Cum alegi o agenție imobiliară de încredere?

work

Închirierea sau cumpărarea unui imobil se poate dovedi o provocare dificilă și consumatoare de timp, mai ales pentru cei care nu au experiență și cunoștințe despre piața imobiliară. Fără îndrumare din partea unui specialist, există riscul ca tranzacția imobiliară să prezinte riscuri semnificative pentru cumpărător sau chiriaș, inclusiv riscuri financiare, precum achiziționarea unui apartament într-un bloc care are defecte serioase de construcție sau cumpărarea unei vile la un preț nejustificat de mare pentru zona și facilitățile oferite. 

Pentru a evita astfel de riscuri și pentru a economisi timp, bani și chiar și energia pe care o presupune căutarea unui apartament, case sau spațiu comercial, ai putea apela la serviciile unei agenții imobiliare.

Pe piața din țara noastră există numeroase agenții imobiliare, însă pentru a te asigura că alegi o firmă de încredere cu care să colaborezi, este esențial să ții cont de o serie de criterii:

Tipul de oferte și servicii

Pentru început, interesează-te de tipul de servicii imobiliare pe care le oferă agenția cu care ți-ar plăcea să colaborezi și asigură-te că acestea sunt potrivite pentru nevoile tale. În timp ce unele agenții pun la dispoziția clienților doar oferte de închiriere, altele prezintă exclusiv apartamente, case, vile, spații comerciale de vânzare. De asemenea, există și agenții în portofoliul cărora poți găsi atât proprietăți de închiriat, cât și proprietăți de vânzare, însă este posibil ca acestea să exceleze pe un singur segment. 

Prin urmare, documentează-te înainte despre tipul de oferte și servicii ale agențiilor care ți-au atras atenția, fă o listă cu avantajele și posibilele avantaje ale fiecăreia și alege-o, în cele din urmă, pe cea care răspunde perfect nevoilor și așteptărilor tale. Dacă, de exemplu, vrei să închiriezi un apartament într-un complex rezidențial, s-ar putea să nu fie o idee inspirată să apelezi la serviciile unei agenții în al cărei portofoliu găsești în cea mai mare parte vile de vânzare și doar câteva apartamente de închiriat. 

Mai mult decât atât, este important să studiezi ofertele și lista de servicii ale fiecărei agenții, pentru că unele dintre ele oferă și servicii extra, de care s-ar putea să ai nevoie în situația în care cumperi o proprietate și vrei s-o amenajezi după bunul plac: printre altele, servicii de renovări interioare

Valoarea comisionului

Colaborarea cu o agenție de imobiliare implică un cost extra atât pentru cei care doresc să închirieze o proprietate, cât și pentru cei care vor să cumpere o proprietate. Comisionul poate varia de la o agenție la alta, precum și în funcție de tipul de serviciu căutat: de pildă, comisionul pentru închirierea unui apartament prin intermediul unei agenții este, de regulă, mai mare decât comisionul perceput pentru achiziționarea unui spațiu comercial. 

Totodată, comisionul poate varia în funcție de serviciile extra: astfel, acesta poate fi mai mare în cazul companiilor care oferă consultanță și ajutor în diferite situații (cum ar fi remedierea posibilelor conflicte între chiriaș și proprietar), chiar și după efectuarea tranzacției propriu-zise.

Ia în considerare toate aceste lucruri în alegerea firmei cu care vei colabora. Nu te lăsa încântat(ă) doar de cel mai mic comision de pe piață. S-ar putea să merite să plătești puțin mai mult pentru serviciile unei agenții, însă aceasta să se dovedească, în timp, o alegere inspirată și chiar înțeleaptă.

Recenziile clienților

Accesează paginile de social media ale agenției cu care ți-ar plăcea să colaborezi, citește cu atenție recenziile și comentariile lăsate de foștii și actualii clienți, pentru a-ți putea face o impresie despre modul în care lucrează compania respectivă. 

Dacă balanța înclină în favoarea experiențelor și recenziilor negative, poate că ar fi bine să te reorientezi către o altă firmă, cu o imagine mai bună și ale cărei servicii sunt apreciate. 

De asemenea, dacă ai prieteni sau cunoștințe care au colaborat recent cu o agenție imobiliară, ai putea să ai o discuție cu ei despre modul în care s-a realizat tot procesul. Întreabă-i despre strategia pe care a folosit-o agenția în situația lor, despre comisionul perceput, despre posibilele servicii extra.

Mai mult decât atât, în alegerea agenției cu care alegi să colaborezi, îți recomandăm să ții cont și de aspecte precum:

  • beneficiile prin care se remarcă firma față de celelalte agenții de pe piață: de pildă, experiența și aptitudinile excelente de comunicare, negociere ale agenților; 
  • garanția oferită;
  • modalitatea în care veți comunica pe toată durata colaborării (e-mail, telefon etc.)

În concluzie, colaborarea cu o agenție imobiliară te poate ajuta să economisești timp, energie și bani, însă pentru a avea parte de toate aceste beneficii, este important să alegi o firmă de încredere, cu o imagine bună pe piață, cu rezultate remarcabile și care își tratează cu respect și profesionalism clienții. 

Noutati

(P) Ce beneficii pentru sănătate au algele marine?

Algele marine sunt considerate superaliment, deoarece contin o multime de substante nutritive. Consumate in cantitati mici, vei beneficia de toate [...]

Sanatate

coronavirus

S-au descoperit trei noi simptome ale infectării cu noul coronavirus

Trei noi simptome ale infectării cu noul coronavirus au fost recunoscute de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din [...]

Dieta si nutritie

anca alungulesei

Anca Alungulesei: “Sportul poate bloca procesul de slabire!”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explica cum sportul poate [...]