Tal valg, diagnosticul care îi sperie pe mulți părinți

picioare bebeluș
Imagine de Fancycrave1 via Pixabay

Piciorul tal valg sau talus valgus este o deformație destul de întâlnită în cazul bebelușilor și, deși nu este dureroasă, dacă nu este depistată și tratată la timp, poate duce la handicap și disconfort pe viață.

Tal valg este de fapt un defect de natură congenitală care presupune mai exact faptul că piciorul este rotit invers și mersul se realizează pe partea interioară a tălpii. Talus este un os mic care leagă talpa și glezna, în acest fel realizându-se transferul de greutate în articulația gleznei.

În această afecțiune partea din față a piciorului este îndreptată în sus, iar partea inferioară este destul de rigidă și dacă nu este corectată și depistată la timp, copiii care suferă de tal valg ating solul doar cu o parte a piciorului.

Cauze și simptome

De cele mai multe ori tal valg se poate depista încă dinainte ca bebelușul să se nască cu ajutorul unei ecografii. Cele mai cunoscute cauze pentru tal valg sunt spațiul mic intrauterin, amniocenteza sau fumatul în timpul sarcinii.

Simptomele pentru tal valg sunt răsucirea piciorului spre interior și îndreptarea în jos, dar și faptul că mușchiul gambei nu este dezvoltat suficient.

Așa cum am spus și mai sus, este foarte important ca bebelușul să fie evaluat de un medic specialist ortoped în primele luni de la naștere pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

Din păcate, dacă deformarea nu este depistată la timp sau progresează și copilul ajunge în etapa în care deja știe să meargă având piciorul încă deformat, acesta nu va mai avea niciodată un mers normal.

Tratamentul pentru tal valg

Medicul ortoped poate recomanda în primă fază masarea tălpii, masaj care se poate realiza de către un kinetoterapeut sau chiar de părinți, respectând îndrumările specialistului. Masajul are ca scop întinderea mușchilor și a tendoanelor pentru a corecta deformarea.

Dacă deformarea nu se corectează cu masaj, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală când copilul are vârsta între 9 și 12 luni. După operație este nevoie de atelă gipsată pentru ca piciorul să rămână în poziția corectată de medic. Nu este nevoie de multe zile de spitalizare, copilul cel mai probabil va rămâne internat doar peste noapte pentru monitorizare.

Complicații

Deși este o afecțiune care poate fi ignorată, necorectată la timp, deformarea poate modifica aliniamentul corpului, mai precis călcare defectuoasă poate duce la modificări ale coloanei, sau ale genunchilor.

Tal Valg este o deformare în legătură directă cu displazia de șold sau cu torticolisul.

Recomandări

Încăltămintea pentru un copil diagnosticat cu tal valg trebuie să fie cât mai ușoară, iar talpa să fie flexibilă. Cel mai bine este ca copilul să meargă cât de mult desculț, pe tipuri diferite de teren.

Nu este recomandată nici încălțămintea înaltă și nici cea rigidă. Pentru ca talpa să se formeze corect este recomandat mersul pe nisip. Pe tot parcursul tratamentului, indiferent de natura sa, este indicat ca părintele să păstreze legătura cu medicul specialist.

Lifestyle

yuval noah harari

Yuval Noah Harari: ”Dacă alegem lipsa de unitate, acest lucru nu doar că va prelungi criza, ci probabil vor apărea catastrofe mai grave…”

Yuval Noah Harari, istoric israelian și autorul bestseller-urilor – „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” și ”Homo Deus. Scurtă istorie a [...]

Noutati

De ce nu îți mai poți trata dinții fără stomatologia digitală

Era digitală a creat o adevărată revoluție în stomatologie. Ultimii 10 ani au redefinit complet limitele sănătății și esteticii dentare. [...]

Lifestyle

mască

Sfaturi de îngrijire a pielii de sub masca de protecție

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a [...]