare. E avantajos pentru un practician.  Este permanent, nu se resoarbe, iar medicul estetician precizează care sunt pericolele la care se expun pacientele care apelează la acest tip de substanţă pentru augumentare. 

Citește și: Ce tratamente estetice sunt căutate după perioada de izolare?

Dr. Gabriel Mazilu
Dr. Gabriel Mazilu, medic specialist Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică

În primul rând trebuie explicat modul în care se administrează. Se folosesc două tipuri de ulei de silicon: unul impur, industrial, şi altul cu un grad mai mare de puritate. Bineînţeles că ambele sunt sterile, dar compoziţia este diferită, desigur şi preţul. Ca procedură, se injectează pe un punct undeva la 0, 01 ml la intervale între 2 şi 4 mm. Se numesc micropicături. Organismul încearcă să le înglobeze şi formează apoi mici capsule de ţesut fibrotic colagenos care are rolul de a ţine substanţa pe loc, de a o opri dintr-o posibilă migraţie. Colagenul apare în procesul de reparare a organismului. Spre deosebire de acidul hialurinic care este hidrofil şi dă un aspect de rehidratare a buzei, acest silicon nu are efecte de rehidratare. Într-adevăr măreşte, dar în jurul acestor picături se formează un ţesut fibrotic, cicatriceal, iar acesta nu are structura tegumentului sau ca a mucoasei. Este un ţesut fad, nici hidratat, nici elastic, cu o vascularizaţie anarhică. Această procedură se face în mai multe etape, măcar de o lună între şedinţe pentru a lăsa fibroplaziei să apară, adică a formării unei capsule din ţesut fibrotic în jurul microparticulei de ulei de silicon.”, spune Dr. Gabriel Mazilu. 

buze
Photo by FreePik

Atenție! Uleiul de silicon, cu toate ca este un produs steril, din punct de vedere biologic, acesta este impur și duce la apariția multor probleme.

Uleiul de silicon este un produs steril, dar este impur în conţinut din punct de vedere biologic, iar asta ar duce la formarea de aşa numite granuloame, practic nişte reacţii normale ale organismului de a se apăra de factorii externi, în speţă de acest silicon. Aşa s-a crezut iniţial, că folosirea acestui tip de silicon cu un grad mult mai mic de impurităţi, poate să asigure o oarecare siguranţă a procedurii. Dar, inclusiv la siliconul pur apar aceleaşi complicaţii ca şi la cel impur.”, mai precizează Dr. Gabriel Mazilu. 

Complicaţiile pot fi de la minore la mari! 

Primele complicații pot fi un eritem, adică o roşeaţă, o vânătaie, echimoze, un edem, adică o mărire de volum mai mare decât ar trebui. Iar cele importante includ granuloame, migrarea produsului dacă nu se formează capsula de colagen. În aceste cazuri este necesară intervenţia chirurgicală pentru că microparticula de ulei de silicon se duce într-un loc unde găseşte lăcaşuri, în jurul buzelor. Se produce infecţie, iar imediat după aceasta se produc ulceraţiile. Infecţia caută o portiţă unde să iasă, una care să se deschidă foarte uşor, iar aceasta poate fi la nivelul pielii. Şi astfel pot apărea cicatrici care pot desfigura buza, leziuni chistice umplute cu lichid etc. Pentru toate acestea sunt făcute studii ample în ţările cu tradiţie în chirurgia plastică. Pot apărea hepatită granulomatoasă, pneumonii, embolism, (o picătură de silicon, anumite fracţiuni se pot detaşa, pot pătrunde la nivelul vaselor de sânge şi de acolo pot ajunge oriunde la nivelul feţei de unde pot să blocheze vasele de sânge şi să producă necroze la nivelul nasului, unghiului intern al ochiului. Se poate ajunge la orbire. Acestea sunt complicaţiile foarte grav. S-au raportat de-a lungul timpului şi decese. Toate aceste complicaţii grave sunt asociate cu folosirea uleiului siliconic industrial, care nu este pur. Dar inclusiv cel purificat, de uz medical pentru dezlipirea de retină, are un grad de complicaţii de 3-5% chiar dacă este folosit în mod corect, ceea ce reprezintă foarte mult.

Mărirea buzelor cu ulei de silicon este forţată!

Dr. Gabriel Mazilu
Dr. Gabriel Mazilu, medic specialist Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică

Din pacate, pacientele nu conștientizează faptul că efectul obţinut nu merită riscurile pe care le are acest ulei de silicon.

Mărirea buzelor cu ulei de silicon este forţată şi acestea sunt distorsionate. Se fac mai multe şedinţe până la a se ajunge la volumul dorit, iar efectul este permanent, adică odată introdus uleiul de silicon, nu mai poate fi scos decât pe cale chirurgicală. După ce este injectat, apar nişte crescături pe partea internă a buzelor şi care le împing în afară oferindu-le un aspect forţat. De aceea spun că nici nu sunt anatomice. 

Citește și: Mărirea sânilor cu grăsime proprie. În ce constă intervenția, beneficiile și ce complicații pot apărea

Dacă o pacientă vrea să renunțe la uleiul cu silicon, doar pe cale chirurgicală se poate rezolva şi cu destule probleme. Este ca un ciment pe care îl introduci în corp. Cum să mai scoţi acea substanţă când se duce în ţesutul grăsos? Nu mai ai cum. Se poate infecta, iar chirurgia de eliminare a acestui silicon trebuie făcută cu radiofrecvenţă, care taie şi coagulează în acelaşi timp. Altfel, ţesutul fiind fibrotic, sângerează foarte mult. 

Consider că cea mai bună formă de a creşte volumul buzelor este cea cu acid hialuronic, o substanţă naturală, care se resoarbe în timp şi care conferă o hidratare bună zonei. Iar când pacienta vrea să renunţe la hialuronic poate injecta un anatagonist, o substanţă care îl scoate imediat fără a da complicaţii. Uleiul de silicon nu are un asemenea antagonist.”, conchide specialistul.

Afectiuni

durere

Cum se manifestă crizele de bilă și de ce femeile sunt de două ori mai predispuse să le facă

Litiaza biliară este o afecțiune pe care toată lumea o cunoaște sub numele de pietre la fiere. Criza de bilă [...]

Noutati

medic

Cardul de sănătate, din nou obligatoriu de la 1 iulie

Cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu data de 1 iulie. Acesta este din nou cu caracter obligatoriu, cu excepţia [...]

Alimente

copil

Alimente care stimulează creierul copiilor

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos, frumos, inteligent, care să se bucure de viață în cel mai [...]