Culorile pașapoartelor diferă în funcție de țara unde sunt emise. Cum se face alegerea

pașaport
Imagine de Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

În funcție de țara de origine, pașaportul poate avea o copertă cu o culoare diferită față de cea a altor oameni din alte părți ale lumii. Care este regula și de ce au aceste documente culori diferite? Ce semnifică culoarea aleasă de România pentru pașaport?

Explicația nu are la bază un document oficial pentru că nu există nimic care să reglementeze acest lucru, alegerea este contextuală am putea spune. Iată mai jos explicația pe larg.

Chiar dacă nu există o regulă clară care să definească culoarea pașaportului în funcție de țara din care provii, acestea nu se aleg nici la întâmplare. Claire Burrows, reprezentanta unei companii britanice de pașapoarte a explicat pentru Economist că de obicei culoarea pașaportului unei țări se alege fie pentru a aduce un omagiu culturii, politicii sau credinței patriei respective.

Îți place să încerci mereu combinații culinare noi, specifice tării pe care o vizitezi. Citește și articolul de mai jos. Poate te inspirăm:

Țările islamice folosesc coperte verzi deoarece culoarea este importantă în religia lor

De exemplu, țările islamice folosesc coperte verzi deoarece culoarea este importantă în religia lor. Țările membre ale Comunității Economice a statelor din Africa de Vest au optat, de asemenea, pentru nuanțe de verde.

De cealaltă parte, țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, folosesc pașapoarte de culoare vișinie. La fel procedeaza și statele care și-ar dori să se alăture Uniunii, precum Turcia.

Statele Unite au vrut mereu să se diferențieze de restul lumii, iar nuanța pașaportului a alternat de-a lungul timpului. Americanii au avut documente de călătorie bej, verzi și nuanțe de roșu, până când au ales albastrul.

Cetățenii suedezi care își pierd pașaportul primesc un document temporar de culoare roz

Și organizațiile îți pot alege culoarea pașaportului. Interpolul a ales negru pentru pașapoartele membrilor săi, iar ONU albastru, la fel ca nuanța de pe căștile trupelor de menținere a păcii. Se pare că organizațiile au la bază un argument simplu în ceea ce privește alegerea pe care o fac: culorile mai închise ascund mai bine murdăria și par mai oficiale.

Desigur, există și excepții. De exemplu, cetățenii suedezi care își pierd pașaportul primesc un document temporar de culoare roz.

Cetățenii din mai multe țări din Caraibe și America de Sud au coperte albastre la pașaport.

Citește și: 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2020 dacă iubești mâncarea

Noutati

coronavirus

De ce crește numărul infectărilor în România?

Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat de ce numărul persoanelor infectate crește [...]

Sanatate

mușcătură

Te-a mușcat o insectă? Care are cea mai periculoasă mușcătură

E vară, e soare, iar insectele nu șin cont de faptul că oamenii vor să se relaxeze cât mai mult [...]

Dezvoltare personala

calculator

(P) Cum să găsești jobul care să-ți placă cu ajutorul unui curs operator calculator

Era tehnologiei aduce un val masiv de oportunitati pentru doritorii de a-si face o profesie din munca la calculator. Pentru [...]