Când ajungeți acasă la finalul unei zile încărcate, alegeți vinul alb sau roșu? Cei mai mulți dintre noi avem un favorit când vine vorba de vin. Să aflăm care anume oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate!
Vinurile roșii și cele albe se situează foarte aproape unele de celelalte când vine vorba de conținutul de calorii și valorile nutriționale ale carbohidraților. Probabil ați mai auzit că vinurile albe promit câteva calorii mai puțin pe pahar. Cu toate acestea, este doar o diferență foarte ușoară, majoritatea conținând doar cu 2 până la 4 calorii mai puțin pe pahar față de vinurile roșii. În ceea ce privește conținutul de zahăr, vinul roșu are cel mai puțin (0,9 grame de zahăr pe pahar, față de 3,8 grame de zahăr pentru același pahar de vin alb). Dacă doriți să reduceți zahărul din dieta dvs., vinul roșu ar putea fi un pariu mai bun.
Cercetările Institutului Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon susțin idea conform căreia consumul de vin roșu și/ sau alb cu moderație scade riscul de boli ale inimii cu până la 30%. Deși atât vinurile roșii, cât și cele albe preîntâmpină apariția aterosclerozei, vinul roșu este cel care protejează cel mai bine arterele. Studii suplimentare efectuate de alte instituții cu expertiză în domeniu leagă polifenolii din vinul roșu cu diminuarea depozitelor grăsime de-a lungul pereților arterelor.
Conform bazei de date nutritive a Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), atât vinul roșu, cât și cel alb prezintă anumite vitamine și minerale. Cu toate acestea, dacă alegeți un vin pentru o petrecere, este posibil să optați pentru cel alb pentru că acesta conține mai puțini congeneri – subprodusele chimice prezente în fermentația alcoolică care induc în mod direct durerea de cap și greața specifice mahmurelii.
Studiile Institutului Linus Pauling subliniază faptul că vinul roșu este bogat în resveratrol, un antioxidant care combate cancerul prin blocarea creșterii efective a celulelor canceroase. Cu toate acestea, rețineți că pentru prevenirea cancerului de sân, cercetările de la Universitatea din Wisconsin recomandă consumarea vinului alb.
Un studiu din 2002 al Universității de Medicină din Buffalo a arătat că vinul alb consumat moderat duce la o mai bună sănătate a plămânilor și la un risc mai mic de a suferi de boli pulmonare.