Scorțișoara este un condiment care ne face viața mai frumoasă și vara, dar mai ales iarna, în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe lângă gustul special, scorțișoara aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. În ce substanțe e bogată, aflăm de la nutriționistul Gianluca Mech.
Mirosul și aroma distincte de scorțișoară se datorează părții sale uleioase, care este foarte bogată în compusul cinamaldehidă. Oamenii de știință sunt de părere că acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului.
”Antioxidanții ne protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Scorțișoara conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenoli. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a câștigat detașat, depășind chiar superalimente precum usturoiul și oregano. Datorită conținutului foarte ridicat de antioxidanți, scorțișoara poate fi chiar folosită pe post de conservant natural pentru alimente”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Puțină lume știe, însă inflamația ne ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și să repare leziunile țesuturilor. Cu toate acestea, ea poate deveni o problemă atunci când este cronică și este îndreptată împotriva propriilor țesuturi ale corpului. Scorțișoara poate fi utilă în acest sens, deoarece are puternice proprietăți antiinflamatorii.
”Acest condiment minune contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram sau aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi s-a dovedit a avea efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul colesterolului total, colesterolului LDL „rău” și al trigliceridelor, dar nu influențează colesterolul HDL „bun”. Alte studii au demonstrat că consumul de scorțișoară reduce tensiunea arterială”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.
Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul și consumul de energie. Problema este că mulți oameni sunt rezistenți la efectele insulinei. Aceasta este cunoscută sub numele de rezistență la insulină, un semn distinctiv al afecțiunilor grave, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon important să-și facă treaba.
”Scorțișoara este bine cunoscută pentru proprietățile sale de scădere a zahărului din sânge. Ea poate reduce glicemia prin câteva mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătățește foarte mult absorbția glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina însăși. Numeroase studii au confirmat efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând că poate reduce nivelul zahărului din sânge cu 10-29% . Doza eficientă este de obicei de 1-6 grame sau aproximativ 0,5-2 lingurițe de scorțișoară pe zi”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Doi compuși găsiți în scorțișoară ajută la inhibarea acumulării unei proteine (tau) în creier, care este una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.
”Scorțișoara a fost studiată pe scară largă pentru utilizarea sa potențială în prevenirea și tratamentul cancerului. Acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și a formării vaselor de sânge în tumori. De asemenea, pare a fi toxică pentru celulele canceroase, provocând moartea acestora”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Cinamaldehida, una dintre principalele componente active ale scorțișoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infecții. S-a demonstrat că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile tractului respirator cauzate de ciuperci. De asemenea, poate inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella.
”Se consideră că scorțișoara extrasă din soiurile de Cassia ajută la combaterea HIV-1, cea mai frecventă tulpină a virusului HIV la om. Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu HIV a constatat că scorțișoara a fost cel mai eficient tratament dintre toate cele 69 de plante medicinale studiate”, declară nutriționistul Gianluca Mech.