De ce nu se aruncă medicamentele la gunoi

pastile
Imagine de Arek Socha via Pixabay

De-a lungul timpului oamenii s-au familiarizat cu reciclarea selectivă a gunoiului, au ajuns să folosească veselă reutilizabilă, au dovedit că se pot supune schimbării, dar unele aspecte sunt puțin mai dificile și aici ne referim la medicamentele expirate sau care nu au fost păstrare în condiții optime, dar care nu mai pot fi consumate. Ce faci cu acestea?

Răspunsul corect nu este că le arunci la gunoi. Vezi mai jos care sunt sfaturile specialiștilor:

Medicamentele nu se aruncă în wc pentru că pot bloca canalizarea și poluează mediul înconjurător. Cele mai multe reziduri farmaceutice ajung din canalizare în lacuri sau chiar în apa potabilă a orașelor pentru că stațiile de epurare nu au fost concepute ținând cont de medicamente și îndepărtarea componentelor lor chimice dăunătoare din lichide.

Nici să le arunci la coșul de gunoi nu este o variantă acceptată. De ce? Pentru că reprezintă de asemenea un risc mare de poluare. Acestea se pot scurge în sol după ce au ajuns la groapa de gunoi, iar de aici în apă sau în hrana păsărilor și animalelor, unde mai pui că dacă ai în casă copii, aceștia le pot găsi întâmplător și le pot utiliza, iar lucrurile se pot complica urât.

Dacă am văzut ce nu trebuie să facem cu rezidurile farmaceutice, hai să vedem împreună și cum se procedează corect.

Consumatorii ar trebui să găsească locații sau evenimente la care au loc colectări de medicamente ori deșeuri farmaceutice. În România, legea spune: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosești trebuie predate farmaciilor.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmaciile care au contracte cu operatori specializați în colectarea, transportul și eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiții de siguranță.

În cazul în care ai în casă medicamente pe care nu le mai folosești, dar care au fost păstrate în condiții optime, le poți dona persoanelor ce au nevoie de ele, dar nu avut posibilitatea să le cumpere.

Așa cum ducem resturile menajere la reciclat, la fel trebuie să procedezi și cu medicamentele care nu mai sunt bune pentru consum. Trebuie să ne împământenim și acest obicei.

Citește și care sunt noutățile din domeniul sănătății:

Noutati

scoala

Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există risc de infectare? Un avocat răspunde.

În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data [...]

Noutati

stomatolog

Trei lucruri de necrezut pe care le poate face estetica dentara digitala pentru zambetul tau

Ai auzit expresia: Este numai zambet! Absolut superb! Ei bine, da. Zambetul infrumuseteaza orice chip. Nu mai spunem ca studiile [...]

People

Dr. Catalin Badiu

Cătălin Badiu: ”Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani, ar exista mult mai puține victime”

Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul [...]