Sânziene 2020. Tradiții și superstiții

sânziene
Imagine de Adina Voicu via Pixabay

24 iunie marchează sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica, un eveniment încărcat de tradiții și superstiții.

În fiecare an, pe 24 iunie, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică.

În folclor, se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, atât forțele binelui cât și cele ale răului ating apogeul.

Ce semnificație are sărbătoarea Sânzienelor – Drăgaica

Potrivit tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pamant în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântând și dansând. Ele se prind în horă şi dau puteri magice florilor şi plantelor, acestea devenind bune de leacuri pentru toate bolile. Sânzienele sunt considerate zânele bune, niște femei frumoase, care se ascund prin păduri neumblate de om.

Există o mulțime de obiceiuri și tradiții în ziua de Sânziene, cele mai multe dintre ele referindu-se la fertilitate, sănătate și dragoste, dar sunt diferite în funcție de zona geografică.

Unul dintre cele mai populare obiceiuri de Sânziene este cel în care fetele merg la cules de flori de sânziene, pentru a împleti coronițe. Când sunt gata, le aruncă peste casă. Dacă o coroniță rămane agăţată și nu cade, e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul.

Un alt obicei specific zilei de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui, femeile se spală într-un rău, iar mai apoi se tăvălesc în iarbă plină de rouă. În acest fel se spune că vor rămane curate și sănătoase, spălându-se de boli și probleme.

Superstiții de Sânziene

Una dintre superstiții se referă la o întâlnire dintre om și Sânziene. Se spune că cel care le vede va rămâne mut sau va înnebuni.

Pentru gospodari această zi este foarte importantă pentru a prognoza starea vremii. În credința populară se crede că dacă plouă în ziua de Sânziene sau după, este de rau augur, deoarece va ploua în următoarele 40 de zile, neîncetat.

Dacă cucul încetează să cânte cu mult timp înainte de Sânziene se spune că vara va fi călduroasă și secetoasă.

În alte zone ale țării se consideră că dacă oamenii nu respectă această zi, Drăgaica stârneşte vijelii şi vârtejuri, aduce grindină, ia oamenii pe sus şi îi îmbolnăveşte și lasă florile fără leac şi miros.

Alimente

somon

Top 6 alimente pentru o vedere mai bună. Dieta pentru ochi sănătoși

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de faptul că au probleme cu vederea, că [...]

Afectiuni

ochi

Blefarita. De ce apare inflamația pleoapelor?

Blefarita este inflamația pleoapelor. Blefarita afectează de obicei ambii ochi de-a lungul marginilor pleoapelor și apare frecvent când glandele minuscule [...]

Noutati

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner

Prof. Dr. Yesemin Torun Altuner mizează pe abordarea holistică de tratament, în Turcia

Medic hematolog, doctor Yesemin Torun Altuner folosește o abordare integrată, prin prescrierea unei terapii holistice, care să abordeze pacientul ca [...]